Életmód

2010.01.07. 17:34

Hamarosan eltűnhet a földi paradicsom

Egy év alatt több ezer négyzetméternyivel csökken a Maldív-szigetek területe. Pár évig még lehet nyaralni arrafelé. De aztán?

Kiskegyed Online

Az Indiai-óceán halban leggazdagabb vidékén, az egykori Ceylontól hatszáz kilométerre fekszik kétezer atoll, vagyis korallzátony. A legnagyobb is kisebb, mint a budapesti Margit-sziget, ráadásul területének 80 százaléka egy méterrel sincs magasabban a tenger szintjénél. A főváros, Malé repülőterén is csak úgy tudnak leszállni a gépek, hogy feltöltötték a tengert, így elég hosszú a kifutópálya.

Az egyetlen „veszély” a kókuszdió


A mintegy nyolcszáz lakott szigeten élő szingalézek, indiaiak és malájok egyelőre nem aggódnak. Egyrészt, mert nem tudnak olvasni, így nem ismerik a tudományos fejtegetéseket, másrészt el vannak foglalva a halászattal. Nincs nehéz dolguk: sokszor a nyílt tengerre sem kell kimenniük, elég, ha a kikötőben leeresztik a hálójukat, a gyerekek pedig beleterelik a halakat. A szigetlakók táplálékának nagy részét a tenger gyümölcsei jelentik. A Maldív-szigeteken turistának lenni is jó. Az emberek nem pénzéhesek, nincsenek ragályos betegségek, s mocsarak híján itt még a maláriaszúnyog sem él meg. Az egyetlen veszélyforrást a pálmákról lezuhanó kőkemény kókuszdiók jelentik. A népszerű üdülőhelyet tavaly több százezer turista látogatta meg – elsősorban európaiak és japánok élvezik a paradicsomi állapotokat. 

Malén még autóút is van!


A szigetek fővárosának területe mindössze egy négyzetkilométer, lakosainak száma 60 ezer. Malén a fő közlekedési eszköz a motorbicikli és a kerékpár, bár ez az egyetlen sziget, amelyik autóúttal is büszkélkedhet. Kerékpározás közben nem szabad megfeledkezni az angolszász balra tarts szabályról. Az atollon bejegyzett ötszáz gépkocsi többsége taxi, noha a leghosszabb fuvar is maximum pár száz méter.

Nyaralóbarát időszámítás


A szigetvilág egyik érdekessége a Rangali atoll, amely valójában egyetlen szállodának ad otthont. Noha a terület nincs messze Malétól, mégis a hivatalostól eltérő időszámítást vezettek be. Érkezéskor figyelmeztetik a turistákat, hogy óráikat egy órával állítsák előrébb. A dolog nyitja az üzlet: a Conrad hotel időszámítása következtében egy órával később nyugszik le a nap, így a vendégek tovább élvezhetik az aranyló sugarakat, a meleg, fehér homokot, és tovább lustálkodhatnak a tengerparton – vagyis többet fogyaszthatnak a bárokban és éttermekben. Az, hogy reggel egy órával később kel a nap, senkit sem zavar, hiszen itt mindenki sokáig szeret aludni.

Saját tengerpart minden vendégnek


Mesés pihenésre számíthat, aki Cocoa Islandon tölti a szabadságát. A korábban lakatlan atollon romantikus faházak épültek, a legtöbb a víz fölé. Az elektromos áramot generátor szolgáltatja, az édesvizet a tenger sótalanításával nyerik. A szigeten ötven-hatvan turista nyaral, mindenkinek saját tengerpartja van. A víz mindenütt átlátszó, hullámok nincsenek, vannak viszont csodaszép, színes halak. A delfinek gyakran kísérik a motorcsónakokat, játékos ugrándozásukkal nem lehet betelni. A Maldív-szigeteken a nyaralás programjai közé tartozik a búvárkodás és a horgászat. Utóbbi nem csak a profik sportja: egy szál damillal is óriási szörnyeket foghat, aki kipróbálja. Érdemes átlátogatni a szomszédos atollokra is, de egyénileg csak engedéllyel lehet az egyik szigetről a másikra utazni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva