Életmód

2010.01.03. 11:30

Vissza az iskolába

Amilyen felhőtlenül, boldogan és gyorsan telt a téli szünet, olyan lassan cammog majd az óra mutatója az első iskolában töltött napok alatt. Az élménybeszámolók ellenére a legtöbb gyerek fáradt és nem túl lelkes. Hogyan tudod minél hamarabb újra formába hozni?

NANA.HU

Még nekünk, felnőtteknek sem könnyű visszarázódni a kéthetes pihenésből, miért lenne ez könnyű a gyerekeknek. Megszokták, hogy az ünnepek alkalmával azt és addig csinálhatnak, ameddig akarnak – nehéz lenne őket most egy-két nap alatt megfosztani a gondtalan szabadságtól.

A kisiskolásoknak még leckéjük sem igazán volt, ezért aztán jogosan voltak „felmentve” a napi egy-két órás agytornáztatás alól.

De azoknak sem könnyű a visszaállás, akik leckét írtak, hiszen biológiai órájuk hamar átállt a korai kelésről a továbbalvásra és a későn fekvésre, és ki is zökkentek a mindennapos tanulás folyamatából.


Nem torkollnak traumába az első napok…

Hamarabb fel tudja venni a gyermeked az iskolás ritmust, ha egy kicsit előtornáztatjátok az agyát. Használjátok a mai napot – és az elkövetkező néhányat – olyan játékokra, vetélkedőkre, amin gondolkodnia kell, illetve egyes feladatokat időre kell megoldania. Talán első hallásra furcsa, de a most mutasd meg vagy a Monopoly is igen jól fel tudja pörgetni az agyat és a gyereket.



Nagyon nehezen zökken vissza

„Soma nagyon ki tud zökkenni a tanulásból egy-egy szünet után. Természetesen a legkritikusabb a nyári szünet utáni visszaállás, de akkor legalább van időm előtte egy-két héttel korábban lefektetni – meséli Kinga. – De ilyenkor télen egyszerűen megáll a tudományom. Mindennap volt valami, ami miatt "mentséget kapott" a lefekvés alól... Ugyanakkor egy kis gyakorlásra sem nagyon lehetett rávenni. Más vajon hogyan csinálja?"


Szoktasd vissza a rendszerességre!

Az első napokban természetesen tiltakozni fog, de erősnek kell lenned, a gyerek csak úgy tudja újból felvenni a mindennapok ütemét, ha szoros napirendben él. Legyen meg mindig, mindennek az ideje, időbeosztása, ne hagyd „még egy kicsit” a tévé előtt ülni, a szobájában a rendetlenséget „majd mindjárt” elpakolni. Kedvesen, de mindenképpen kérd számon rajta, amit ígért, és amit elvársz tőle.

Aludja magát fittre!

A gyerekeknél - főleg a kisebbeknél - nagyon fontos, hogy korán ágyba kerüljenek, hiszen a pihentető, nyugodt alvás az egész napot megalapozza. Bár az alvásigény a felnőttekhez hasonlóan a gyermekeknél is egyénileg változó, törekedj rá, hogy 10-11 órát aludjanak! Ehhez természetesen este korán, 8-9 körül le kell feküdniük. (Sokat segít a gyerek kifárasztásában, ha előtte nagyot sétáltok vagy sportoltok a friss levegőn.)

Az elégtelen mennyiségű – és minőségű – alvásnak súlyos szerepe van a testi-lelki fáradtságban, és a későbbi magatartásproblémák kialakulásában.



„Csinálj neki” több szabadidőt!

próbáld meg "elodázni" a nem kötelező délutáni szakköröket és foglalkozásokat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva