Életmód

2010.10.22. 12:32

A magyar nők jobbak, mint a férfiak

Hiába élünk a huszonegyedik században, a nemek közötti egyenjogúság még mindig inkább csak vágy, és nem valóság. Hazánkban a nők ugyanabban a pozícióban általában 10-15 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak. Pedig nem ritkán többet tudnak és többre képesek.

NANA.HU

Egyedül a felsővezetők körében nem érzékelhető a férfiak előnye. Egy igazgatói beosztásban szinte nincs különbség a férfi és nő bére között.

Ha nincs férfi, a nő is jó

A hierarchiában lefelé haladva azonban egyre nőnek a különbségek. Osztályvezetőknél 20, csoportvezetőknél 30, beosztottaknál már 40%-os bérdifferencia a jellemző – ugyanazon képzettséggel és beosztásban! Hiába tiltja törvény, ha egy nő jelentkezik egy állásra, a kérdések előbb vagy utóbb a gyermekekről, a gyermekvállalásról szólnak. Előfordul, hogy csak akkor adják a nőnek az állást, ha nincs rá megfelelő férfi jelölt. Ezért is jelentősek az eredményei a Kanadai Statisztikai Hivatal által irányított, tizenegy országot (köztük hazánkat is) érintő felmérésnek.

A cikk folytatása >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva