Életmód

2010.03.15. 11:56

Böjt vagy éhezés?

A böjt, a böjtölés sokféleképpen megközelíthető. Vannak, akik betegséget akarnak megelőzni, mások vallásos előírásokat követnek, megint mások a tisztább tudatállapot elérését kívánják elérni általa. Egyben azonban minden böjt megegyezik: a böjtölő ember tudatosan, saját elhatározásából mond le a táplálék felvételéről egy adott ideig. A böjtök célja azonban a szervezet, a lélek és a szellemi képességek regenerálása – és nem a fogyás!

NANA.HU

A böjt nem éhezés, második-harmadik napján az éhségérzet megszűnik. Természetgyógyász megközelítés szerint ez a külső táplálkozás belső táplálkozásra való váltásával magyarázható. A tudományos megközelítés szerint pedig annak köszönhető, hogy a szervezet sav-bázis háztartása eltolódik savi irányba, és ez automatikusan csökkenti azon hormonok termelődését, amelyek az étvágyat fokozzák.



A böjt fajtái

Időtartama szerint
A rövid, 1-2 napostól több hetesig terjedhet

Jellege szerint
Teljes böjt:
Ez a legszigorúbb böjtkúra, vízkúrának is nevezik. Azt jelenti, hogy vízen kívül egyáltalán nem fogyasztunk mást.
Léböjtkúra: a szilárd ételekről kell lemondanunk, ám a vízen kívül naponta ötször frissen préselt gyümölcs vagy zöldséglevet is ihatunk, amelyet kiegészíthetünk gyógyteával.
Gyógyböjt: Szilárd táplálékot nem fogyaszthatunk. Tea, víz, főtt zöldség leve vagy nyersen préselt gyümölcs- és zöldséglevet enged ez a böjt.
Gyümölcskúra: másfél kiló friss gyümölcsöt és sok folyadékot fogyaszthatunk.
Nyerskoszt-nap: nyers gyümölcs és zöldség, gabonafélék, és olajos/citromos saláták fogyasztása fűszerekkel ízesítve megengedett.
Kásakúra: Zabból, rizsből, lenmagból folyékony állagú kását főzünk, só és cukor nélkül. Kis adagokban és melegen fogyasztjuk, fahéjjal, mézzel való ízesítése megengedett.

Vigyázz!
Először az egyszerű cukrokból könnyen és gyorsan nyerhető energia helyett a májban és az izmokban raktározott keményítőnek, a glikogénnek a lebontásából szerzik meg a sejtek a működtetésükhöz szükséges energiát, de két-három nap után már ezek a tartalékok is kiürülnek, és a máj más anyagokból állítja elő a glükózt. A vércukorszint csökken, és ha a normalizálódásig hosszú idő telik el, a cukorháztartás egyensúlyának hiányából komolyabb következmények is lehetnek. Ilyenkor mutatkozhatnak a hipoglikémia tünetei.

Hosszabb böjt után a fehérjék bontása is elindul, ami nagyjából 20% fehérje- és 80% zsírégetést jelent. Ezért felszaporodnak a zsírbontás melléktermékei, amelyek ha nagyon megszaporodnak a vérben, savas jellegű salakanyag-felszaporodást okoznak, ami gyengeséggel, hányingerrel, hányással, légzészavarral és kómával járhat.

Milyen gyakran?

Egyes vélemények szerint évente minimum két alkalommal ajánlott böjtölni. Más források szerint harminc-harmincöt éves kor között be kell iktatunk egy-egy böjtnapot. Harmincöt-negyven éves kor között az egy böjtnapot heti rendszerességgel tartsuk meg. Negyven-ötven éves kor között a böjtnapok számát heti kettőre, ötven éven felül pedig három alkalomra kell növelni. A böjtnapokon kívánatos a bélmosás is, ezen túl végezhetünk izzasztókúrákat, valamint életkorunknak megfelelő és örömet okozó mozgást.

A gyógyböjt követői szerint a böjt időtartama több tényezőtől függ. Ha betegségek gyógyítása a cél, 3-4 hétig tart, míg a betegségmegelőző (preventív) böjt általában 7-10 napig.

Megint mások szerint évente annyiszor kellene böjtölnünk, ahányszor tízévesek vagyunk.



A böjtnek idegrendszeri – pozitív és negatív – hatásai is lehetnek: fokozott ingerlékenység, nyugtalanság, javuló problémamegoldó képesség jellemző.

Mi legyen a böjt után?
A böjt után következik a böjt megtörése, és a visszatérés a szokott étrendhez. Pontosabban a böjtöt kellene felhasználni arra, hogy a régi, egészségtelen étkezési szokásokat felváltsuk az egészséges táplálkozással. Ez a visszaállás az úgynevezett „felépítő napok” során történik meg, amikor fokozatosan szoktatjuk hozzá a szervezetet - újra - a kívülről bevitt táplálékokhoz. A felépítő időszak a böjt teljes hosszának a felét kell, kitegye.

Igyál!

Rendkívül fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele. Legalább napi 2-3 litert feltétlen meg kell, hogy igyunk, hogy megelőzzük a kiszáradást és serkentsük a vesék kiválasztó munkáját. Az elfogyasztott folyadék lehet víz, gyógytea (természetesen cukor nélkül), és napi maximum 2 dl valódi gyümölcslé, szintén cukor nélkül. Ezenkívül napi egy tányérnyinak megfelelő „zöldségleves” (leszűrt zöldség főzet, semmilyen szilárd alkotórészt nem tartalmaz). Ez a folyadékbevitel mellett az ásványi anyagok pótlását szolgálja.

 

A gyógyböjt követői szerint a böjt időtartama több tényezőtől függ. Ha betegségek gyógyítása a cél, 3-4 hétig tart, míg a betegségmegelőző (preventív) böjt általában 7-10 napig.

Megint mások szerint évente annyiszor kellene böjtölnünk, ahányszor tízévesek vagyunk. Igyál! Rendkívül fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele. Legalább napi 2-3 litert feltétlen meg kell, hogy igyunk, hogy megelőzzük a kiszáradást és serkentsük a vesék kiválasztó munkáját. Az elfogyasztott folyadék lehet víz, gyógytea (természetesen cukor nélkül), és napi maximum 2 dl valódi gyümölcslé, szintén cukor nélkül. Ezenkívül napi egy tányérnyinak megfelelő „zöldségleves” (leszűrt zöldség főzet, semmilyen szilárd alkotórészt nem tartalmaz). Ez a folyadékbevitel mellett az ásványi anyagok pótlását szolgálja. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva