Életmód

2010.08.16. 08:15

Szex a szülés után. Készen állsz?

A férfi és nő izgalmakkal, vággyal teli kettőséből a baba megszületésével hirtelen család lesz – háttérbe szorítva kettejük intimitását és a hálószobában megélt szenvedélyes együttléteket. Mikor és hogyan nyílik ki újból a szexuális kéjbarlang kapuja?

NANA.HU

A legtöbb pár már jóval a baba világrajövetele előtt „cölibátust” fogad, és a szülést követően alig várják a nőgyógyász által kimondott bűvös határidőt: 6-8 hét után már szabad a szex!
Van, akinek ez túl hosszú idő (főleg a férfiaknak, akik ilyenkor papnak érzik magukat), és van, aki még hetekkel kitolná ezt az időszakot (elsősorban a nők egy része), mert még mindig fáj, érzékeny a teste – és sokszor a lelke is.

Miért kell várni?

Ezt a kérdést bizonyára nem a sokáig vajúdó, nagy fájdalmak és kínok között babájukat világra hozó nők teszik fel, hanem azon társaik, akikből szerencséjükre, szinte kipottyant a gyermekük. Nekik bizonyára nem sajog annyira, és nem fáj, és nem utolsósorban sokkal gyorsabban gyógyul a gátsebük (ha egyáltalán kellett rajta metszést ejteni, és varrni).

De nem mindenki ilyen szerencsés – a szülés az esetek döntő többségében nagyon megviseli az anyukát. Ennek ellenére a normál szülés után a gátvarratok gyorsan gyógyulnak (még, ha a legtöbb kismama nem is érzi így), és az anyuka igényelheti a dédelgetést, simogatást.

A néhány hetes türelmi időre azért van szükség, mert a hüvelyizmok 4-5 hét alatt regenerálódnak oly mértékben, hogy folytatható lehessen a nemi élet.

Ha te is kívánod…

Ha még nem telt le a hat hét, és úgy érzed, készen állsz újra összebújni a pároddal, ne rontsatok ajtóstól a falnak. Simogassátok, öleljétek egymást, de az orvosok szerint ilyenkor még csak a petting ajánlott. Kedvesed ujjal, szájjal, nyelvvel ingerelheti a (külső!) női nemi szervedet, és az átélt orgazmusnak sincs a gátizmok tökéletes gyógyulására negatív hatása. A hüvelyi behatolással azonban várjátok meg az orvosod által javasolt időt – ez mindenkinél más lehet a szülés esetleges komplikációitól, a sebgyógyulástól, hormonműködéstől és lelkiállapottól függően.

Csak ő akarja…

Bár a családalapítás után a nőnek és a férfinak is vannak szexuális vágyai, igényei, ezek az alkalmak ritkulnak az édes kettesben megszokotthoz képest, és az is gyakori, hogy az első együttlét csak szülés után hónapok múlva történik meg. Fontos, hogy mindketten tudjátok, teljesen normális, ha kevesebbet szexeltek, ahogyan az is, ha csak „sokára” tudod az együttlétre rászánni magad.

Akkor van baj, ha túl nagy köztetek a diszharmónia, azaz a párod őrülten akarja, te pedig rágondolni sem igazán tudsz – ilyenkor ez feszültséghez, veszekedéshez, netán a kapcsolat megromlásához vezethet.

Igen is, meg nem is

Az anyák ellentmondásos érzései teljesen normálisnak tekinthetők, sőt igenis komolyan kell venni azokat, hiszen az a nő, aki megszült egy gyermeket, már sohasem lesz olyan, mint a terhesség előtt. Időre, erőre és segítségre van szüksége ahhoz, hogy nyugodtan felkészülhessen új életmódjára – és ez nemcsak a babával való foglalatosságra vonatkozik, hanem jelentős mértékben a szexualitásra is.

 

Miért csökken a vágy szülés után?

A szülést követő első héten a legtöbb fiatal anya nem kívánja a szexet aminek több oka is van:
- a fájdalomtól való félelem: kezdetben gyakran ég még a gátvarrat, és ezzel egyidejűleg erősebben kiszáradhat a hüvely a hormonváltozások és az ösztrogénhiány következtében.
- a gyermekágyi folyás: miközben szülés után a méh fokozatosan húzódik vissza régi nagyságára, először pirosas, majd színtelen folyás tapasztalható, melyet sok nő kellemetlennek és vágylelombozónak érez.
- a mell érzékenysége: amikor beindul a tejelválasztás, a mell olyan érzékennyé válik (átmenetileg), hogy minden érintés fájdalmas lehet. Ezenkívül röviddel szoptatás előtt vagy szexuális izgalom hatására tej csepeghet belőle, amit szinte alig akad olyan nő, akit ne zavarna.
- az újabb terhességtől való félelem: a védelem nélküli hónapok után a legtöbb nő nem tudja még, hogyan szeretne védekezni a jövőben a nem kívánt terhesség ellen. Ha még nem szed gyógyszert és spirált sem lehetett feltenni, nem biztos, hogy vágyik az óvszeres együttlétre, ami tovább irritálhatja, dörzsölheti, a hüvely amúgy is érzékeny bemenetét és belső falát.
- vágyik a szexre, mégsem képes rá: van úgynevezett pszichoszomatikus tünetképződés, ami hüvely-összehúzódással jár, amely a nemi aktus öntudatlan hárítására szolgál. Ha úgy tetszik, ez egy „természetes” védekezés az újabb megtermékenyülés ellen. A pszichoszomatikus tünetképződésnél az ok mindig lelki eredetű, de a tünet szervi működésbeli zavar.
A statisztikák szerint a születést követő hatodik-nyolcadik héttől a párok mintegy fele él csak rendszeres szexuális életet.

Ha nem akarod, ne hagyd magad!

Sok nő esik abba a hibába, hogy bár nem kívánja a szexet, enged férje unszolásának („olyan régóta vágyik rá”, „na, most a kedvéért”). Ez általában nem szokott jól elsülni, mivel nem nyitott rá, nem is igazán élvezi a szexet, és gyakran érzi magát egy eszköznek, ami miatt rövidebb-hosszabb időre el is mehet a kedve az egésztől.

Szex-újrakezdés. Hogyan?

Sokféle lehetőség kínálkozik, hogy a kapcsolatotok szexuális része a szülést követően elmélyüljön, megújuljon: a rövidebb-hosszabb szünetet követően egymás teste ismét újdonságot, izgalmat jelent, mely növeli a szexuális feszültséget.

Az első napokban, hetekben csak óvatosan ízlelgessétek a gyönyört, ilyenkor nagyon fontos a kellő vágy, a hosszú előjáték (nagyon nagy szerepe van ilyenkor az orális szexnek), és jól jöhet (főleg az első időkben )a síkosító krém vagy gél, mert a hüvelyed a hormonhiány hatására ilyenkor még nem nedvesedik megfelelőképpen. Ez kiváló lehetőséget ad egy új előjátékra, egy igen finom masszázsra is.

Anya vagy, aki minden kis neszre ugrik… mégis, ha valóban élvezni szeretnéd a szexet, próbálj meg az „itt és most”-ra fókuszálni, ne a babaszobából kiszűrődő valós (sokszor inkább csak vélt) hangokra.


Már nem olyan, mint régen

„Én csak a szülés után a 3 hónapban tudtam szexelni annyira fájt és csak féloldalasan tudtam ülni. És utána is legalább egy évig csak síkosítóval ment a szex, de már szerencsére ez az időszak lezárult, de még most is fáj néha, pedig több mint 2 éve szültem. Szóval, már nem olyan, mint régen.” Éva


Kímélő testhelyzetben

Az újrakezdett szexuális életben ajánlatos olyan testhelyzeteket előnyben részesítened, ahol te határozhatod meg a mozgás és a mélység intenzitását (oldalsó helyzet vagy lovaglópóz), a lényeg, hogy ne nehezedjen túl intenzív nyomás a gátmetszés varrataira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva