Életmód

2010.08.10. 07:29

Fenyő Miklós: Nem vagyok a legjobb férj!

Fenyő negyvenhárom év és 5 millió eladott lemez után sem mozdul ki Újlipótvárosból. Ő ilyen típus, hisz felesége mellett is lassan 40 éve kitart.

Gönczi Annamária

- Ragaszkodik a környékhez, ahol felnőtt: most is egy Szent István parki cukrászdában ülünk. Innen ment el annak idején, ide jött vissza. Nem mozdul.


- Másoktól is hallom, hogy különösnek találják ragaszkodásomat a „szülőfalumhoz”. Ilyen vagyok: bárhol a világban megfordulok, végigjárom a helyeket, ahol egykor voltam. Az USA-ban három és fél évet éltem, valahányszor visszamegyek, megnézem az iskolámat, a helyet, ahol laktunk. Nosztalgikus vagyok. Angyalföldhöz, Újlipótvároshoz nagyon kötődöm. Olyan különös a hangulata... Itt annak idején mindenki ismert mindenkit, baráti kapcsolatba kerültünk mire felcseperedtünk. Emlékeink, a Duna-parti levegő összekötnek bennünket. Csapatokba verődve bicikliztünk, fociztunk, később udvaroltunk. Isnpiratív környezet, kihozza belőlem a gondolatokat.



- A Hungáriával teremtett egy világot, amelyben mindenki azonnal otthon érezte magát.

- Amerikai élményeim inspiráltak. Teremtettem egy nyelvet, ami létrehozott egy kicsit amerikai, kicsit magyar világot. Lett belőle a Hungária, a jampi külsőségek és poénok. Szerették. A rock''n''roll forradalom, izgalom, szókimondás, szexualitás. Értékes, humánus.

 Nem szerepel címlapokon, nem tudunk a magánéletéről szinte semmit.
- Akik szeretik a dalaimat, és képesek dekódolni a szövegeket, azok előtt szimbolikus értelemben jóformán meztelenre vetkőzöm. Minden dal egy vallomás. Amit akarok, elmondok magamról. Nincs szükségem olcsó címlap sztorikat kreálni magam köré, hallgatni kell a muzsikámat.

- A fia is muzsikál.
- Dávid zenészlelkű, sokrétű tehetség, de nem volt annyi kitartása, mint nekem. Sokféle adottság kell ehhez a pályához. Tiszteli és szereti a műveimet, érti dalaim nyelvezetét. Más kérdés, hogy ilyen híres ember fiának lenni esély vagy hátrány. Úgy látom, elsősorban hátrányként éli meg.

- És a lánya?
- Ő is művészlélek. Gyönyörű meséket ír, és fiam dalaira szép verseket. Most ment férjhez.

sas_pageid=''12055/89949''; // Page : uj_nana.hu/nana_egyeb

sas_formatid=2261; // Format : PF - billboard  330x247

sas_target=''''; // Targeting

SmartAdServer(sas_pageid,sas_formatid,sas_target);

- Gratulálok. Örül?
- Miatta örülök. Számomra nem sokat jelentenek a jeles napok: házassági évforduló, névnap, születésnap. Én huszonöt évesen nősültem. Elég nagy könnyelműség ennyi idős korban elvárni önmagunktól, hogy felelős kijelentést tegyünk. Másrészt ahhoz, hogy két ember szeresse, becsülje, támogassa egymást, összetartozzanak, nem feltétlen kell papír. Lám, akkor még hivatalos élettársi kapcsolat sem létezett. Fejlődik a világ…

- Gondolom, nem mindig állt ellen a kísértéseknek, mégis együtt van a feleségével. Jó férj?
- Nem a legjobb férj, és nem is a legjobb apa. De van nálam rosszabb is. Különben is, milyen mértékegységgel mérjünk? Nagyon szeretem a gyerekeimet. Férjként azt igényeltem, hogy a körülöttem lévő dolgok, amelyekkel én nem szeretek foglalkozni, rendben menjenek. És rendben is mentek. Ezért Ágit elismerés illeti. Volt idő, amikor ezt nem tudtam kellően kifejezni. Most már nagyon értékelem.

Telt ház tizennegyedszer is

Intézmény lett a Margitszigeti Szabadtéri Színpad koncertjeiből: augusztus 28-án immár tizennegyedik alkalommal vonz teltházat. Fenyő Miklós erre nagyon büszke. Bár egész évben koncertezik, erre az
alkalomra - és persze a decemberi Fenyő Ünnepre - alaposan felkészül.

 


„Augusztus elején kezdünk próbálni. A koncerten egyszerre legalább húsz ember lesz a színpadon. Eddig több mint 450 dalt publikáltam, ezekből válogatunk. Persze vannak slágerek, amiket kötelező minden alkalommal eljátszanunk. A sztárvendégek közül Novai Gáborral nem csak a Hungáriában játszottunk együtt, ő lemezeim zenei rendezője és a Hotel Menthol című musical szerzőtársa is. Szinetár Dórát viszont egyszerűen csak kedvelem. Amikor a 13 esztendős Szandi országos siker lett, egy másik lemezkiadó befuttatta a szintén 13 éves Dórát. Önkéntelenül is konkurensként figyeltük, és azóta is figyelemmel követem a pályáját. Két dalt énekel majd a koncerten, és lesz egy duettünk is.”


(A teljes interjút a Kiskegyed magazinban olvasható)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva