2010.01.21. 09:47
Tényleg egészségesebbek a vegetáriánusok?
A vegetáriánus életmóddal kapcsolatban rengeteg, néha egymásnak ellentmondó véleményt hallani, pedig teljesen objektív adatok birtokában is meg lehet vizsgálni a kérdést.
Először is tisztázzunk két alapvető fogalmat: a vegetáriánus és a vegán nem ugyanazt takarja. A vegetáriánusok nem fogyasztanak marhát, disznót, csirkét és halat, illetve semmilyen állat húsát, viszont tojást és tejterméket a legtöbben igen. A vegánok szigorúan kizárnak minden fajta állati eredetű élelmiszert és alkotóelemet az étrendjükből, így tojást, tejterméket, de még mézet sem fogyasztanak. A két táplálkozási mód nagyban különbözik egymástól, most a vegetáriánusok étrendjének egészségre gyakorolt hatásáról beszélünk.
Vajon minden tápanyagot tartalmaz egy vegetáriánus étrend?
Mára széles körben bizonyított, hogy az egészséges, változatos vegetáriánus táplálkozás mindent tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van, és nem vezet semmilyen hiányhoz a makro- vagy mikrotápanyagokban. A vegetáriánusok jóval több zöldséget, gyümölcsöt és teljes gabonát fogyasztanak, mint a húsevők (bár ez nem mindenkire igaz, ugyanúgy vannak a vegetáriánusok között is rosszul táplálkozók, csak kisebb arányban).
A népszerű hiedelem ellenére a fehérjebevitel nem okoz problémát egy vegetáriánusnak. A növények – különösen a hüvelyesek, az olajos magvak és a teljes gabonák – sok fehérjét tartalmaznak, és akkor még a tojásról nem is beszéltünk. A növényi fehérjék nem tartalmazzák önmagukban az összes esszenciális aminosavat, ezért mondjuk, hogy ezek nem teljes értékű fehérjék.
Ugyanakkor mostanra bizonyított tény, hogy ezeket a fehérjéket a szervezet tárolja néhány napig, és könnyen kombinálja más nem teljes fehérjékkel, amiket közben elfogyasztunk. És mivel a különböző növényi források együtt viszont minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, nem számít, hogy teljes vagy nem teljes az a fehérje, amit épp fogyasztunk. Ugyanebből az okból ma már nem érvényes az a javaslat sem, hogy a vegetáriánusok egy-egy étkezésen belül kombinálják a különböző fehérjeforrásokat: felesleges.
Szintén elterjedt nézet, hogy a vegetáriánusoknak ügyelni kell a vas bevitelére, illetve külön pótolni azt. Ez sem igaz, hiszen mostanra számos kutatás bizonyította be, hogy a húsevők és a vegetáriánusok között nincs semmilyen különbség ezen a téren. Magyarul a vashiány nem azon múlik, eszünk-e húst vagy sem.
Egészségesebbek-e a vegetáriánusok?
American Journal of Clinical Nutrition
Melyik a jobb?
Ha csak az egészségi hatásokat nézzük, a kérdés nem az, hogy együnk-e húst, vagy ne együnk húst.
Arra semmilyen bizonyíték nincs, hogy a jó minőségű hús, amit mértékletesen fogyasztunk, káros lenne. Tele van antibiotikumokkal, hormonokkalEz a hús beteg állat húsa, és nem tesz jót az egészségnek.
Ám egy-egy táplálkozási irányzatban nem azt kell nézni, mit nem eszünk, hanem hogy mit igen. Hiába kerülünk bizonyos ételcsoportokat, ha közben feldolgozott, mesterséges, élelmiszernek álcázott dolgokat fogyasztunk.hússal is lehet egészségesen étkezni