Életmód

2010.06.10. 11:19

Természetes gyógymódok fejfájás ellen

A leggyakoribb panaszunk, és az egyik legbosszantóbb is. A fejfájás a test vészjelzése, kiváltó oka számos lehet. Nem kell azonban egyből pirulákért nyúlni, vannak szelídebb megoldások is.

NANA.HU

Talán nincs ember, akit ne érintene időnként ez a probléma. A fejfájás legtöbbször nem szervi eredetű, hanem a környezetből érkező ingerek, vagy egyszerűen a helytelen testtartás váltja ki. Ma a fájdalom a nyak, a váll és a tarkó izomzatában, valamint az ezeket a területeket ellátó apró ereket körülvevő izmokban található idegvégződések irritációjából ered. Bár a migrén okai nem ugyanezek, javaslataink között erre is találsz megoldást.

Allergiák, szemfáradtság

A fejfájás leggyakoribb okai valamilyen allergia, érzelmi megterhelés, magas vérnyomás, a szem túlzott erőltetése, másnaposság, fertőzés, alacsony vércukorszint, tápanyaghiány, feszültség, és a testben jelen levő mérgek lehetnek. Akinek gyakran fáj a feje, az sokszor nem is gyanakszik allergiára, pedig a bizonyos ételekkel szembeni túlzott érzékenység is lehet kiváltó oka a fejfájásnak. Ezek közül a leggyakoribbak: tej és tejtermékek, csokoládé, csirkehús, máj, alkohol és az érett sajtok. Ha a fejfájást gyomorproblémák is kísérik, érdemes az allergia lehetőségét is figyelembe venni.

kep117260>

A citrom, mint mindenes

A különböző típusú fejfájásokra különböző gyógymódok léteznek. Egy fél citrom levét facsarjuk vízbe vagy teába (cukor nélkül), és apránként kortyolgassuk el. Azonnali megkönnyebbülést nyújt. A citrom héja, amit általában eldobunk, akár hatásos gyógyszer is lehet: a hőség okozta fejfájást enyhítik a benne levő anyagok. A vékonyan lehámozott héjat őröljük finom péppé, és kenjük a homlokunkra, vagy a halántékunkra.

Alma és henna

Az alma minden típusú fejfájásra gyógyír lehet. Hámozzunk meg vékonyan egy érett almát, majd távolítsuk el a magházát és környékét. A maradék almahúst éhgyomorra, egy kis sóval fogyasszuk el. Krónikus fejfájás esetén ezt egy héten át minden reggel ismételjük.
A henna virága a forró napsütés következtében fellépő fejfájásra jó. A virágokat áztassuk ecetbe, majd dörzsöljük a homlokunkra, hamarosan enyhül majd fájdalmunk.

Fűszerek a fejfájás ellen

A fahéj abban az esetben lehet segítségünkre, ha a hidegtől fájdult meg a fejünk. Keverjünk el egy mokkáskanálnyit pár csepp vízzel, és kenjük a masszát a homlokunkra és a halántékunkra, ettől elmúlik majd a probléma.
Majorannával az idegesség következtében kialakult fejfájást gyógyíthatjuk. Készítsünk belőle teát, majd kortyolgassuk el, ez megnyugtatja az idegeinket, és elmulasztja a fejfájást is.
Ha megfázás miatt fáj a fejünk, a rozmaringlesz a megoldás. Egy maréknyit forraljunk fel egy liter vízben, majd ezzel a forró főzettel törülköző alatt inhaláljunk vele. Ezt addig kell ismételni, míg a fejfájás el nem múlik.

A fejfájás és az életmód

A fejfájás megelőzésének legjobb módja, ha megerősítjük az ilyenkor hatás alatt levő területeket. Ehhez megfelelő táplálkozás, rendszeres testedzés és a gondolataink karbantartása szükséges. Ha valakinek nagyon gyakran fáj a feje, érdemes először egy rövid böjttel kezdeni, ahol vízzel higított citrusleveket iszik csak az illető óránként egy-két napig. Ez után a táplálkozást úgy kell alakítani, hogy az emésztőrendszerre a lehető legkisebb terhelés háruljon. Gyümölcsök, délben egy kevés fehérje, sok zöldség és folyadék képezze a táplálkozás alapját, vacsorára már csak rostos szénhidrátot és zöldségeket fogyasszunk.

A rendszeres testedzés növeli a vér oxigén-szintjét, ellenállóbbá teszi az érfalakat és az idegvégződéseket, óvja és erősíti a kötőszöveti izmokat, ezzel segít megelőzni a fejfájást. Az rendszeres és kielégítő alvás szintén sokat javít a helyzeten, ahogy a stresszhelyzetek megfelelő kezelése, a hozzáállásunk megváltoztatása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva