Ezotéria

2009.03.20. 06:00

Neptunusz, a kék óriásbolygó

A Neptunusz a legkülső óriásbolygó naprendszerünkben, a nyolcadik bolygó a Naptól. Kékes színe miatt Neptunuszról, a tengerek római istenéről nevezték el, jele is az isten háromágú szigonyát jelképezi. A bolygót, amely sok milliárd évvel ezelőtt egy ütközés során majdnem megsemmisült, 1846-ban fedezték fel.

L. Zs.

A Neptunusz felbukkanása

Az Uránusz felfedezése után észrevették, hogy a bolygó pályája nincs összhangban a bolygómozgások elmélete által megjósolttal. A csillagászok ezt azzal magyarázták, hogy van még egy bolygó a naprendszerben, melynek gravitációs hatása megzavarja az Uránusz mozgását. Adams és Le Verrier mechanikai számításokkal egymástól függetlenül megjósolták a zavaró bolygó helyzetét. Számításaik alapján a Neptunuszt 1846. szeptember 23-án Galle és d''Arrest fedezte fel.
Kevesen tudják, de a bolygót 1613-ban már Galilei is észlelte. Annak ellenére, hogy két egymást követő éjszakán észrevette a bolygó elmozdulását, csillagnak vélte. Ennek valószínűleg az lehetett az oka, hogy a bolygó a további éjszakákon már nem volt a távcső látómezejében. A Neptunuszt eddig csak a Voyager-2 űrszonda kereste fel 1989-ben. Amit a Neptunuszról tudunk, jórészt a Voyager megfigyeléseiből származik, de a közelmúltban a Hubble Space Telescope űrtávcső segítségével végzett megfigyelések is sok adattal gazdagították a bolygóról rendelkezésünkre álló ismereteket.

Kőzetek és gázok

A 49 528 km átmérőjű Neptunusz összetétele és felépítése valószínűleg nagyon hasonló az Uránuszéhoz. A Neptunusz is gázbolygó, és négyszer nagyobb, mint a Föld. Nagyon távol kering a Naptól, melyet a felfedezése óta még egyszer sem került meg, ehhez százhatvanöt földi évre van szüksége. A bolygó részben kőzetekből áll, ám tartalmaz 15 % hidrogént és kevés héliumot is. Légköre hidrogénből, héliumból és metánból áll, belsejében lehet egy Föld méretű kőzetmag. A bolygó kékes színét a légkörben lévő metán okozza, ami elnyeli a beérkező fény vörös részét. Nagyon kevés kráter látható rajta, ami arra utal, hogy felülete fiatal.
A Jupiterhez és a Szaturnuszhoz hasonlóan a Neptunusz több energiát sugároz, mint amennyit a Naptól nyer, ami azt jelenti, hogy a bolygó belsejében valamilyen hőforrásnak kell lennie. Ám így is nagyon hideg van a Neptunuszon: a hőmérséklet -225 °C. A többi gázbolygóhoz hasonlóan a Neptunusznak is van gyűrűje. A Voyager-2 által készített közeli képeken még a gyűrűk csavarodása is megfigyelhető. Korábban a Neptunusznak mindössze két holdját ismertük: a 2700 kilométer átmérőjű Tritont, és a csupán 340 kilométeres Nereidát. Az űrszonda további hat holdat fedezett fel, amelyek leginkább bolygóközi törmelékre emlékeztetnek, és valószínűleg egy valaha darabokra esett nagyobb hold maradványai.

A Neptunusz, mint lélektani szimbólum

A római mitológiában Neptunusz (görög megfelelője Poszeidón) a tengerek istene. Jupiter (Zeusz, a fény) és Plútó (Hádész, a sötétség) testvére, Szaturnusz (Kronosz) fia. Jupiter a felvilág ura, Plútó az alvilágé, Neptunusz a középső világé. A mítosz szerint Atlantisz istene is ő volt. Erősíti titokzatosságát és megismerhetetlenségét, hogy a sűrű sötét erdők uraként is őt tisztelték.

Az archetípusok egyik legősibb szimbólumával állunk szemben. Rejtelmessége, kaotikussága jól képviseli a kollektív tudattalan szféráját. A tökéletes önzetlen szeretet, az önfeláldozás, de ugyanakkor a káosz és a bizonytalanság bolygója is. A Neptunusz képviseli a ködös, rejtélyes, kaotikus, káprázattal teli, illuzórikus világot. Hatása alatt állnak az okkult tanulmányok, az érzékcsalódások, és a szellemi megnyilvánulások. Eleme a víz, ezért a női princípium hangsúlyosabb benne. Vizes-nedves, negatív és passzív jellegű. Uralkodó színei a világos, csillogó színek. Jelképe a háromágú szigony.

A Neptunusz szerepe az asztrológiában

A horoszkópban ez a bolygó képviseli a határok feloldását, a ködösséget, a káoszt, a misztikumot, a spiritualitást, az együttérzés, az intuíciót, az illúziókat, a befolyásolhatóságot, a félrevezethetőséget, az álomvilágot. Ugyanakkor az egyetemességben való feloldódást, a kiáradó önzetlen szeretetet, az áldozatkészséget, az odaadási képességet, a művészi érzéket is jelképezi.

Házhelyzete megmutatja, melyik életterületen kényszerülünk szembesülni a bizonytalansággal, a megtévesztéssel, a csalódásokkal, a káosszal. Ugyanitt hajlamosak vagyunk elkerülni a feladatokat, itt ködösítünk. Az önfeladás, a feltétlen hit, az álmodozásaink helyét jelöli meg a képletben.

A Neptunusz a határok, a keretek, a struktúra feloldásán dolgozik, vagyis a Szaturnusz ellenében. A felépítettet lebontja, az alapokat aláássa, a kényszert fellazítja, a kötelességeket kikerüli.

Ha túl kevés a Neptunusz energiája a horoszkópban: A Neptunusz által jelképezett tulajdonságok gyengén vagy gátoltan nyilvánulnak meg. Az illető érzéketlen minden olyan jelenség iránt, ami fizikai érzékszervekkel nem érzékelhető. Hiányzik belőle az együttérzés más élőlények iránt. Kétkedő, hitetlen, semmiben sem talál szépet és jót. Nem tud lazítani, képtelen a feloldódásra, az önfeledt boldogságra. Depresszióra hajlamos. Rideg, merev, befolyásolhatatlan, materialista.

Ha túl sok a Neptunusz energiája a horoszkópban: A Neptunusz által jelképezett tulajdonságok túlsúlyban vannak. Az illető túlérzékennyé, álmodozóvá, képzelgővé, túlságosan befolyásolhatóvá, kritikátlan rajongóvá válik. Megtéveszti önmagát és másokat. Engedi, hogy becsapják. Túlságosan önfeláldozó, mártír hajlamú. Nem találja a helyét a világban, menekülni igyekszik a zord valóság és a felelősségvállalás elől. A menekülés káros szenvedélyekbe és függőségekbe hajszolhatja: ivás, dohányzás, mértéktelen evés, túlzott gyógyszerfogyasztás, kábítószerek. Hajlamos a mérgezésekre, és a nehezen diagnosztizálható, főleg pszichés betegségekre.
Mindkét eltorzult kifejeződés oka az, hogy az illetőnek diszharmonikus a kapcsolata a saját tudatalattijával. Feladata, hogy megtalálja az egyensúlyt az egészséges önzés és az önfeláldozás között.

Ha a Neptunusz energiája harmonikusan nyilvánul meg: A Neptunusz által jelképezett tulajdonságok helyes arányban fejeződnek ki. Az illető emberszerető, együttérző, segítőkész, gazdag képzeletvilágú, jó a művészi érzéke. Érdeklődik a tudatkitágítás egészséges módszerei iránt, mint a jóga, a meditáció, a pszichológia. Mély lelki életet él, intuitív, hajlamos az érzékfeletti érzékelésre.

A szerelmet erősítő bolygók >>>

Bolygó-e a Plútó? >>>

Számítsd ki és értelmezd a horoszkópod vészpontjait! >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva