Életmód

2010.01.04. 09:45

Az 5 legnépszerűbb fogyókúrás tévhit

Sok tévhit kering az ételekkel, a táplálkozással kapcsolatban, nehéz eldönteni, melyiket higgye el az ember. Néhány igaznak vélt elképzelést szeretnénk most eloszlatni.

NANA.HU

A grapefruit fogyaszt
Semmilyen tanulmány nem bizonyította még, hogy a grapefruit önmagában segítene a zsírégetésben. Igaz, hogy kevés kalóriát tartalmaz, ráadásul lúgosít, és az alacsony glikémiás indexű gyümölcsök közé tartozik. Mindenképpen egészséges tápanyag, de ez nem jelenti azt, hogy bármit is tenne a felesleges kilókkal.



Ha este 8 után eszel, meghízol
Hízni attól fogsz, hogy több kalóriát viszel be a szervezetbe, mint amennyit felhasználsz. Fogyni pedig akkor fogsz, ha a napi kalóriamennyiség kevesebb, mint az aznap elégetett mennyiség. A legjobb az, ha este 8 után már nem eszel - de az aranyszabály, hogy legkésőbb 3,5 órával lefekvés előtt már ne egyél. A lényeg, hogy szabályos időközönként táplálkozz, mozogj rendszeresen, és nézd meg jól, mit eszel.

Amiben olívaolaj van, az mind egészséges
Az olívaolaj rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, de nem mindegy, milyen fajta. A hidegen sajtolt, extra szűz olaj salátára öntve nagyon egészséges, azonban hevítés hatására átalakul az összetétele, a zsírsavak egy része telítődik. Ezért a hidegen sajtolt, extra szűz olivaolajat csak salátákra ajánljuk, főzéshez használj mást!

A kenyér, a tészta és a burgonya hízlal
Egy szénhidrátszegény diéta mindig biztos fogyást eredményez, de az csak egy megoldás. Ha valaki például vegetáriánus, vagy a szétválasztó diétát követi, akkor önmagukban csak ezek az ételek nem okoznak nála hízást. Itt is a mennyiség és a minőség a lényeg: rengeteg kalóriát tartalmaznak, így csínján kell bánni velük, és sokkal táplálóbb, ha teljes kiőrlésű kenyeret, durumtésztát fogyasztasz.

A zsírszegény tejtermék kevesebb tápanyagot tartalmaz

A zsírtartalomtól függetlenül ugyanannyi vitamint vagy ásványi anyagot tartalmaznak a tejtermékek. Egy pohár 1%-os tejben ugyanúgy 30 milligramm kalcium és 8 g fehérje található, mint a 3,6%-osban, a különbség az ízben és a kalóriákban van csupán. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy összességében elegendő zsiradékot (inkább növényit) fogyassz, hiszen hiába a vitamin, ha elegendő makrótápanyag hiányában nem szívódik fel.

+1: A vajban több a zsiradék, mint a margarinban

A vajban és a hagyományos margarinban ugyanannyi zsír, és ebből következően ugyanannyi kalória található. Különbség csak a zsiradék minőségében van: a vaj – bár telített állati zsiradék – természetes zsírforrás, míg a margarin rendkívül káros transz-zsírokat tartalmaz.

Azonban a margarint továbbgondolták, és vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsították, miközben zsíradék és energia tartalmukat csökkentették (beleértve a transz zsírokat is).

A legjobb megoldás az lehet, ha találsz nem-hidrogénezett margarint, ami általában olívaolajból készül, és bioboltokban lelhető fel.

Azonban a margarint továbbgondolták, és vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsították, miközben zsíradék és energia tartalmukat csökkentették (beleértve a transz zsírokat is).

A legjobb megoldás az lehet, ha találsz nem-hidrogénezett margarint, ami általában olívaolajból készül, és bioboltokban lelhető fel. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva