Életmód

2010.01.08. 09:48

Határtalan hómánia

Lassan, de biztosan hízik a hótakaró hegyekben. Ám ha mégsem lesz elég a síeléshez, nekünk kell utánamennünk, hiszen mit ér az élet havas lejtők és meleg hütték nélkül.

NANA.HU

Ausztria – ródli és jódli

Van, aki már szinte behunyt szemmel is eltalál ide. Ausztria síterepei ma is a legnépszerűbbek a hagyományos téli úti célok között. Csak átérünk a határon, és máris előttünk magasodnak a csábító csúcsok. Legyünk a sílécek ördögei vagy a mozgás szerelmesei, kedvünkre választhatunk magunknak sírégiót. 600-800 km-nyi autózással minden síparadicsom elérhető, és a hangulatos hegyi panziótól a nyüzsgő szállodáig bármit választhatunk.

Schladming-Dachstein 175 km hosszúságú pályarendszere és az itt található kilenc kisebb síterep igazi családi kikapcsolódást kínál. A pályákra 93 modern felvonóval és sílifttel juthatunk el. A közel 2000 méteres szintkülönbségű területen minden nehézségi fokú pálya megtalálható. A környék a snowboardosok és a freestyle síelők Mekkája. A gyerekeket „beírathatjuk” a nyolc síóvoda valamelyikébe, de a kicsik a ramsaui élményparkban kipróbálhatják a skidoot és a 7 km hosszú szánkópályát is. A lélegzetelállító Dachstein-gleccseren egész évben lehet síelni, és a régióban működik egész Európa legmodernebb hóágyúrendszere.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bad Gastein
[/caption]

Kitzbühel mesés természeti környezetben fekvő alpesi kisváros. A híres Hannenkamm-világkupafutam révén vált világszerte ismertté. A téli szezonban turisták tízezerei lepik el az összesen 168 km hosszúságú pályákat. A sícentrum leghosszabb lejtője, a Pengeinstein Süd igazi kihívás a merészebb sizőknek. A fáradtságot a nap végén a szórakozási lehetőségek bőséges kínálata feledteti. Hamisítatlan sramlizenével és tiroli ízekkel várja a kipirult sízőket a hét első osztályú étterem, fogadó, hütte. Ha még van erőnk, kitombolhatjuk magunkat a legendás kitzbüheli diszkók és bárok egyikében. A reggeli nap persze ismét a lejtőkön talál minket.

A Zillertal Aréna – Budapesttől 730 km-re – egyike Ausztria legmodernebb és legkedveltebb síterepeinek. Népszerűségét jelzi, hogy egy forgalmas napon akár 20 ezernél is többen látogatnak el ide. A pályák 2500 m magasságig nyúlnak, és a vendégeket 51 felvonó szállítja. Itt is van lehetőség szánkózásra vagy sífutásra, de a freestyle kedvelői sem csalódnak. A pályák mellett 40 étteremben szusszanhatunk a csusszanás után.



Bad Gastein hóbiztos pályái mellett termálfürdőjéről is ismert. Itt található Európa legmodernebb alpesi fürdője, ahol élményfürdő, csúszdák, szaunák és élményközpont várja azokat, akik a havas sportok mellett más jellegű feltöltődésre is vágynak. A meleg víz után a szikrázó napfény és izgalmas pályák várnak ránk. A 3475 méteres Olperer lábánál található Hintertux gleccser pedig egész évben síelhető. Télen kiváló porhó borítja a 86 km hosszan kialakított pályákat. A találó, Gleccserbusz névre keresztelt kabinos felvonó még a legnagyobb szélben is felrepít minket a 3250 m magas csúcsra, ahonnan pazar kilátás nyílik a Dolomitokra, a Zugspizére és a Großglockner csúcsára.

 

Olaszország – havas pizza

Nyáron a tenger, télen a hó csábítja a turistákat Itáliába. Amikor nálunk még csak csőre töltött hóágyúkkal kémlelik az eget, a Dolomitok vagy az Alpok lejtőin már javában tart a szezon. A hazai símániások zöme persze lehetőség szerint a leggyorsabban megközelíthető síterepet választja. A legközelebbi, a Budapesttől mindössze 550 km-re fekvő Tarvisio és környéke. Az utazás egyszerűsége mellett azért is kedvelt úti cél a hazai síelők körében, mert az itt található pályák is tökéletesen hóbiztosak.

Plose és környékén gyönyörű kilátás, csodálatos sípályák és rengeteg napsütés várja a téli sportok szerelmeseit. A síterület hegycsúcsairól délen a Dolomitok, északon az Alpok fő vonulata tárul a szemünk elé. A 2500 méteres magasságig húzódó, 90 km hosszú, rendkívül széles sípályák ideális lehetőséget kínálnak kezdőknek és profiknak egyaránt.

[caption id="" align="alignleft" width="380"] Tarvisio
[/caption]

1236-2681 m közötti magasságban található Grödnertal az Alpok legvédettebb síterepei közé tartozik.
Itt minden tudásszintnek megfelelő sípálya megtalálható. Gröden és Seiseralm területen 52 km hosszan lehet kék pályákon síelni, 105 km piros és 18 km igen nehéz, fekete pálya is van. Mintegy 100 km hosszan a sífutók is élvezhetik a táj és a mozgás szépségét. Aki viszont a nyüzsgés helyett inkább a békés, családias hangulatot kedveli, annak nincs is jobb választás, mint Val Di Fassa. Közvetlen a helyiség mellett találjuk az Aloch-hegyet a hozzá tartozó sítereppel (lehetőség van éjszakai sízésre), valamint a Ciampedie síterepet. A síelés után pedig szórakozhatunk az Aprés-Ski-bárokban.
Ki ne ismerné Cortina d’Ampezzót, amely számtalan film helyszíne, ahol gazdagok és híresek adnak egymásnak találkát évről évre. A sportoláson kívül a szabadidő-eltöltési lehetőségek színes választéka várja a tél szerelmeseit. Síelés után hangulatos bárok, elegáns üzletek és éttermek közül választhatunk. Kipróbálhatjuk az olimpiai korcsolya- és bobpályát, izgalmakat kínál a Cortina Adrenalin Center, a bátrabbak kipróbálhatják a jégfalmászást. Akik kitartóbbak és nem fáradtak el a lejtőkön, azokat sífutás, jégteke, téli túraútvonalak és fedett uszoda csábítja.

Budapesttől közel ezer kilométerre fekszik a svájci határnál a bormio–livignói sírégió. Inkább a fiatalok körében népszerű a kedves, szűk utcácskákkal övezett hegyi falu: Campitello. Természetesen sípályákban itt is bőséges a választék. A kabinos felvonóval a Col Rodella síterepre juthatunk fel, ahol különböző nehézségű sípályák között választhatunk, vagy akár átmehetünk a Sellajoch, illetve a Grödnertal síterületekre is.

 

Szlovákia – csak egy ugrás

Ha csak egy napunk van, és a pénztárcánk sem túl vastag, a legjobb, ha észak felé indulunk. Szlovákiát mind többen fedezik fel, hiszen két óra alatt elérhetők a legjobb a síterepek. A legismertebb a Budapesttől 200 km-re fekvő Donovaly, ahol az utóbbi években mind több a magyar vendég. Bár az utak minősége még nem hasonlítható Ausztriához vagy Svájchoz, Besztercebányától Donovaly-ig kényelmesen lehet eljutni. Természetesen hólánc és téli gumi nélkül ne próbálkozzunk. A 11 km hosszú sípályából 7 kilométernyit egész télen hóágyúznak. A pályákon 16 felvonó működik, és esti síelésre is lehetőség van, hiszen a pályákat reflektorokkal világítják 9 óráig. Az utóbbi években már a szolgáltatások száma és színvonala is kezdi megközelíteni a tőlünk nyugatabbra megszokottat. Nagy önkiszolgáló étterem, diszkó, bár és uszoda nyílt. Több helyen van síoktatás és -kölcsönzés.

[caption id="" align="alignleft" width="380"] Donovaly
[/caption]

A legendás Tátralomnic sincs messze, mindössze 270 km-t kell megtennünk a határtól. Ez Szlovákia legmagasabban fekvő síterepe, amelynek legmagasabb pontja 2190 méteren található. Itt az infrastruktúra még nem annyira fejlett, de kezdők is kipróbálhatják a Jamy nevű tanulópályát. Aki vadabb élményre vágyik, az próbára teheti erejét a Lomnici-nyeregtől a Kőpataki tóig vezető fekete pályán.

Népszerűségének köszönhetően gyakran nagy a tömeg, de rövid autózással számos síterep elérhető innen: például a Csorba-tó, Ótátrafüred vagy a lengyelországi Zakopane.

Sokan választják Szlovákia leghóbiztosabb lejtőit a déli Chopokon. Ide már ajánlatos a magabiztos léckezelés és a jó kondíció. A meredek pályákat, a változatos terepet komolyan kell venni, viszont a kilátás a Magas-Tátra csúcsaira megéri a fáradságot.

A Csorba-tó és környéke a legfelkapottabb üdülőhely. Nemcsak a síelők, hanem a sífutók és a túrázok paradicsoma is. Ennek megfelelően gazdag a turisztikai kínálat: síiskola, síóvoda, fedett uszoda, fitnesz és gyógyfürdő is vár a tó mellett.

Ótátrafüred – vagy Strary Smokovec – a legpatinásabb síközpont. Kicsit még ma is átélhetjük a boldog békeidők mesebeli hangulatát. A négy település alkotta síparadicsom idilli helyszín családi telelésre.

Újtátrafüreden kezdőket és kisebbeket vár a Jakubkova Luka sípálya. Itt nem fog senki elszörnyedni, ha többet ülünk, mint állunk. Elvégre mindenki elkezdte valahogy.

Sokan választják Szlovákia leghóbiztosabb lejtőit a déli Chopokon. Ide már ajánlatos a magabiztos léckezelés és a jó kondíció. A meredek pályákat, a változatos terepet komolyan kell venni, viszont a kilátás a Magas-Tátra csúcsaira megéri a fáradságot.

A Csorba-tó és környéke a legfelkapottabb üdülőhely. Nemcsak a síelők, hanem a sífutók és a túrázok paradicsoma is. Ennek megfelelően gazdag a turisztikai kínálat: síiskola, síóvoda, fedett uszoda, fitnesz és gyógyfürdő is vár a tó mellett.

Ótátrafüred – vagy Strary Smokovec – a legpatinásabb síközpont. Kicsit még ma is átélhetjük a boldog békeidők mesebeli hangulatát. A négy település alkotta síparadicsom idilli helyszín családi telelésre.

Újtátrafüreden kezdőket és kisebbeket vár a Jakubkova Luka sípálya. Itt nem fog senki elszörnyedni, ha többet ülünk, mint állunk. Elvégre mindenki elkezdte valahogy. Bad Gastein Tarvisio Donovaly -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva