Ezotéria

2009.05.18. 14:00

Mit üzen a dalai láma?

Elnézegettem Tendzin Gjaco, a 14. dalai láma fotóit, és megtelt a szívem derűvel. Annyi nyugalom, szelídség, jókedv és szeretet sugárzik az arcáról, tekintetéből, hogy alig tudtam betelni vele.

Összeállította: Szerémi Bora

Feljegyzéseit olvasgatva sok tanulságos dologra akadtam.
A dalai láma meggyőződése például, hogy megfelelő távlatból kell szemlélni a dolgokat ahhoz, hogy jól láthassuk őket.
Megfelelő távlatból tekintve például a világ nagy vallásaira – a buddhizmusra, a kereszténységre, a hinduizmusra, az iszlámra, a judaizmusra, és a többire – megláthatjuk, hogy valamennyinek ugyanaz a célja: az ember boldogulásának segítése. A láma szerint erre mindegyik vallás képes is.
Ugyanakkor azt is elmondja, hogy nem volt mindig ezen a véleményen. Fiatalabb korában, amikor még Tibetben élt, meg volt győződve arról, hogy a buddhizmus az egyetlen igaz út. Ez azonban, mint ma állítja, csak a tudatlanságából fakadt.

Miután száműzetésbe vonult, egyre többet tudott meg a világ más vallásairól. Olyan emberekkel találkozott, akik egész életüket valamelyik hitnek szentelték, és eközben mélyen megmerítkeztek az általuk követett hagyományban. A velük való érintkezés hozzásegítette a felismeréshez, hogy minden egyes nagy hitrendszer óriási értéket képvisel, s mint mondja, megtanulta tiszta szívéből becsülni őket.

Számára, nyilván mégis a buddhizmus maradt a legvonzóbb út, ez felel meg leginkább a személyiségének. De ettől még nem gondolja, hogy mindenki számára ez lenne a legjobb vallás, sőt azt sem gondolja, hogy mindenkinek vallásosnak kéne lennie. Hiszen, ahogy Buddha mondja, mindenki a maga útját kell, hogy járja.
Tendzin Gjaco Őszentsége egész gondolkodását az határozza meg, hogy Buddhát követi. És miközben elfogadja és tiszteli a világ más vallásait és azoknak követőit, vallja, hogy vannak egyetemes erkölcsi elvek, melyek túlmutatnak a vallásokon. Ezek a normák bárkit hozzásegíthetnek a mindannyiunk által vágyott boldogsághoz.

A dalai láma útmutatói az élethez

Az alapvető buddhista tétel így hangzik: A boldogságod csak és kizárólag tőled függ. Egy másik pedig így: Semmi nem történik véletlenül.
Az alábbiakban Tendzin Gjaco Őszentsége csokorba szedett tanácsait olvashatod. De arra kérlek, álljunk meg egyiknél-másiknál, hogy legyen időnk alaposabban átgondolni.

1. Vedd számításba, hogy a nagy szerelem és a nagy siker kockázattal jár!
Ki ne érezte volna üresnek és végtelenül szerencsétlennek magát, amikor egy szerencsés, sikeres periódus, vagy egy nagy szerelem véget ért? A sikertől átértékeli magát az ember. A sikeres körülmények miatt azt hiszi, ő maga lett más: több, nagyobb, okosabb. Pedig ugyanazok maradunk. A kockázat mégis óriási, mert míg a régebbi tudatunkkal elképzelni is alig mertük, hogy velünk az a bizonyos siker vagy égzengető szerelem megeshet, elmúltával az egónk dühöng, sír, jajong, és kikéri magának, ha nem kapja meg örökbe mindazt a jót, ami a sikerrel vagy szerelemmel járt. Pedig a világon minden és mindig változik. A siker, a szerelem is csak egy dharma, jön és megy.

2. Mikor veszítesz, legalább a leckét tanuld meg!
Semmi nem történik véletlenül, hangzott el már fentebb is. Vagyis, ha a karma törvénye szerint gondolkodunk, be kell látnunk, hogy minden azért történik velünk a világon, mert valaminek az oka, vagy következménye. Ha egy bizonyos dharmával nem tudunk megbirkózni, vagyis elbukunk, újra és újra ugyanabba a folyóba fogunk lépni, újra és újra meg kell születnünk, hogy végül megtanuljuk.

3. Kövesd a három T-t! Tiszteld önmagad! Tisztelj másokat! Tetteidért vállalj felelősséget!
Amit adsz, azt kapsz. Ha tiszteletlenül bánsz másokkal, tiszteletlenül fognak bánni veled. Ha önmagadnak nem adod meg a tiszteletet, nem is fogod megkapni soha, másoktól sem. Az Univerzum egyensúlyra törekszik, amit elveszünk, azt tőlünk is elveszik, mert különben nekünk több lenne. Amit adunk, azt vissza is kapjuk, mert az hiányzik belőlünk.

4. Ne felejtsd el, hogy nem megkapni azt, amit kívánsz, néha csodálatos szerencse!
Soha nem tudhatjuk, hogy minek mi lesz a következménye. Egy ismerősöm jelentkezett egy állásra, amit nem kapott meg. A frissen verbuvált közösség azonban csapatépítő tréningre utazott, a buszuk felborult, többen életüket veszítették. Az ismerősöm azóta is állás nélkül van, viszont él és egészséges.

5. Tanuld meg a szabályokat, hogy tudjad, hogyan lehet áthágni őket!

6. Ne hagyd, hogy egy kis nézeteltérés tönkre tegyen egy nagy barátságot!
A legnehezebb dolog önmagunkba nézni, és félretenni büszkeséget, önérzetet. De semmi nem felemelőbb érzés, mint mikor végül sikerül.

<kep88207>
7. Mikor rádöbbensz, hogy hibát követtél el, azonnal tégy lépéseket a kijavítására!
Újra az előző törvény lép életbe, az Univerzum törvénye. Ha másnak ártottál, fájdalmat okoztál, vagy megfosztottad valamitől, veled is ugyanez fog történni máshol, másképp.

8. Tölts mindennap egy kis időt magaddal!
Aki nem szereti önmagát, azt más se fogja szeretni. Ha magadnak nem adsz szeretetet, törődést, mástól sem kapsz, ez az Univerzum törvénye. Amit adsz, azt kapsz.

9. Tárd ki a karjaidat a változásnak, de ne engedd el az értékeidet!
A világ örökkön változik, ez a lényege. Hiába is próbálnánk ellenállni neki. Fejlődni viszont csak úgy tudunk, ha megőrizzük addigi értékeinket és tapasztalatainkat, és azok birtokában állunk az új dolgok elébe.

10. Emlékezz, hogy néha a csönd a legjobb válasz.
Mert aki örökké harcol, az örökké harcba fog kerülni.

11. Élj jó, becsületes életet, így amikor öregebb leszel és felidézed az emlékeidet, képes leszel másodszor is élvezni azokat!

12. A szeretetteljes légkör az otthonodban, megalapozza az életedet!

13. Szeretteiddel való nézeteltérésed alkalmával foglalkozz csak az adott problémával, ne hánytorgasd fel a múltat!
Mert aki folyton a múltját emlegeti, annak csak múltja van, észre sem veszi, és elrepül az élete. Aki viszont mindig a jövőt tervezgeti, meghal, még mielőtt élt volna. Ha szeretteinkről van szó, akkor fájdalomról is szó van. Mert csak azok tudnak egymásnak fájdalmat okozni, akik szeretik egymást. Felesleges felhánytorgatni a múltbéli sérelmeket, örülni kellene inkább, mert az mind a szeretet jele.

14. Oszd meg a tudásod! Ez az egyik út a halhatatlansághoz!

15. Légy gyengéd a Földhöz!
Mert amit teszel a Földdel, azt teszi a Föld is veled.

16. Évente egyszer menj olyan helyre, ahol még nem voltál!
Bűn volna nem megismerni a világnak legalább egy részét, amibe születtél. Ajándékba kaptad.

17. Emlékezz, hogy az a legjobb kapcsolat, amelyben az egymás iránti szeretetetek meghaladja az egymással szembeni érdekeiteket!

18. Mérlegeld a sikeredet annak fényében, hogy mit kellett föladnod azért, hogy elérd!

19. Vakmerő önfeladással kezeld a szerelmet és a főzést!

Ajánlott oldalak, forrás:
tarrdaniel.freeweb.hu
www.kamala.hu
www.ericsson.hu.club/gallery/solyom
www.wikipedia.org
www.tibetibuddhizmus.lap.hu
Könyv:
Barraux, Roland: A dalai lámák története. Tizennégy fénysugár a Látomások taván – 1995

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva