Több mint molyűző

2020.06.07. 13:00

4 tipp a levendula felhasználására

Ha június, akkor levendula! A nyár legnépszerűbb gyógynövénye nem csak a kertünk mutatós és illatos dísze lehet, virágát, szárát és leveleit számtalan módon használhatjuk fel a háztartásban is.

A Lakáskultúra összegyűjtötte, mi mindenre használható fel a levendula.

Aratás és szárítás

Levendulát szép időben, a harmat felszáradása után szedjünk. Csokorhoz a maximum harmadrészben kinyílt virágokat 20-30 cm-es szárral, a fás rész felett 2-3 ujjnyival vágjuk le, és összekötve lógassuk fel szellős helyen. Jó, ha tudjuk, hogy tűző napon a csokor kifakul és veszít az illatából!

Relaxáló kádfürdő

Forrázzunk le 100 g levendulavirágot 2 l vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le, és öntsük a fürdővízhez. Nyugtató hatású, serkenti a vérkeringést és enyhíti a bőrpanaszokat is.

Levendula a konyhában

Fűszer gyanánt csak mértékkel adagoljuk, és ne tegyük ki hosszas hőkezelésnek, mert megkeseríti az ételt. Jól társítható mediterrán fűszernövényekkel. Virágával sót, cukrot, mézet, baracklekvárt, desszerteket ízesíthetünk.

Nem csak az illatáért szerethető a levendula
Fotó: Shutterstock

Limonádé

Dobjunk 15 g levendulavirágot 500 ml forrásban levő vízbe. Gyöngyözve főzzük 1-2 percig, majd lefedve hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le, édesítsük cukorral, öntsük fel 1,2 l hideg vízzel, és kínáljuk citromkarikával, jégkockával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva