Életmód

2010.01.04. 14:24

Ha gágog a lúdtalp

Bármely életkorban előállhat az a helyzet, amikor a láb izmaira és inaira nagyobb terhelés jut, mint amit el bír viselni, így eldeformálódhat a láb, kialakulhat a lúdtalp. Mikortól kell korrigálni a gyermeknél és hogyan tudod megelőzni?

NANA.HU

Két-három éves korig a lúdtalp nem mutatható ki, csak a hajlam. A járás következtében a rövid talpizmok aktív munkája eredményeként folyamatosan alakul ki a láb hosszanti és haránt boltozata. A talpizmok annál többet dolgoznak, minél változatosabb terepen járnak a gyerekek (homok, kavics, fű, egyenetlen terep, stb.)



Milyen a jó gyerekcipő?

Szinte valamennyi szülő erre a kérdésre keresi a választ, miután gyermeke megtette az első lépéseket.

A csecsemő nem lúdtalpas, csak még nem jár

A járás során kezdenek el a lábizmai dolgozni, erősödni és alakítják ki a hosszanti és a haránt boltozatot.

A jó gyerekcipő puha, rugalmas talpú, könnyített, csúszás-mentes, az ütközések és rázkódások enyhítése céljából vastagabb talpú, speciális, úgynevezett sokkelnyelő réteggel rendelkezik. Az ilyen cipő finoman rugózik, a természetes járás élményét adja, elősegíti a helyes testtartást és erősíti az izomzatot.

A nem megfelelő cipők általában olcsóbbak, ezért kísértést jelentenek a gyorsan növekvő lábak miatt rendszeresen új cipő vásárlására kényszerülő szülők számára. Azonban a későbbiekben kiderülő lábfejlődési rendellenességek korrigálása sokkal költségesebb, és további kellemetlenséggel jár.

Mikor kell nagyon odafigyelned?

A kisiskolások hirtelen megnőnek
, és a testsúly megnövekedésével, illetve a magasság megváltozásával megváltozik a gerinc egyensúlyi helyzete is. Akkor alakul ki a lúdtalp, ha ezzel a növekedéssel nem tud lépést tartani a láb izmainak a fejlődése – a sarkak befelé dőlnek, a bokák egymás felé borulnak.

Gyermekkorban alapozzuk meg a felnőttkori lúdtalpat is

„A gyermekek 98%-a egészséges lábakkal jön világra – mondja dr. Dobos Márta ortopéd szakorvos –, míg a felnőttek 60%-nak valamilyen lábdeformációja van, ami még gyermekkorban alakult ki. Nemcsak a megelőzés, de az első cipő kiválasztása is nagyon fontos! Valamint az, hogy a gyerekek ne hordják tovább a már kinőtt cipőjüket.



Óvatosan a terheléssel!

A fejlődő szervezetet (a csontokat, izmokat) serdülőkorban éri a legnagyobb igénybevétel. A rohamos növekedés és testsúlyváltozás már önmagában is nagy kihívás a láb izmainak, ezt tetézik még a táncok, a divattornák, az extrém sportok, stb.
A láb látható deformitása mellett jellemző tünete, hogy ha a gyerek lábfejét a bokaízületben mozgatod, (körkörös mozgást végezve vele), fájdalmat jelez. Számos esetben a gyermek terhelésre (tornaóra, gyalogtúra) jelentkező izomfájdalomról vagy általános fáradékonyságról panaszkodhat.


A lúdtalp megelőzése és kezelése

* Ne „erőltesd” a még csak mászni tudó (akaró) gyereket járásra!

* Ha a gyermek már elindult, lehetőség szerint ne olcsó, rossz minőségű cipőket vegyél neki – kapjon helyette inkább egy jó, bőrből készült „gyógycipőt” (ami kiképzésénél fogva nem engedi, hogy a kicsi lába, sarka befelé dőljön).

* Ha ez nem elegendő, az ortopéd szakorvos javasolhat betétet, amit cipőből-cipőbe lehet tenni – így folyamatosan korrigálva van a gyermek lába. Ez esetben fél-egy évenként ellenőriztesd a gyermek lábát – és a talpa növekedéséből adódóan évente javasolt új betétet készíttetni a számára.

* Elengedhetetlen – és egyben nagyon hasznos is a lábtorna! Már akkor is látványos eredmény érhető el, ha naponta csak 10-15 percet tornáztatja a gyermek a lábfejét. Ráadásul nemcsak hasznos, hanem – veled végezve – egy közös játéknak is felfoghatjátok.


Lábtorna gyarkorlatok

A spicc és a pipa gyakorlása mellett járjatok úgy, mint a mackó - a talp oldalsó szélén.

Menjetek a szobában egy kört (vagy többet is) óriás- és törpejárásban: a karotokat felemelve lábujjhegyen, majd egy kört a karokat leengedve a sarkatokon.

Rajzoljatok lábbal. Nem fog elsőre sikerülni, és másodikra is csak inkább egy paca lesz az alkotás, de a ceruza vagy toll fogása komoly munkára készteti a lábujjakat és a talpat.

Emeljetek fel apró tárgyakat a lábatokkal, vagy fogjatok meg egy aprócska labdát a lábfejetekkel és dobjátok egymásnak.

Vegyétek le a zoknitokat a másik lábatokkal.

Tilos sima felületen, padlón, parkettán mezítláb sétálni, ugyanis az nem ingerli pontszerűen a talp izmait, sőt szétfolyik rajta a talp, akár egy palacsinta!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva