Életmód

2010.01.21. 09:47

Tényleg egészségesebbek a vegetáriánusok?

A vegetáriánus életmóddal kapcsolatban rengeteg, néha egymásnak ellentmondó véleményt hallani, pedig teljesen objektív adatok birtokában is meg lehet vizsgálni a kérdést.

NANA.HU

Először is tisztázzunk két alapvető fogalmat: a vegetáriánus és a vegán nem ugyanazt takarja. A vegetáriánusok nem fogyasztanak marhát, disznót, csirkét és halat, illetve semmilyen állat húsát, viszont tojást és tejterméket a legtöbben igen. A vegánok szigorúan kizárnak minden fajta állati eredetű élelmiszert és alkotóelemet az étrendjükből, így tojást, tejterméket, de még mézet sem fogyasztanak. A két táplálkozási mód nagyban különbözik egymástól, most a vegetáriánusok étrendjének egészségre gyakorolt hatásáról beszélünk.

Vajon minden tápanyagot tartalmaz egy vegetáriánus étrend?

Mára széles körben bizonyított, hogy az egészséges, változatos vegetáriánus táplálkozás mindent tartalmaz, amire a szervezetnek szüksége van, és nem vezet semmilyen hiányhoz a makro- vagy mikrotápanyagokban. A vegetáriánusok jóval több zöldséget, gyümölcsöt és teljes gabonát fogyasztanak, mint a húsevők (bár ez nem mindenkire igaz, ugyanúgy vannak a vegetáriánusok között is rosszul táplálkozók, csak kisebb arányban).

A népszerű hiedelem ellenére a fehérjebevitel nem okoz problémát egy vegetáriánusnak. A növények – különösen a hüvelyesek, az olajos magvak és a teljes gabonák – sok fehérjét tartalmaznak, és akkor még a tojásról nem is beszéltünk. A növényi fehérjék nem tartalmazzák önmagukban az összes esszenciális aminosavat, ezért mondjuk, hogy ezek nem teljes értékű fehérjék.



Ugyanakkor mostanra bizonyított tény, hogy ezeket a fehérjéket a szervezet tárolja néhány napig, és könnyen kombinálja más nem teljes fehérjékkel, amiket közben elfogyasztunk. És mivel a különböző növényi források együtt viszont minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, nem számít, hogy teljes vagy nem teljes az a fehérje, amit épp fogyasztunk. Ugyanebből az okból ma már nem érvényes az a javaslat sem, hogy a vegetáriánusok egy-egy étkezésen belül kombinálják a különböző fehérjeforrásokat: felesleges.
Szintén elterjedt nézet, hogy a vegetáriánusoknak ügyelni kell a vas bevitelére, illetve külön pótolni azt. Ez sem igaz, hiszen mostanra számos kutatás bizonyította be, hogy a húsevők és a vegetáriánusok között nincs semmilyen különbség ezen a téren. Magyarul a vashiány nem azon múlik, eszünk-e húst vagy sem.

Egészségesebbek-e a vegetáriánusok?


American Journal of Clinical Nutrition

  • A szívkoszorúér-betegségek előfordulása egyértelműen alacsonyabb a vegetáriánusok körében. A vizsgált csoportok kombinált analízise szerint 32%-kal magasabb a szívbetegségben elhunytak aránya a húsevők között, mint a vegetáriánusoknál.
  • Az LDL-koleszterin (vagyis a rossz koleszterin) mennyisége is alacsonyabb a vegetáriánusok között.
  • A vegetáriánusok vékonyabbak, mint a húsevők, és kevesen küzdenek közülük súlyproblémával.
  • A cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázata szintén alacsonyabb a vegetáriánusok esetében.

  • Melyik a jobb?




    Ha csak az egészségi hatásokat nézzük, a kérdés nem az, hogy együnk-e húst, vagy ne együnk húst.

    Arra semmilyen bizonyíték nincs, hogy a jó minőségű hús, amit mértékletesen fogyasztunk, káros lenne. Tele van antibiotikumokkal, hormonokkalEz a hús beteg állat húsa, és nem tesz jót az egészségnek.





    Ám egy-egy táplálkozási irányzatban nem azt kell nézni, mit nem eszünk, hanem hogy mit igen. Hiába kerülünk bizonyos ételcsoportokat, ha közben feldolgozott, mesterséges, élelmiszernek álcázott dolgokat fogyasztunk.hússal is lehet egészségesen étkezni

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva