Életmód

2010.09.16. 07:51

6 tipp, hogy több időd maradjon az igazán fontos dolgokra

A nyárnak egy szempillantás alatt lett vége, és már karácsonyi hirdetésekkel találkozunk. Csak kapkodjuk a fejünket, a tennivalók egyre tornyosulnak, és a Jézuskától leginkább önmagunk klónját kérnénk - hiszen képtelenség annyi mindent egyedül elvégezni... Hol a kiút az állandó hajtásból?

NANA.HU

A munkahelyen állandó a teljesítménykényszer, otthon mindig csak a felfordulás, és mit is jelent az a szó, hogy "szabadidő"? Van arra mód, hogy ne érezzük azt állandóan: soha nem lesz vége a tennivalóknak?

1. Járj a végére

Például úgy, hogy mindig befejezed, amit elkezdtél. Banálisnak hangzik, de ha egy pillanatra megállsz, és elgondolkodsz, mennyi minden van, aminek még nem jártál a végére, kiderül, hogy nem is olyan butaság ez. Ha például a munkahelyeden, vagy akár otthon bevezeted azt a szabályt, hogy ami a kezedbe kerül, azt megcsinálod, és addig nem fogsz új dologba, amíg az előzőt be nem fejezted, nagyon le fog egyszerűsödni az életed. Még ha úgy is tűnik, hogy túl sok mindennel muszáj egyszerre zsonglőrködni, az nem hatékony módszer.

2. A problémákat a felmerülésük sorrendjében oldjuk meg

Ne stresszeld magad fölöslegesen. Rengeteg dolog kavarog a fejünkben állandóan, és semmin nem változtat, ha még többet gondolunk rájuk. Mindig mindenre van megoldás. Néha nehezebb, néha könnyebb, de a lényeg, hogy tudd, hogyan fogod megoldani. Ha valami állandóan pörög a fejedben és nem tudod, merre indulj a problémával, keress egy alkalmas embert, és beszéld meg vele. A saját magunkkal való beszélgetés általában nem vezet jó eredményre. A legtöbbször csak azáltal, hogy egy másik valakinek vázoljuk a helyzetet, eszünkbe jut a megoldás, vagy jobban tudjuk értékelni a szituációt. Ne agyalj a dolgokon, inkább csinálj valami olyat, ami kifelé irányítja a figyelmed:edzés, fizikai munka, séta, barátok. Vagy hallgass zenét, olvasgass olyan dolgokat, ami jókedvre derít, és a félig borús mindjárt majdnem derűsnek látszik.

3. A lista varázsa

Ha végképp el vagy havazva, készíts egy listát a tennivalókról. Ne csinálj semmit, csak ülj a fenekeden, amíg mindent le nem írtál, ami csak eszedbe jutott. Legyen rajta minden, amit rendszeresen szoktál végezni: takarítás, bevásárlás, találkozók, játék, kinek mi. Aztán tartsd a kezed ügyében a listát, később még úgyis beugrik pár dolog. Most rendezd őket fontossági sorrendbe. És most jön a lényeg: a lista alsó részén található tennivalók mellé írj neveket: ki fogja helyetted megcsinálni. Nem vicc, nem kell mindent egyedül végigharcolnod. Ha vannak gyerekeid, imádni fogják, hogy rendszeres feladataik vannak. A férfi pedig nem a kenyérkeresésre korlátozott különleges faj, nyugodtan kiveheti a részét a családi ügyintézésből, a háztartási munkákból, és a gyerekek körüli tennivalókból. Ha mind a ketten dolgoztok, osszátok meg egyenlő arányban a munkán kívüli tennivalókat is.

A további tippeket itt olvashatod>>

NANA.HU -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva