Ezotéria

2009.04.15. 08:00

A woodoo rejtelmei

Varrj egy babát, nem kell, hogy nagyobb legyen egy arasznál. A belsejébe varrj bele valamit attól a személytől, akiről a babát megmintázod. Minél több dolgot csensz el tőle, annál hatásosabb a baba. Vérét, körmét, haját, ruháját, nyálát... Bármit felhasználhatsz, hogy megtestesítsd. És jöhet a varázslat.

Szerémi Bora

A woodoo vallás Haiti-ből ered. Itt még ma is a lakosság nagy többsége woodoo hívő. Az elnevezés a vodun szóból származik, mely annyit tesz: isten, lélek, szent tárgy.

A woodoo története

Haiti a XVII. század vége óta francia gyarmat. A kávéültetvényeken és a cukornád földeken fekete rabszolgák dolgoztak. A szigetre érkező európaiak az ott dolgozó rabszolgákat arra kényszerítették, hogy nyolc napon belül keresztelkedjenek meg, vagyis dobják el hitüket, és váljanak keresztényekké. Olaj volt ez a tűzre, a rabszolgák minden addiginál jobban ragaszkodtak régi hagyományaikhoz, hiedelmeikhez, vagyis a woodoo-hoz.
1791-ben egy Boukman nevű rabszolga (amúgy woodoo pap) felkelést szervezett, és kirobbant a haiti forradalom. A harc még jobban összekovácsolta a haiti népet. 1804-ben kiáltották ki a világ első néger köztársaságát, Latin-Amerika első független államát, Haitit. A fehérek eltűntek a szigetről, és a vallás zavartalanul fejlődhetett tovább.

Magányos világ

Haiti ma a kontinens legszegényebb országa. Társadalmuk elszigetelt, szörnyen elmaradottak, iskolázatlanok, nincs jelentős iparuk. A felnőtt lakosság csaknem fele analfabéta. Nyolcvan százalékuk nem végezte el a nyolc osztályt, az átlagéletkor ötvenhat év. Az ország bevételének nagy része az idegenforgalomból származik.
Port au Prince utcáit járva gyakran láthatunk falakra rajzolt, festett, tűzött különleges jeleket, feliratokat, rajzokat, neveket, alakzatokat, melyeknek a woodoo vallásban jelentésük van. Ezek a legkülönfélébb helyeken feltűnhetnek. Buszon, nyakba lógva, fára akasztva... Haitiről beszélve muszáj megemlíteni fantasztikus, naiv festészetét. A különleges „haiti stílusú” képek komoly értéket képviselnek a műkincs piacon.
A turistáknak látványos, egzotikus woodoo szertartásokat szerveznek, melyeknek nincs sok köze az igazi valláshoz. Csak keveseknek adatik meg, hogy igazi woodoo szertartáson részt vehessen.

Zombik és varázslók

A Woodoo vallás legrémisztőbb átka a zombivá változtatás.
A zombik lelküktől megfosztott, robotszerű testek, akiket rabszolgaként működtetnek, vagy állatbőrbe bújtatott lelkek, akiknek húsát eladják a piacon és megeszik.
Zombivá azokat az embereket varázsolják, akik megsértik a törvényt, a társadalomra nézve kártékonyak, nem gondozzák a gyereküket... Létezik egy erre a célra felállított bíróság, akik az illető bűneit megvitatják, és ha kell, társadalmilag halottá nyilvánítják, vagyis engedik tovább élni, de csak zombiként.
Ha megszületik egy ilyen ítélet, akkor a felperes (aki bosszút akar állni), felkeres egy erre megfelelő papot. A pap (bokor) varangyméreggel kevert port készít (fufut), ami a bőrön keresztül hat. Elég egy csipetnyi belőle, például a küszöbre szórva, és ha az illető rálép, máris lesújt rá a rémisztő átok. Heves görcsök törnek az áldozatra, majd kómába zuhan, vagyis egy tetszhalotti állapotba, amikor a felületes szemlélő úgy látja, hogy az illető meghalt. A szer ugyanis olyannyira lelassítja a vegetatív funkcióit (légzést, szívverést, reflexmozgást), hogy bárki a környezetében azt hiheti, hogy halott. A legszörnyűbb, hogy nem csak nem halott, de az elméje teljesen éber, vagyis tisztán tudja, mi történik vele. Mindvégig magánál van, végignézheti saját temetését, mely a haiti szokások szerint általában a halál beálltának napján van. A temetés után aztán, amikor éjfélt üt az óra, a bokor kiveszi a sírjából, és elviszi az új tulajdonoshoz, ahol rabszolga lesz.

Inkább a halál

A haiti nép a zombi életét a halálnál is rosszabbnak tartja, így, ha egy hozzátartozó hirtelen összeesik, görcsölni kezd, majd látszólag (vagy tényleg) meghal, a rokonok átfúrják a szívét, elvágják a nyaki ütőerét, hogy inkább valóban haljon meg, mint hogy zombiként kelljen élnie.
A békavarangyos por egyébként – a kutatások szerint – tetrodoxint tartalmaz, valamint halott ember csontját, füveket, kőzúzalékot, gömbhal mérgét. A bokor a hagyományok szerint kereken három nap és három éjjel dolgozik rajta. Húsz percen belül hat, és ez a hatás eltart 6-12 órán keresztül.
Nem hivatalos adatok szerint Haitin csaknem 6-10 ezer zombi él, ők általában a cukornád ültetvényeken dolgoznak. Nagyon egyszerűen életre lehetne kelteni őket, csak egy kis sót kellene adni nekik enni.

Hogyan kell woodoo-babát csinálni?

A babák a vallás gyakorlásának elengedhetetlen kellékei.
Bármilyen anyagból készíthetők, de legtöbbször kenyérmorzsa az alapanyaguk, amelyet zsírral és viasszal gyúrnak össze, de lehet fából vagy rongyból is. A mágia hatékonyságát növeli, ha a kiszemelt áldozat hajából, körméből, ruházatából vagy egyéb személyes dolgából beledolgozunk egy darabot.
Senki ne gondolja, hogy az üzletben vásárolt babával hatni fog a varázslat! Csakis saját készítésű baba képes a mágiára.

És most jön a varázslat! Vagy mégse?

– Szerezz egy nyulat, ha nincs, jó lesz a tyúk is.
– Vágd le az állatot, fogd fel a vérét.
– A baba tömőanyagát (gyapotot, szalmát, kenyérmorzsát...) tedd a vérbe, hadd fesse szép vörösre.
– Most varrd bele a babába a belsejét, de vigyáz, csak pamutszálat használhatsz!
– Ha az illetőt, akiről a babát mintáztad, kínozni akarod, szerezz gombostűt, vagy kaktusztüskét.
– Ahol a babába szúrod a tűt, ott érez majd fájdalmat az ellenséged.
– Ha a fejébe vagy nyakába szúrsz, akár meg is halhat.
– Ha a baba nyaka köré fekete zsinórt is tekersz, akár meg is fulladhat.
– Ha a tűvel átszúrt babát fekete kereszttel, vagy égő fekete gyertyával az áldozat ajtaja elé teszed, a rontás még hatékonyabb lesz.

Még mielőtt mindenki a szívéhez kapna, hogy micsoda kegyetlen fortélyokat tanítgatunk mi itt az Astroneten, elárulom, hogy egymaga senki nem képes a woodoo babával áttételes fájdalom okozására vagy gyilkosságra. Ha valósak is az efféle legendák, ha tényleg hatásos egy ilyen woodoo-mágia, bár ez csak találgatás, az akkor is minden esetben az erre „kiképzett”, tapasztalt, szakavatott pap segédletével történik, aki előzőleg kinyomozza az okokat, hogy ártatlan ember ne eshessen egy woodoo-baba áldozatává.

Ajurvéda - az egészség forrása >>>

Tenyeredben az életed >>>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva