Életmód

2010.01.15. 10:42

Zsiráf és krokodil az étlapon

Kenya az egyik legkedveltebb úti cél a fekete kontinensen. Kikujuk, luhták és maszájok kultúrája, vallási és törzsi szokásai keverednek a 33 milliós országban a XXI. Század elején is.

NANA.HU

Kenya Kelet-Afrikában, az Indiai- óceán partján fekszik, ezért éghajlata roppant változatos. Noha az egyenlítő kettészeli az országot, egyaránt található itt kellemes éghajlatú tengerpart és forró sivatag. Nem véletlen, hogy Kenyáról mindenkinek más jut az eszébe: kinek az égszínkék óceán, kinek a hatalmas nemzeti parkok és az izgalmas szafarik. Ami mindenhol ugyanaz, az a helybéliek kedvessége.

A turistáknak nincs okuk a félelemre, hiszen a bennszülöttek legtöbbször csak azért szólítják meg őket, hogy megpróbáljanak eladni nekik valamilyen emléktárgyat. A szállodákban viszont ettől sem kell tartani, mindenhol pazar kényelem várja a látogatókat.

Saját természetfilm


A turisták többsége azonban nem azért utazik Kenyába, hogy a luxushotelekben pihenjen. A többség valamelyik nemzeti parkot szeretné felkeresni, amelyek közül a leghíresebb a Masai Mara, mely lényegében a tanzániai Serengeti Nemzeti Park folytatása. Itt élnek a természetfilmekből ismert óriási bivalycsordák, a száguldó antilopok és a tavakban lustálkodó vízilovak. A vendégsereg másik célja, hogy mind az öt nagyvadat lefényképezze: az oroszlánt, az orrszarvút, az elefántot, a kafferbivalyt és a leopárdot.

A népszerű nemzeti parkok közé tartozik a Tsavo is, amely az ország legrégebben megnyitott rezervátuma. Itt csaknem 2000 kilométeres túraútvonalon kalauzolják végig a külföldieket. Emellett számtalan kisebb, de vadban gazdag rezervátum várja a kenyai kalandorokat. A vadles egyébként nem veszélyes, de az autót mindenhol tilos elhagyni, hacsak nem akar valaki ebédként szerepelni az oroszlánok étlapján.

Itt élt Elza, a leghíresebb oroszlán

KENYA látnivalói közül a legismertebbek a nemzeti parkok. A Tsavo Nemzeti Park mellett a Masai Mara vadrezervátum a legnépszerűbb, ahol megfigyelhetjük a nagy antilopvándorlást. Itt található a kontinens leggazdagabb és legtarkább állatvilága. Milliónál is több gnú, félmillió gazella, zebrák és impalák, a ragadozók sokasága, oroszlánok, leopárdok és gepárdok kerülhetnek a fényképezőgép lencséje elé.

A MERU NEMZETI PARK Elzáról, Joy Adamson világhírű könyvének főhőséről ismert. Aki látta, soha nem felejti el a Nakuru-tó madárparadicsomát. Az itt élő milliónyi flamingó rózsaszínűvé változtatja az egész tájat, s itt élnek a legnagyobb számban a keskenyszájú orrszarvúk.

Kulturális kavalkád


Az ország fővárosa, Nairobi igazi nyüzsgő metropolisz, annak szép és árnyékos oldalaival. Éjszakai élete fantasztikus, kihagyhatatlan a Nemzeti Múzeum, és érdekes program a Kígyó Múzeum bejárása. Nairobi egzotikus éttermeiben pedig az összes létező vad húsát meg lehet kóstolni. Kínálnak zsiráfot, antilopot, van zebra- és gnúhús, s külön csemege a krokodilleves, valamint a krokodilragu. A hüllő íze a rosszmájúak szerint a csirkééhez hasonlít. Kenya második legnagyobb városa Mombasa, Kelet-Afrika legforgalmasabb kikötője. Gazdag történelmi múltja során rengetegszer cserélt gazdát. Óvárosában áll az 1600-as években épült Jézus-erőd, a város mellett pedig pompás strandok kínálják a trópusi pihenés minden örömét. A víz hőmérséklete egész évben 25-26 fok. Érdemes ellátogatni a kevésbé ismert helyekre is. Lamu például romlatlan kultúrát őriz: muzulmán lakóinak építészete mellett a város múzeumai bemutatják a kelet-afrikai szuahélik ezeréves történelmét is.

Tippek pénzügyekhez

A HITELKÁRTYÁT a legtöbb helyen elfogadják. Nairobiban sok a pénzváltó és a bank, de utóbbiak csak hétköznap tartanak nyitva. A megmaradt kenyai pénzt vissza kell váltani, tilos kivinni az országból.

Étel-ital árak (KENYAI SHILLING (KSH) = 2,55 FT)

Ásványvíz (étteremben) 100 KSH*

Ebéd (étteremben) 1000 KSH

Kenyér (szelet) 10 KSH

Borravaló 10%

Nézze meg képgalériánkat >>> 

A MERU NEMZETI PARK Elzáról, Joy Adamson világhírű könyvének főhőséről ismert. Aki látta, soha nem felejti el a Nakuru-tó madárparadicsomát. Az itt élő milliónyi flamingó rózsaszínűvé változtatja az egész tájat, s itt élnek a legnagyobb számban a keskenyszájú orrszarvúk. Tippek pénzügyekhez A HITELKÁRTYÁT a legtöbb helyen elfogadják. Nairobiban sok a pénzváltó és a bank, de utóbbiak csak hétköznap tartanak nyitva. A megmaradt kenyai pénzt vissza kell váltani, tilos kivinni az országból.

Étel-ital árak (KENYAI SHILLING (KSH) = 2,55 FT)

Ásványvíz (étteremben) 100 KSH*

Ebéd (étteremben) 1000 KSH

Kenyér (szelet) 10 KSH

Borravaló 10% -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva