2018.06.08. 14:27
Mit kell tudni a salátafélékről?
A külső levelek többnyire hullámosak, és leszedés után hamar elhervadnak, míg a roppanósabb és halványabb belső levelek úgynevezett salátaszívet alkotnak.
A salátaféléket alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk. A lazán álló levelűek folyamatosan szedhetők: ezek a tépősaláták. Jellemzően dekoratív megjelenésűek, hullámosak vagy fodrosak, gyakran vöröses színűek. A kifejlett állapotban betakarítandó fejes saláták levelei sűrűn álló, tömött rozettát képeznek, és kevésbé karakteres ízűek – írja a Vasárnap Reggel.
A külső levelek többnyire hullámosak, és leszedés után hamar elhervadnak, míg a roppanósabb és halványabb belső levelek úgynevezett salátaszívet alkotnak.
Kezdőknek is
A tavasztól őszig szabad földbe, ládába és nagyobb cserépbe egyaránt vethető saláta termesztése igazán nem követel különösebb szakértelmet. Legfeljebb a korai és a késői veteményt kell védeni a hidegtől.
Napos fekvést igényel, jó víztartó képességű, termékeny talaj esetén még a kezdők is biztosak lehetnek a sikerben.
Tavasszal ritkásan és sekélyen vessünk, elég, ha a magok kb. 1 cm mélyre kerülnek. Nyári hőségben a magok vontatottan kelnek, ezért a másodvetést halasszuk a már enyhébb, augusztus végi napokra. A fiatal palánták optimális tőtávolsága 15-30 cm. (Kövessük a magtasakon levő használati utasítást!)
Később a kiritkított palántákat átültethetjük lassabban fejlődő salátafajták mellé, vagy akár el is fogyaszthatjuk. A sűrűn vetett fejesedő fajtákat tépősalátának használhatjuk.
A salátákat rendszeresen kell locsolni. Csak akkor kapjanak – nitrogénben gazdag – trágyát, ha a talaj kifejezetten tápanyaghiányos.
A salátafejet késsel vágjuk le, mert így a tő gyakran újra kihajt, ha nincs túl meleg vagy tartós szárazság. A tépősalátánál ugyanezt tapasztalhatjuk. Hagyjunk meg néhány levelet is, mert így a növény könnyebben magához tér.
Felhasználás
A különböző friss salátazöldek társítása csodálatos megjelenést, szín- és ízhatást biztosít ételeinknek.
A keserű saláták fogyasztása fokozza a méregtelenítő kúrák hatásosságát.
A kiemelkedően magas rosttartalmú jégsaláta kedvezően hat az emésztőrendszer működésére.
A karakteres ízű római saláta az eredeti Caesar saláta alapja. Jégsalátával is helyettesíthetjük.
Tudta-e?
A jégsaláta azért kapta a nevét, mert 1920 táján a Kalifornia állambeli termesztők zúzott jéggel borítva rakták hajóra, úgy szállították.
A cikóriát egy bizonyos termesztési eljárással halványításnak vetik alá, amelytől a mészben gazdag feje puha és világos lesz.
A vörös cikória fehérrel mintázott levelei rózsaszín és vörös színben pompáznak.
A frisée saláta az endívia fodros levelű fajtája.
A tépősaláták közé tartozó, különösen dekoratív piros Lollo rosso és világoszöld változata, a Lollo bionda Olaszországból származnak.
Borítókép: Shutterstock