Életmód

2010.09.18. 09:38

Andalúziai andalgás

Perzselő nap, tintakék tenger, bikaviadal és flamenco, csodás mór kincsek. Andalúzia afféle Spanyolország-esszencia.

NANA.HU

Pihenésre csábítanak a pueblos blancos, azaz a fehér falvak utcácskái, árnyas belső udvarai, csobogói és a falak tövében illatozó citrom- és olajfák. Festőiek a kevéssé ismert reneszánsz városok, Úbeda és Baeza, varázslatosak a természetvédelmi parkok és a Sierra Nevada hófödte csúcsai. De talán a legvonzóbb a több mint 800 kilométer hosszú tengerpart, ahol az év majd minden napján sütkérezhetünk.



Az andalúz kultúra és életmód különlegességét az magyarázza, hogy ibérek, görögök, rómaiak és gótok is rányomták bélyegüket a történelmükre, a főszerep azonban az észak-afrikai hódítóké volt. Közel nyolc évszázadon keresztül az arab kultúra formálta a vidéket, és ez alatt olyan kincsek születtek, mint az Alhambra Granadában, ami a mór világ utolsó jelentős alkotása, egyben az arab kultúra betetőzése. Arab örökség a córdobai Mezquita is, ami az egykori kalifátus fővárosának mecsete volt.

A katolikus királyok, Izabella és Ferdinánd által vezetett visszahódítás, 1492 után is tovább élt azonban az arab kultúra: a zenében, a kézművességben és mindenekelőtt az építészetben. Az egészen a 20. századig népszerű mudéjar stílus, a tégla és a színes csempék alkalmazása összetéveszthetetlenül keleti eredetű.

Andalúzia azonban korántsem a múlt, a történelem tartománya. A változás Sevillában, a fővárosban a legszembetűnőbb. A Guadalquivir partján épült város élete egyre pezsgőbb és fiatalosabb. Trendi divatüzletek, bárok és éttermek nyíltak, elkészült a metró. A kulturális fellendülés a kilencvenes évek Barcelonájára emlékeztet.

Az új Sevilla azonban hagyományait is őrzi, a vallásos társaságok, a Mária-kultusz ma is, a fiatalok körében is él. Az utóbbi néhány évben Cadiz, Malaga és Córdoba is egyre népszerűbb úti cél, uniós forrásokból rendbehozták a kikötőket, élhetővé tették a régi városnegyedeket, új gyorsvasutak nyíltak.

Programkavalkád

Andalúzia rendkívül sokféle programot kínál: nagyszerű lehetőségek nyílnak lovaglásra, vitorlázásra, golfozásra, szörfözésre vagy horgászsásra. A legnépszerűbb strandvidék, a Costa del Sol 380 kilométeres tengerpartján az átlagos hőmérséklet még a leghidegebb téli napokon sem süllyed 16 fok alá, a tenger felől fújó szél miatt viszont a forró nyári napokon is legfeljebb 30 fokra kúszik föl a higany szála.

Bikaviadal
A corrida mindig késő délután kezdődik. Három matadornak egyenként két bikával kell megküzdeni, és végül a kardot az állatok lapockái közé döfve megölni. A mit sem sejtő bikákat a mezőkön eltöltött gondtalan ifjúságuk után eresztik az arénába. Óvatlanságuk és zabolázatlanságuk miatt kiváló áldozatok. A bikát több felvonásban, többen döfködik, míg végül a matador egyedül lép színre, és a már kimerült állatot kardjával és vörös kendőjével a lehető legközelebb engedi magához. Végül megáll a bikával szemközt – és döf. Spanyolországban sem mindenki híve a corridának, de a hagyomány olyan mélyen gyökerezik, hogy nem sikerült fellépni ellene.

További andalúz érdekességek a NANA.HU-n>>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva