Életmód

2010.04.08. 09:33

Tavaszi méregtelenítő levek

Jön a tavasz, visszavonhatatlanul. Éleszd újra a tested téli álmából: méregteleníts, energizálj és szépülj a zöldségek és gyümölcsök tápanyagaival!

NANA.HU

>Már csak párat kell aludni, és itt vannak az első friss tavaszi zöldségek - és az eper, mint önálló kategória, ugye. Ahogy a természet is erőre kap ilyenkor, úgy van szüksége a szervezetednek is a megtisztulásra, és a rengeteg tápanyagra. A bátrabbak belefoghatnak egy komolyabb léböjtbe, ám sokkal kevesebbel is jót tehetsz a szervezeteddel: már az is elég, ha naponta préselsz magadnak valami finomságot, és megiszod.

Miért igyunk leveket?

A tavaszi méregtelenítés nagyon hasznos dolog. Évente legalább egyszer érdemes pár napot arra szánni, hogy feltöltődj, újraéleszd a sejtjeid, és megújulj. A tested amolyan hibernált állapotból kecmereg kifelé, úgyhogy itt az ideje egy gyors starttal beindítani az aktívabb, egészségesebb életet.



Ha megijeszt a szakszerű léböjtök szigorúsága, akkor sem kell félresöpörni a lehetőséget: egyszerűen igyál minél több friss zöldség- és gyümölcslevet néhány napig, és mellette egyél annyira keveset, amennyi még jól esik. Ehhez persze szükséged lesz egy megfelelő facsaróra vagy gyümölcscentrifugára, de már úgyis olyan régóta akartál egyet, nem?

A friss levek rengeteg vitamint, ásványi anyagot és enzimeket tartalmaznak koncentrált formában, ami azonnal beindítja az intenzív méregtelenítést. Egy hosszú hétvége kiválóan alkalmas erre, és a rákövetkező héten már könnyebb les rádolgozni. Az első néhány nap alatt kitisztítod a „járataidat”, legyen szó az emésztésedről vagy a vérkeringésedről.



A testünk minden nap méregtelenít – ez amolyan beépített funkció. A méregtelenítés egy teljesen normális része az életnek, hiszen a belek és a máj ezt folyamatosan végzik. Ugyanakkor érdemes erre a folyamatra időnként rásegíteni kicsit, hiszen a tél, a rossz táplálkozás, a mozgásszegény hónapok bizony lelassítják, „bedugaszolják” az embert. Egy hétvégi levezés máris sokat javít a helyzeten.

Mire ügyelj?

A leves-hétvége előtti nap csak könnyű ételeket fogyassz. A hét végén pedig minél több zöldség- és gyümölcslevet, vegyesen, amiket igazán szeretsz. Ne egyél húst, gombát, sajtot vagy zsíros dolgokat; ha lehet, inkább csak zöldséget, főtt levest egyél a friss levek mellé. Legyen elég időd pihenni, és ne akard az első délután kirobbanó formában érezni magad. Szükséged lesz két teljes napra, hogy a méregtelenedés esetleges első tünetei (fáradtság, émelygés, fejfájás) elmúljanak. Utána viszont varázsütésre megváltozik minden, és sokkal, de sokkal jobban fogod érezni magad, mint előtte. Ha teheted, a rákövetkező héten is igyál sok friss levet, és tápláló, könnyű ételeket fogyassz.

Néhány tipp a hatékony lékúrához:


Zöldséges szuperlé
1 egész kígyóuborka, 4 szál szárzeller, 2-4 marok spenót, 8 salátalevél, és választható extraként petrezselyem és friss lucernacsíra. Vízzel keverd el.

Gyógyító ital:
3-4 sárgarépa, 10 dkg spenót, egy marék petrezselyem, 2-3 szál szárzeller, víz

Vérképző (vasban gazdag) ital:

2 fürt szőlő, 6 narancs, 8 citrom, 4 evőkanál méz, víz

Gyömbéres-citromos tisztító ital:
1 kétcentis darab friss gyömbér, 1 citrom, 6 sárgarépa a petrezselyemmel együtt, 1 alma (vagy 2, ha édesebben szereted), víz

Gyomortisztító ital:
1 fürt szőlő, 25 dk eper, 3 alma, 4 ág friss menta, víz

Reggeli ébresztő ital:
4 nagy sárgarépa, ½ kisebb cékla, 1 gerezd fokhagyma, 1 szál szárzeller, 1 centi gyömbérgyökér szelet, 3 spenótlevél, 1 csomó petrezselyem, és extraként úgy 20 szál friss búzafüvet is tehetsz bele, ha van olyanod.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva