Életmód

2010.06.11. 09:34

Sziklaváros, korallzátony

Holdbéli, sivatagi táj, lenyűgöző víz alatti világ, római romok és rózsaszínű sziklába faragott város. Jordánia különleges kirándulásokat kínál.

BAMA

A bibliai történetek és elveszett városok földje a Közel-Keleten fekvő Jordánia. Nemcsak tengerparti városát, Aqabát, valamint a világ nyolcadik csodájaként emlegetett Petrát érdemes felkeresni, hiszen a kisebb települések is lenyűgöző várakat, ókori romokat, vízeséseket rejtenek.

Üvegfenekű hajó, búvárszemüveg
Aki szívesen strandol, búvárkodik, annak feltétlenül el kell jutnia a Vörös-tenger partján fekvő kikötővárosba, Aqabába. A 15 km hosszan elnyúló település nyüzsgő turistaparadicsom, ahol mindenféle színben tündöklő korallzátonyokat láthat már az is, aki búvárszemüveggel és pipával merészkedik a vízbe. Üvegfenekű hajóval is útra lehet kelni, de a szárazföldön, az Aquariumban is lehet a több száz korallban, ezernyi különböző halban gyönyörködni. Fontos azonban tudni, hogy csak kijelölt strandokon lehet fürödni. Nagyon kellemes a séta a parton, a Husszein-király út pálmafái között, s izgalmas látnivaló a tengerparti Mameluk-erőd, valamint a szomszédságában fekvő Régészeti Múzeum.

Só és iszap
Aqabától 300 km-re fekszik a Holt-tenger, amelyet magas sótartalma tesz különlegessé. Itt is csak kijelölt strandon lehet fürödni, a belépő ára 10 jordán dinár (JD)-nál kezdődik, de van, ahová csak 30-ért lehet bejutni.(1 jordán dinár = kb. 307 forint.) A Holt-tenger só és ásványtartalma jótékonyan hat a különböző bőr és csontbetegségekre, s a fekete iszap pedig kozmetikai pakolásként is kiváló. A holt-tengeri gyógyító szappanok ára 3-7 JD, a fürdősó 5 JD, az iszap 7 JD-be kerül.

Erőd, vízesés, sivatag
Vörös sziklák, sárga homok kavalkádja Wadi Rum. A sivatagi világ egymás mellett tornyosuló homokszikláival holdbéli tájat idéz, ezért is nevezik Hold völgyének ezt az Aqabától 70 km-re fekvő vidéket, ahol őslakos beduin törzsek is élnek. A brit Thomas Edward Lawrence ezredes, más néven Arábiai Lawrence innen indította seregeit az ottománok ellen: homokkőbe vésett monumentális arcképét megtalálni más történelmi nagyságok mellett. Az ő főhadiszállása volt az arab felkelés idején, 1917-ben Qasr Azrag fekete bazaltból épült kastélya. Különleges látnivaló, akárcsak a nagyon jó állapotban megmaradt Qasr Harannah erődítménye. S érdemes útba ejteni Hammamat Ma’int is, gyógyító forrásaival, vízeséseivel. Völgyében ötven termálforrás fakad. A természet alkotta, melegvizű medencék gyógyhatását már az ókorban felfedezték. A közel 45 Celsius fokos víz ásványi anyagokban gazdag, s ide a belépő 10 JD. A Nebo-hegyre is szerveznek túrákat, ahonnan az Ószövetség szerint Isten megmutatta Mózesnek az Ígéret földjét.

Hasznos tudnivalók
Jordániában ma már ugyanazok az áruházláncok jelen vannak, mint Európában, így szinte minden kapható. Alkoholt is lehet vásárolni, de csak az üzletek elkülönített részeiben. Az amerikai dollárt és az eurót is sok helyen elfogadják. Aqabában hatalmas a bazársor, ahol kötelező alkudni. Általában egyharmaddal lehet csökkenteni az első árat. Nagyon mutatós jordániai szuvenírek az ezüst és az arany ékszerek, a szőttesek, az édességek, a rézedények vagy a tükrök. Szép párnahuzat már 8 JD-ért, szőttesek 40 JD-től kaphatók.

Mansaf, baba ghanouj, rózsavizes keksz

Jordániában az étkezés mezzével, azaz előételekkel kezdődik. Ezek közé tartozik a hummous, a szezámmaggal ízesített csicseriborsó vagy a baba ghanouj, a füstös, fűszeres padlizsánkrém. A mezze mellé khubezt, a pitához hasonló lapos és kerek kenyérfélét esznek. A legnevesebb arab húsétel a kebab, amely minden jordán étlapon szerepel. Akárcsak a mansaf, a fűszeres-joghurtos bárányhús különféle magvakkal ízesített rizzsel tálalva. A desszertek közé tartozik a mézzel készült baklava s a zalabiyyeh, ami rózsavízbe mártott kekszféleség. S mindenhez apró poharakban rettentően cukros teát kínálnak.

- Jordánia szépségei a nana.hu képgalériájában >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva