Életmód

2010.04.27. 10:03

Napozás, szolárium, önbarnító

A természetes napfény rákkeltő, az önbarnítókrém ártalmatlan, de könnyen nevetséges színt eredményezhet, a szolárium kezd kimenni a divatból!

NANA.HU

Ilyenkor tavasszal megkezdődik a ''Kinek van szebb színe?''-játék, amiben természetesen senki sem akar alulmaradni. Ma már többféle módszert választhatunk, hogy a megfelelő nyáriasan barna bőrszínt elérjük. Sajnos, azonban minden megoldásnak van néhány hátulütője, mielőtt választanál, érdemes tájékozódnod, te mivel tudod a legjobb eredményt elérni.



Vigyázva napozz!

Akár a tavaszi napsütést is kihasználhatod, hogy megszerezd a szezonhoz illő bőrszínt. A napozás messze a legkellemesebb módja annak, hogy lebarnuljunk, ugyanakkor az egyik legveszélyesebb is. A nap káros sugarainak rákkeltő hatása manapság már mindenki előtt ismert, a megfelelő napfényvédő krémek használata szerencsére széles körben elterjedt és bevett dolog, de soha ne gondoljuk, hogy ezzel minden szükséges lépést megtettünk! Hiába ugyanis a magas faktorszámú krém, a bőr, illetve a szervezet kiszáradása elől ez nem véd meg. Fokozottan figyeljünk arra, hogy napozás idején több, legalább 3 liternyi folyadékra van szüksége a szervezetnek! Csak akkor lesz szép és egyenletesen barna a bőrszínünk, hogyha megfelelően hidratált is a bőr. A nap könnyen kiszárítja a bőr felszínét, ami így egyenletlenül barnul. Figyeljünk tehát a megfelelő folyadékbevitelre és minden napozás után radírozzuk le az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről, a napozást pedig hidratáló testápolóval fejezzük be!

Tipp:
Ha tudatosan készülsz a napozásra, akkor gyorsabban szebb eredményt érhetsz el! Figyelj a táplálkozásra és készülj fel az UV sugarak-befogadására! A béta-karotinban gazdag (pl.: sárgarépa, spenót, brokkoli) ételek és az E-vitamint tartalmazó táplálékok (növényi olajak) gyorsabb és szebb barnulást eredményezhetnek!

Jótékony szolárium

Régebben hatalmas divat volt a szolárium-barnaság, ma már azonban egyre kevésbé népszerű. Pedig kiderült, a szoláriumozás számos pozitív élettani hatással bír. A magas vérnyomást enyhíti, az UVB- és UVA-sugarak hatására D3-vitamin termelődik a szervezetbe, amely a csontritkulás megelőzésében játszik fontos szerepet. Ugyanakkor, mivel a fénycsövek ugyanolyan sugarakat bocsátanak ki, mint a nap, ezért a káros hatásai is hasonlóak. A nagy mennyiségú UVB-, UVA-sugarak hozzájárulnak a bőr korai elöregedéséhez, ráadásul dehidratálják a bőrt, amelynek természetesen fokozottan szüksége van egy-egy szoláriumozás után hidratáló testápolóra. A szolárium népszerűségvesztését manapság elsősorban annak köszönheti, hogy a gyors barnulás sajátos bőrszínt eredményez. A szolárium-barnaság, narancsos árnyalata manapság már sokkal kevésbé népszerű, jó hír azonban, hogy a mai berendezések már sokkal biztonságosabbak.



Önbarnító csak ügyeseknek


Kétségkívül, akkor vállalod a legkevesebb kockázatot, ha önbarnító krémmel veszed fel a kesztyűt a barnulási versenyben. Az önbarnító legnagyobb előnye, hogy gyors (a legjobb készítmények már néhány órával a krém felvitele után hatnak) és az egészségre teljesen ártalmatlan. Természetes és napbarnított bőröd lehet ezekkel a készítményekkel pár nap alatt, azonban mivel csak a bőr legfelső rétegét színezik, ezért hatásuk csupán rövid ideig tart. Az önbarnító krémeknek azonban nem ez a legnagyobb hátrányuk, hanem az, hogy a kívánt hatás eléréséhez meglehetősen ügyesnek kell lenned. Ha ugyanis nem egyenletesen viszed fel a bőrödre a krémet, akkor könnyedén foltos maradhatsz. Amíg nem szárad meg a krém addig nem tanácsos semmihez sem hozzáérned, mert a ruhára is ráragadhat a krém!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva