Életmód

2010.06.27. 11:07

Aludjon-e délután az ovis?

Elegendő és pihentető alvás hiányában a gyermek hisztis, nyűgös és kezelhetetlen lesz. Ez nemcsak a szülőt viseli meg, a kicsire is rossz hatással van, ugyanis egészséges testi-lelki fejlődéséhez megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra van szüksége.

NANA.HU

Az éjszakai mellett a nappali alvás is igen fontos eleme a gyermek mentális és fizikai fejlődésének. Az alvás felfrissíti, energiával tölti fel, hogy a nap további részében is energikus és összeszedett legyen.

Az alvás a fejlődés záloga

Egy friss kaliforniai kutatásból kiderül, hogy azok a 4 éves gyermekek, akik minden nap ugyanannyit és ugyanakkor aludtak, jobban teljesítettek a szókincsüket és matematikai képességüket felmérő teszteken. Az alvásidő (éjszakai + délutáni) hosszúságát 11 órában határozták meg: az eredmények ugyanis azt mutatták, hogy ha a gyermek ennél kevesebb időt tölt ágyban, rosszabbul teljesít a készségfelmérő teszteken. A kutatás arra is rávilágított, hogy a nappal is alvó gyerekek rugalmasabbak, jobb az alkalmazkodó-készségük, hosszabban képesek figyelni és kevésbé nyűgösek, mint nem alvó társaik.

Mennyi alvásra van szüksége?

Óvodáskorra a gyermek alvásigénye az addigi 14-16 óráról 11-13 órára csökken, de 4-5 éves korban már az alvásigény tekintetében megjelenik a gyermekek egyénisége is. Az átlagok természetesen irányadóak, de ebben a korban a szülőnek és az óvó néninek már a gyermek szükségletei alapján kell eldöntenie, mennyi alvás kell az óvodásnak.


Felborul a bioritmus

Ovis gyerekeknél az a leggyakoribb probléma, hogy hétvégén megbomlik a rendszer: a családdal töltött programok miatt kimarad vagy eltolódik a délutáni alvás. A gyermek ezáltal kiesik a hétköznap már megszokott rutinból, és felborul a bioritmusa is.

A 3 éves gyermeknek még szüksége van egy napközbeni (délutáni) alvásra, aminek optimális ideje egy-másfél óra. A négyévesek zöme ugyanígy igényli ezt az alvásmennyisége, az öt-hatévesek azonban már beérik egy órai alvással, néhányan közülük, pusztán csak pihenéssel, fekvéssel.




Nem mindegy mikor és mennyit alszik délután

Nemcsak az a lényeg, hogy a kicsi valamikor aludjon a délután folyamán – az is nagyon fontos, hogy se keveset, se túl sokat ne töltsön az ágyban. Ha keveset alszik, egész délután kornyadozni fog, ha pedig túlaludta magát, este nem lesz álmos, és kitolódhat a lefekvés ideje.

Célszerű a délutáni szundizást azonnal ebéd utánra időzíteni, azaz 12 és 15 óra között (az ovik zömében így van) a gyermeket egy-másfél óra hosszáig aludni hagyni.


Miből tudhatod, hogy fáradt?

A fáradt gyermek könnyen elalszik, ugyanakkor, ha nem veszed észre az egyértelmű jeleket, túlpörög (túlfárad) és nem lesz képes elaludni akkor, amikor lefektetnéd.

Alvásra van szüksége, ha...
* Reggel jókedvűen ébred, de ahogy telik a nap sírós és rosszkedvű lesz,
* A nap kezdetén türelmesebb, de később könnyen „felbosszantható”,
* Könnyebben hisztizik vagy fakad sírva délután és este, mint általában a nap korábbi részében,
* Van egy délutáni, kora esti nyugisabb időszaka, de utána újra felélénkül,
* Sokszor elalszik az autóban vagy tévénézés közben.


A bevált időt követem

„Két lányom van, Kinga 6, Luca 4 éves – meséli Zita. – Nagyon eltérő a természetük, és az alvásigényük is. Kinga már négy évesen is alig aludt délután (ma már teljesen kihagyja), Luca azonban elviselhetetlen, ha minimum másfél órát nem alszik az oviban, illetve itthon hétvégenként. Az sem mindegy, mikor fekszik le, sokszor eltolódott a délutáni alvás, ami az éjszakaiba zavart bele, úgyhogy hétvégén tartom magam az oviban bevált periódushoz: korán ebédelünk és egy órakor lefektetem. Így kiegyensúlyozott, és egyáltalán nem nyűgös, hisztis estére.”


A kicsi készen áll az alvásra, ha

* dörzsöli a szemét, ásít
* bambul, fókusz nélkül néz,
* elveszti az érdeklődését a játék iránt,
* nyűgös, sírós lesz,
* hisztizik,
* elveszi a türelmét a játékokkal, foglalkoztatással, játszópajtással szemben,
* lefekszik, vagy legörnyed a székében,
* előveszi az alvótársát (pelusát, kendőjét, takaróját)
* a kisebb gyermek szopja az ujját (vagy cumizik, esetleg szopizni akar)

Önmagában az a tény, hogy a gyermek nem szeretne délután lefeküdni, még nem jelenti azt, hogy nem álmos. Ebben az életkorban még annyi minden fontosabb az alvásnál (játék, egy kis beszélgetés a tesóval, barátnővel, anyával, stb.) kicsit rá kell segítened, hogy szívesebben lefeküdjön.
Sok gyermek nem akar délután egyedül aludni, ezért örömmel veszi, ha odakuporogsz vagy ülsz mellé. Nincs ezzel semmi baj, hiszen az oviban sem egyedül alszik, körbe veszik a kis barátai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva