2010.07.29. 08:15
A legjobb ételek puffadás ellen
Nem kell, hogy állandóan a nadrágod gombolgasd. Elég, ha odafigyelsz, mit eszel, és máris sokat tettél, hogy ez a kellemetlen tünet eltűnjön. Elmondjuk, mit érdemes enni a megelőzés, és akár a kezelés érdekében.
Az általánosan elterjedt nézet szerint a felfúvódást – azaz a bélcsatornában keletkező gázokat – a zsíros és sós ételek okozzák. Bár ebben lehet némi igazság (ám akkor a pirított sós magvak miért nem okoznak ilyen bajt?), mégis gyakoribbnak tűnik az ételek nem megfelelő párosítása. A legjobb gyógymód a lufihas ellen, ha egyszerűen nem fogyasztunk együtt szénhidrátot és fehérjét. Ennek több haszna is van, hiszen ők ketten nem hagyják egymást megemésztődni, és ezzel mindenféle táplálkozási mizériát – többek között túlsúlyt – idéznek elő.
Ugyanakkor vannak olyan ételek, amik kifejezetten jó hatással vannak az emésztésre – következésképp a felfúvódásra, ezeket érdemes annyit fogyasztanod, amennyit csak lehet. És ha egy mód van rá, ne párosítsd őket olyasmivel, ami nehezíti az emésztést…
Narancs és dinnye
A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök segítenek a méreganyagok és a felesleges víz eltávolításában. A görögdinnye például 92 százalékban víz, a narancs pedig 80 százalék körül tartalmaz a jótékony nedűből. Aki a grapefruitot szereti, további áldásos hatásokkal számolhat: még a zsírégetésre is jótékony hatással van.
Joghurt
Feltéve, hogy van benne némi élő anyag: a probiotikumok elősegítik a jótékony baktériumok szaporodását a bélben, és nagyon hasznosak az emésztőrendszer számára: segítenek csökkenteni a bélgáz mennyiségét.
Fokhagyma
Az egyik szuperételünk, amit lehetőség szerint nem kenyérrel, hanem inkább zöldségekkel érdemes fogyasztani. Segít a máj zsírszintjét csökkenteni, ami így nagyobb hatásfokkal képes az emésztéshez szükséges anyagokat megtermelni, illetve ettől a méregtelenítés is jobban funkcionál.
Korpa és zab
Bár a gabonák táplálkozásban betöltött szerepe némi vita tárgyát képezi az új hullám szerint, ha az ember nem érzékeny rájuk, nagyon sokat segíthetnek az emésztésben. A korpa és a zab rengeteg rostot tartalmaz, ez pedig jót tesz a lassú bélműködésű embereknek, hiszen a székrekedés az egyik leggyakoribb oka a felfúvódásnak. Arra kell ügyelni, hogy ezt fokozatosan tegyük, nehogy rosszabb legyen a helyzet, mint előtte volt.
Bogyós gyümölcsök
A gyümölcsök általában rengeteg rostot tartalmaznak, a bogyós gyümölcsök pedig mindezt a legalacsonyabb cukortartalom mellett teszik. Ha viszont akut a helyzet, az aszalt gyümölcsök is hasznunkra lehetnek: rendszeresen ki lehet velük „pucolni” az emésztőrendszert.
Saláta és spenót
A zöld levelesek nagyon hasznosak a szervezet számára, ám például a káposztafélék ebben az esetben nem a legjobb választás. Nem úgy a spenót vagy a fejes saláta! Magas víz- és rosttartalmuk mellett a bennük található vitaminok és ásványi anyagok teszik nélkülözhetetlenné őket az étrendben. Jótékony hatással vannak a gyomorsav túltengésre, a szorulásra és a húgyúti megbetegedésekre is.
Borsmenta és gyömbér
Sőt, az édeskömény és a kamilla is ide tartozik: azonnali gázcsökkentő hatással bírnak, és teaként bármikor fogyaszthatjuk főzetüket. Ezen kívül a keserű gyógynövényekkel érhetünk még el varázsos hatást: kissé kellemetlen ízük ellenére hatékonyan stimulálják az emésztőrendszert, valamint a nyálképzést is elősegítik.
Uborka
Ennek a zöldségnek különösebben sok tápértéke nincs, viszont jótékony hatásai annál inkább. Természetes vízhajtó, és segíti a méregtelenítést. A benne levő anyagok stimulálják a vesét, hogy hatékonyabban távolítsa el a húgysavat. Ráadásul rostban gazdag, szénhidrátban szegény, és kalóriaértéke is alig van, így ideális táplálék diétázók részére.
Ananász
Amellett, hogy 85 százalékban vizet tartalmaz, a benne levő bromelain nevű vegyület az igazi kincs ebben az esetben. A bromelain segít lebontani a fehérjét, elősegíti az emésztést, és számos gyomorproblémára nyújt megoldást.
-->