Életmód

2010.05.10. 17:56

Szülés utáni 1 x 1

Amikor végre megszületik a baba, elmúlik a fájdalom, hihetetlenül megkönnyebbülsz, elérzékenyülsz, amint kezedbe veszed a gyönyörű kis lényt. És akkor jön a nagy kérdés: hogyan tovább?

NANA.HU

A szüléssel még messze nem ér véget a „nagy kaland” – az anyaság még csak most kezdődik. Először azonban át kell „vészelni” a fárasztó első hetet az újszülöttel.

A babavárás édes hónapjaiban, telve örömmel, boldogsággal, valószínűleg nehezen tudod elképzelni, pontosan mi vár majd rád. Természetesen azt tudod, hogy a szülés kemény, és fájdalmas „munka” lesz, de az azt követő napokról talán sejtésed sem lehet.

Megeshet, hogy olyan fáradt leszel, hogy a nevedre is alig emlékszel, és hatalmába keríthet a pánik: vajon jó édesanyja leszel-e törékeny, kiszolgáltatott újszülöttednek? Nyugodj meg, nem vagy egyedül. Teljesen normális, ha az elején úgy érzed magad, mint egy reménytelenül vergődő madár.




Mi is történik szülés után?

Apgar teszt
Az Apgar-teszt a szülés után közvetlenül az újszülött fizikai állapotának felmérésére szolgáló módszer. A szívverést, légzést, izomtónus, reflexeket és a bőrszínt vizsgálják. Értéke 0 és 10 közé eshet. Az optimális érték 7-10 közé esik. Általában csak az ad komoly aggodalomra okot, ha a pontszám, kevesebb, mint öt.

Kezdeményező etetés
Bizonyára szoptatni szeretnél. Próbáld meg a melledre tenni már percekkel a születés után, amikor a baba szopási reflexe a legerősebb. A szülésznő megmutatja, hogy mit csinálj, de még nagyobb segítséget kapsz majd a kórteremben a kórház speciális etetési tanácsadójától.


Méhlepény
A szülés harmadik szaka a lepényi szak: ekkor válik le és ürül ki a méhlepény. Ha a méhlepény a magzat megszületése után egy órával sem ürül ki, akkor mesterséges leválasztást kell alkalmazni.


K-vitamin injekció

A K-vitamin injekció a baba kórosan alacsony K-vitamin háztartását hivatott pótolni. A K-vitamin szorosan hozzátartozik a véralvadás és a vérrögök képzésének a folyamatához. Az újszülötteknek alapvetően alacsony a K-vitamin tartalékuk a szervezetükben, ez néha vérzékenységhez is vezethet, ennek megelőzésére alkalmazzák a K-vitamin injekciót.




Laborvizsgálat

Egy-két órával a szülés után meg kell próbálnod vizeletet adni (szülés után ellenőrizni kell, hogy a húgyhólyag rendben működik-e), ha nem megy, katéterrel veszi le a nővér.


Fájdalomcsillapítás

Ha nagy fájdalmaid vannak, kérj a nővértől fájdalomcsillapítót – ő olyan paracetamol tartalmút ad, ami szoptatásnál nem árt a babának.


A fájdalmam csökkent

„Gátmetszéssel szültem, és néhány órával az érzéstelenítő hatása után már nagy fájdalmaim voltak. Az egyik nővér tanácsára gyakran jegeltem a fájó részt (ez nagyon sokat segített), és ha felültem egy felfújt úszógumin ültem. A rendszeres fürdőzés és a langyos víz is enyhítette a kellemetlen érzést, de az illatosított tusfürdőt kerülnöm kellett, nehogy irritációt okozzanak.” – mondja Tünde, aki második szülésénél már egyből alkalmazta ezeket a "gyógymódokat".

Köldökcsonk-kezelés
Megismerkedhetsz a pelenkázás „művészetével”, majd a nővérke és a gyermekorvos ellátja a baba köldökcsonkját, és megmutatja, hogyan fürdetheted vele, úgy hogy ne érje víz, illetve elmondja, mivel és hogyan kell kezelned, hogy minél szebb legyen, és hamarabb leessen.

Az újszülött ellenőrzése
Három nappal a születés után a babát alapos vizsgálatnak veti alá a gyermekorvos – hogy kiszűrhesse a szívhang- és csípő hibát, a dongalábat. Fájdalommentes teszttel többek között megvizsgálják a baba hallását és látását. A legtöbb baba nem is ébred fel.


Hazamenetel
Ha a babánál és nálad is mindent rendben találtak a harmadik vagy negyedik nap hazaengednek titeket. Természetesen ilyenkor minden fontos információval és vészhelyzetekben hívandó telefonszámmal ellátnak.


Otthon, édes otthon

A rideg kórház után végre a barátságos otthonotokban lehettek - de, a legtöbbször segítség nélkül, a babával kettesben. Már nincs orvos vagy nővér a közeledben, akiktől kérdezhetnél, márpedig a "kezdő anyáknak" az első hetekben a babán látott, tapasztalt legapróbb jel is riasztó lehet.
Számos „elváltozást” tapasztalhatsz a babán, de a legtöbb miatt nem érdemes aggódnod. Néhány tünet valóban ijesztő lehet, de nem minden igényel orvosi ellátást. Épp ezért jó, ha tisztában vagy a leggyakoribb panaszokkal és „kezelésükkel”.

Könnycsatorna-elzáródás
A babák szemének könnycsatornája annyira apró, hogy hajlamos az elzáródásra, azaz meg nem nyílásra, mely az újszülöttek nagyjából harmadát érinti. Jellemző tünetei: a kicsi akkor is könnyezik, amikor éppen nem sír. Alvás után, de akár az ébrenlét alatt is váladék gyűlik fel a szeme sarkában (ez átlátszó, nyúlós állagútól a sűrű, sárga csipáig sokféle lehet), amely néha mintha magától tisztulna, aztán mégis újra jelentkezik.

A könnycsatorna elzáródása semmilyen veszélyt nem jelent a látásra, de a folyamatosan pangó könny jó táptalaj lehet a kórokozók számára, és ha nem tisztítoduk megfelelően, az már valóban gyulladáshoz vezethet. Forralt, lehűtött vízzel mosd le a baba szemét, a legtöbb babánál magától megoldódik a probléma.


Nehezen gyógyuló köldökcsonk
A köldökcsonk különleges ápolást és tisztítást igényel a teljes gyógyulásig, hogy megelőzzétek a fertőzést. A köldök kiváló táptalaja a baktériumoknak, és még ennél is jobb behatolási kapu a fertőzések számára, épp ezért naponta kell a kórházban kapott utasítások szerint tisztítani és ellenőrizni, nem váladékozik-e, nem vörös-e. Akármelyik tünet előfordul, kérd a gyermekorvos segítségét!


Fehér foltok
A Milia (fehér pattanás) nagyon gyakran előfordul a csecsemőknél – leginkább a homlokon, a szem körül, az orron és az állon. Ezek gyakran megjelennek, majd eltűnnek az első hetekben. Nem igényel orvosi kezelést, az elváltozások automatikusan eltűnnek pár héten belül, és nem marad hátra semmilyen seb.

Baba akné
A babák többsége már egy hónapos kora előtt megküzd olyan bőrproblémákkal, melyekkel az anyukája csak serdülő- vagy felnőtt korban. A csecsemőkori akné általában két-három hetes korban kezdődik, és négy-hat hónapos koráig tart. Kezelése rém egyszerű: mindenféle nyomkodást mellőzve néhányszor mosd le tiszta vízzel, töröld szárazra, és kész. Néhány héten-hónapon belül elmúlnak a bőrhibák.


Állandó tüsszögés
Ha újszülött babád gyakran tüsszög, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy megfázott vagy valakitől elkapott valamit. Általában a gyakori tüsszögés oka, hogy kis magzatvíz maradt a légútjaiban, és így próbál a szervezete megszabadulni az idegen részecskéktől. Gyakran az is előfordulhat, hogy a baba napfény hatására tüsszög.


Azt hittem elkapott valamit

„Alapból hipochonder vagyok, és ez csak felerősödött a kisfiam megszületésénél – emlékezik vissza Andrea. – Eleve csak a családomat engedtem be a kórházba babanézőbe, és rájuk fogtam Botond gyakori tüsszögését. Annyira megijedtem, hogy kértem a kórházi gyermekorvost, vizsgálja meg, de szerencsére nem kapott el semmit, és még csak meg sem fázott, csak túl sok magzatvizet szippantott be a kitolási szakaszban.”


Fekete ürülék
Ijesztő lehet, ha a babád pelenkájában vastag, fekete anyagot találsz. Az újszülött széklete közvetlenül a születés utáni néhány napban sötét színű és sűrű, ez az úgynevezett magzatszurok, amit naponta 2-3 alkalommal vagy akár minden szopizás után is ürít a baba.


Pelenkakiütés
Aggodalomra adhat okot, ha a baba popsija a pelenkázott területen kipirosodik, illetve kisebesedik.
A kivörösödött popsit mosd meg meleg vízzel, és töröld szárazra (itasd fel a nedvességet). Kend be bőségesen popsi kenőccsel, ami megakadályozza, hogy a vizelet kimarja a bőrt. Mellőzd a hintőport, és ha tudod, hagyd minél hosszabb ideig pelenka nélkül a csecsemőt, hadd száradjanak a kiütések.


Szájpenész
A baba szájában megjelent fehér foltok szájpenészre utalnak. Kialakulásáért a legyengült immunrendszer lehet felelős, aminek kezelésére gombaölő ecsetelőre lesz szükséged.
Érdemes ilyenkor a melledet, a cumikat, vagyis mindent alaposan fertőtlenítened és áttörölgetni az oldattal, ami a baba szájába kerül, hogy elkerüljétek a felül- és visszafertőzést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva