Életmód

2010.08.23. 08:30

Babahaj, babaköröm

A csecsemő haj- és körömvágása gyakran olyan bűvészmutatvány, ami könnyekkel is együtt jár…

NANA.HU

Még csak most érkezett a világra és máris „hosszú” haja és körme van… Utóbbit lassan orvosolnod kell, nehogy kárt tegyen magában. A csecsemő ugyanis ösztönös reakcióként gyakran nyúl saját kis arcához – dörzsöli a szemét ha álmos, a szája körül matat, ha éhes. Nincs is ezzel semmi probléma egészen addig, amíg a körme nem túl hosszú.

A baba körömápolásához a legmegfelelőbb eszköz a tompa hegyű kisolló – de rutinos anyukák használhatják a körömcsipeszt is. Mindkét „szerszámmal nagyon óvatosan kell bánni, hiszen minden egyes apró mozdulatánál, rándulásánál megvan az esély arra, hogy véletlenül megsértsük a bőrét. Véletlenül se próbálkozz normál körömollóval, még akkor se, ha a babád nagyon nyugodt és „hagyja” a körömápolást!


Ha nagyon bizonytalan vagy magadban, az első napokban húzz a babád kezére kis kesztyűt vagy zoknit, nehogy összekarmolja magát.

Körömvágás – mikor és hogyan?

Az első néhány alkalommal (amíg megszerzed a rutint) legjobb, ha közvetlenül a fürdetés utáni alváskor vágod le a körmét, hiszen ilyenkor nem hadonászik a kezecskéivel. Ilyenkor még sokat és mélyen alszik, hiszen ki kell pihennie a „hosszú utazást”.

Amikor a nappali alvások már nem olyan mélyek, és rutinosabban szoptatsz, vághatod a körmét szoptatás közben is (sok kisbaba bealszik a szopizásba, ilyenkor gyorsan végezni lehet a nagy művelettel).


Később igény szerint lehet vághatod a baba körmét, ez a kezén nagyjából hetente, a lábán két-három hetente válik szükségessé. Érdemes inkább alvás közben megpróbálkoznod vele, így mindkettőtöknek könnyebb lesz… Persze, ahogy cseperedik a baba, idővel képes lesz megérteni ennek fontosságát, így amint „partner” tud lenni benne, elkezdheted az ébren történő körömvágást.


Olló helyett

Sok anyuka fél attól, hogy megsérti babája ujjacskáját az ollóval, ezért egy időben elterjedt a körömlerágásos módszer. Ez is hasznos lehet, mert elkerülhető a sérülés, az azonban kérdés, hogy a gyermek így nem tanulja-e el a körömrágás „tudományát”, amiről igen nehéz később leszoktatni.


Hajápolás

Az újszülöttek haját minden fürdetés alkalmával meg kell mosni, de ehhez a gyógyszertári fürdető krémen kívül semmilyen sampont ne használj! Fürdés után alaposan szárítsd meg törölközővel!

A babák hajvágása sokkal inkább esztétikai kérdés, mint szükségszerű. Ma már megdőlt az a régi aranyszabály, hogy a haj erősebb és dúsabb lesz, ha a gyermek csecsemő korától folyamatosan rövidre van vágva. Tehát nem kötelező formára vágni, de ha meg szeretnéd igazítani, mindenképpen lekerekített végű ollót használ. A gyakori hajvágás előnye, hogy a baba hozzászokik ehhez a művelethez, és akkor sem lesz ideges, amikor később a fodrászatban egy idegen keze alá kerül.

Fiúk hajvágásához ideális lehet a hajnyíró – de fontos, hogy mielőtt megkezdenéd a műveletet, kapcsold be a gépet, hogy a kicsi megismerje a búgó hangját és később ne ijedjen meg tőle.

NANA.HU -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva