Életmód

2010.07.22. 07:34

5 ok arra, hogy kerüld a gabonát

A tudomány hivatalos álláspontja szerint a gabona létszükséglet. Ám ez az álláspont egyre inkább megdőlni látszik – ha más nem, az emelkedő számú gabonaérzékenység és az allergiák is ebbe az irányba mutatnak.

BAMA

A tudomány hivatalos álláspontja sokszor csalóka. Számos esetben bizonyosodott már be, hogy inkább az iparági profit, mintsem a lakosság egészségének az érdeke húzódik meg egy-egy táplálkozási ajánlás mögött. Ilyen volt anno a margarin, és ilyen a mai napig a szója is például. A gabonák az új ételpiramisokban ugyan már kisebb jelentőséget kapnak, ám még mindig úgy tudjuk, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás alapvető, létfontosságú eleme.

Ezzel együtt számos olyan tudományos eredmény látott napvilágot az elmúlt néhány évben, ami ennek az ellenkezőjét mutatja. A szénhidrátszegény diéták követői, akik nemcsak az ideális súlyukat, hanem az egészségüket is visszanyerték a cukor és a gabonák elhagyásával, vagy a táplálékallergiások, akik liszt és gabonák nélkül is nagyon jól érzik magukat. Tehát feltételezhetjük, hogy nem a gabona csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és nem az a legjobb fogyókúrás táplálék. Sokak szerint viszont kifejezetten nem tesz jót a szervezetnek, el is mondjuk, miért.

1. Ami a gabonában benne van, másban is benne van


2. Jó eséllyel te is glutén-intoleráns vagy


3. A gabonák gyulladást hoznak létre a szervezetben


4. Kikészíti az ízületeket

A gabona – teljes formájában is – igencsak hozzájárul az ízületi fájdalmak és gyulladások kialakulásához. A gabonában található aminosav kémiai összetétele hasonlít az ízületeket alkotó szövetéhez, és a szervezet nehezen különbözteti meg a kettőt. Így amikor az immunrendszered támadásba lendül a gabonák okozta gyulladás miatt, sokszor az izületeket is megtámadja, hiszen molekulái hasonlítanak a gyulladáskeltő idegen behatolóra. Ez idézi elő később az izületi fájdalmakat, valamint autoimmun betegségeket hoz létre.

5. A gabonából is cukor lesz

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva