honismeret

2021.02.12. 09:00

Az Alacsony-Tátra felhők feletti bércein járt a Hazajáró (videó)

A gyönyörködtető változatosságért látogatott Liptó vidékére a Hazajáró, az M5 csatorna honismereti műsora.

A Nagy-Fátra keleti végnyúlványai közül indultak útjukra Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor a köztévé Hazajáró című honismereti magazinjának műsorvezetői.

Liptói „tenger” a Tátra csúcsaival

Rétek, legelők és erdők ölelésében, elzárva a lenti világ modernizmusától, szerényen, csendesen, de a felhők fölötti világ büszke szilárdságával őrzi évszázados gyökereit egy fából ácsolt, rusztikus hegyi település. Amikor még az ember együtt élt a természettel, farkasok jártak vidékén, ezért is lett a neve Vlkolinec, azaz Farkasd. Értékőrző falu, de mégsem skanzen. Ha csak néhány tucatnyian, de ma is lakják rönkházait és az ősi gazdálkodási formákból is maradt még itt valami.

Vlkolinec, azaz Farkasd

A Rásztói-nyeregből túratársaikkal, rugaszkodtak neki a legmeredekebb szakasznak, a Szalatin csúcsának (1630 m). O

– A kilátás önmagáért beszél. Az Isten ajándéka szerintem nekünk, mert jól viselkedtünk, illetve nagyon megküzdöttünk ezért a hegyért – írta le a látványt Kenyeres Oszkár.

A Szalatinról északra futó Ludrovai völgy aljában, a Liptói-medence nyugati végében találjuk Nemesludrovát. A Rakovszky és a Moys családok ősi fészke, a középkori „Villa Ludrova” határában virraszt Liptómegye egyik legrégibb szakrális épülete. A XIII. századi Mindenszentek templom kő ajtókeretén vágásokra leszünk figyelmesek. Régen a templomba érkező nemes urak szokása volt, hogy kardjukkal jelet véstek a bejáratra.

Mindenszentek templom a XIII. századból

Nemesludrova szomszédja Nagyselmec. Itt sem találunk már se Rakovszkyakat, se Moysokat, de a 17. századi várkastély még ott bújik meg a deres fák között. Amiért még érdemes ide látogatni, az a varázslatos természeti környezete. A falu felett, az Alacsony-Tátra északi nyúlványai közötti fenyveserdő a vidékre jellemző mészkőcsodák egy újabb ékes példáját, egy különleges sziklakaput rejteget.

Visszatérve a medence peremére, a szintén középkori eredetű Háromszlécs esett útjukba. A három községrészből egyesült település a 18. században kapott mezővárosi rangot. A község gazdag múltjáról tanúskodik a piactéren a masszív katolikus templom is, amely a 14. században épült. Háromszlécs határában érdekes mésztufaképződményeket, mofettás melegforrásokat találunk. Az enyhén szénsavas savanyúvíz a székelyföldi borvizekre emlékeztet.

Nagyselmec

A Deménfalvi és a Szentiváni völgyek közötti mellékgerincre, a Gyömbér-csoport északi részén emelkedő Krak tömbjének mészkőormáról leírthatatlan látvány fogadja a nézőt. A lemenő nap, mint óriás reflektor világítja meg a Magas-Tátra gránitmasszívumát. Mellette nyugatra a Liptói-medence fölé magasodó havasok és a Kis-Fátra fehérlenek. Délre az Alacsony-Tátra főgerince szaggatja az eget a Gyömbér-csoporttal.

Szívet melengető érzés, hogy akármerre is nézünk, nincs már olyan hegy, amelynek tetején ne lobogtatták volna meg zászlónkat.

Ezúttal Jakab Sándor fényképezte le a felvidéki magyar zászlót kifeszítő túratársát

De ne gondoljuk, hogy ezt a látványt már nem lehet fokozni. Az Ohnistye nyugati sziklagerincén vár még ránk egy olyan természeti csoda, ami méltó lezárását nyújtja Liptó vidéki túránknak. Mindjárt szembesülünk is vele, miért keresztelték a 10 méter magas sziklanyílást Ablaknak.

Fábián Dénes (1936) ma is aktuális gondolataival ért végett a Hazajáró legújabb állomása:

„Hosszú sétánkat befejeztük. Megismertük, nagy vonásokban, a megszállt Felvidék egyik legszebb hegyvidékét.

Százados fenyvesekkel, havasi rétekkel födött összefüggő vonulatai, váltakozva szakadékos völgyekkel, ismeretlen tájszépségei megérdemlik, hogy turistáink gyakran látogassák.

Járjunk elöl a megszállt területek fölkeresésében, tegyünk meg mindent, ami ennek a népnek és földnek hozzánk tartozását még jobban erősítheti.”

Borító és a cikkben lévő képek: a videóból kivágott fotók

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva