Életmód

2010.09.02. 09:34

Mérgek a piperepolcon

Azért kenjük magunkra őket, hogy ápoltak és szépek legyünk. Azt reméljük, hogy bőrünk ellenállóbb, egészségesebb, ránctalanabb lesz tőlük. Ehelyett sokszor többet ártunk, mint használunk magunknak a hagyományos kozmetikai termékekkel.

NANA.HU

Gondolkoztál már azon, hogy lehet az, hogy kened magadra a reklámokból ismert csodakencéket, és mintha semmit nem javulna a bőröd? Sőt, néha viszket, hámlik, kiütéses lesz ettől-attól? A legtöbb „bolti” kozmetikum és tisztálkodó szer elképesztő mennyiségű káros anyagot tartalmaz – sok összetevő mérgező, némelyik egyenesen rákkeltő.

Az elnevezések számunkra legtöbbször értelmezhetetlenek, ezért nem is tudjuk, mi rejtőzik némelyik fura név mögött. De érdemes bemenni a fürdőszobába, és a kezedbe venni a kedvenc arckrémed, dezodorod, samponod és testápolód, és megnézni, mi mindent találsz benne az alábbi listából.

1. Emulgeátorok

Ezeket az anyagokat használják arra, hogy a zsírban oldódó és a vízben oldódó anyagokból emulzió – magyarul krém – jöjjön létre. A legveszélyesebb emulgeátor a TEA (Triethanol amine), és ennek származékai (például a DEA és a MEA). Ezek a bőr irritációjától a vese és a máj károsításáig sokat tudnak ártani szervezetünknek, ráadásul bizonyos anyagokkal reakcióba lépve nitrozaminokat hoznak létre, ami erősen rákkeltő vegyület.

2. Tartósítószerek

Az általánosan alkalmazott tartósító vegyületek 90%-a káros hatású, többnyire allergiát is okozó anyag. A legrosszabb mind közül talán a Glyoxalic Acid névre hallgató, ami mérgező, mutagén, fehérjekárosító, és egyébként a holttestek tartósítására használják. Kerülendő anyagok továbbá: a Bronopol vagy 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, a Bronidoy, vagy 5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxan, a BHT vagy E321, a BHA vagy E320, és az EDTA.

3. Alumínium származékok

Ezeket pórusösszehúzásra, verejtékmirigy blokkolásra és vérzéscsillapításra használják, a dezodorokban, a borotválkozás utáni termékekben és babaápolási készítményekben találjuk meg. A legnagyobb probléma velük, hogy egyrészt akadályozzák a bőr természetes kiválasztási folyamatát, másrészt pedig bejutnak a véráramba, így az egész szervezetet terhelik ezek a súlyosan mérgező anyagok.

A folytatásért kattintson! >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva