Ezotéria

2009.06.02. 06:00

Évezredes gyógyír: hévízi gyógyvíz és gyógyiszap

Az egész világon egyedülállóvá teszi a hévízi balneoterápiát az a különleges szaktudás és tapasztalat, amely generációk alatt halmozódott fel itt és öröklődött át - szó szerint apáról fiúra. A hosszú évszázados gyógyászati tradíció, valamint a természetes formájában egyedül itt élvezhető speciális összetételű gyógyvíz és gyógyiszap napjainkban is különleges zarándokhellyé teszi a megfiatalodó Hévízgyógyfürdőt.

BAMA

Az intézmény falai között közel kétszáz éve dolgoznak a gyógyításért és egészségmegőrzésért - mondta Dr. Bergmann Annamária, reumatológus. - Ennek során mindig is kitüntetett szerepet kapott a világhírű hévízi gyógyvíz és gyógyiszap. E két kuriózum szerves egységet alkot, mivel a gyógytó fenekén 1-1,5 méter vastag, a millió éves növényekből kialakult tőzegréteg található. Az itteni gyógyvíz és gyógyiszap sokoldalú felhasználhatóságát ugyanakkor évszázados megfigyelések és tudományos feljegyzések is egyértelműen igazolják.

Mind a gyógyvízben, mind a gyógyiszapban speciális mikroorganizmusok élnek, amelyek széndioxidot szabadítanak fel, ezáltal különleges pezsgést adnak mind a gyógyvíznek, mind pedig a gyógyiszapnak fokozva azok keringésjavító hatását. A mikroorganizmusoknak köszönhető a hévízi gyógyiszap egyedülálló lágysága is. A gyógyvízben olyan jótékony antibiotikus hatású élő szervezetek is találhatók, amelyeknek sebgyógyító hatása kiemelkedő.
Ahogy Hévízgyógyfürdő más, hagyományos értékei és kezelései, úgy a különleges helyi gyógyiszap is enyhülést jelent a 21. század természettől és természetességtől távol élő, a környezeti és egészségügyi ártalmak tömegének kitett embereknek.

Iszappakolás

A Hévízgyógyfürdőben alkalmazott iszappakolás során külön figyelmet szentelnek annak, hogy a 30 perces kezelés során a gyógyiszap megtartsa eredeti hőmérsékletét. A meleg gyógyiszap ugyanis fokozza a keringést, ami az anyagcsere felgyorsulásához vezet, ez pedig elősegíti és meggyorsítja az izületekben lerakódott káros anyagok, kristályok kitisztulását. Az iszapkezelés ezért fontos szerepet játszik a méregtelenítési folyamatokban is. A gyógyiszap fizikai, kémiai és biológiai hatását is kihasználják a kezelések során, elsősorban degeneratív, kopásos mozgásszervi problémák esetén, illetve rehabilitáció során, sérülések, műtétek után alkalmazzák sikerrel, emellett oldja az izomgörcsöket és az izomrövidülést is. Ösztrogén tartalma miatt nőgyógyászati betegségekre, sőt meddőségre is alkalmazható. Krónikus gyulladásos izületi betegségek esetén azonban csak akkor használható az iszapkezelés, amikor a beteg izületek nincsenek gyulladt állapotban.

Súlyfürdő

Egy másik, nagy hagyományokkal rendelkező hévízi különlegesség az úgynevezett súlyfürdő-kezelés. Dr. Moll Károly, hévízi orvos 1953-ban szabadalmaztatta az eljárást, amely során az addig szárazon végzett extenziós, húzatásos beavatkozást a víz felhajtó erejével tette hatékonyabbá és egyben kellemesebbé.
Az öregedési folyamatok hatására az izületekben csökken a rés, így az izületi felszínek közelebb kerülnek egymáshoz előidézve a fájdalmas kopásokat. A súlyfürdő kezelés során az izületeket „széthúzzák”, így az izületi felületek távolabb kerülnek egymástól, ezzel csökkentve a panaszokat. Mivel a trakciót vízben végzik, így az egyrészt kellemesebb élményt nyúlj, másrészt pedig kevésbé terheli meg a kezelt testrészeket. Mivel Hévízgyógyfürdőn a súlyfürdőt gyógyvíz bevonásával végzik, így egy kezelés során valójában mind a súlyfürdő, mind pedig a gyógyvíz jótékony hatásait is élvezhetjük.
Nyaki panaszok esetén úgynevezett „nyaki felfüggesztést” alkalmaznak, ebben az esetben a beteg saját súlyát használják fel a kezeléshez. Gerinc, deréktáji és csípőizületek nyújtása esetén egy, másfél, három és öt kilós súlyokat használnak, de összesen akár 20 kilót is alkalmazhatnak. A súlyok használata fokozza az eljárás hatékonyságát, ugyanakkor a víz felhajtó ereje miatt mégsem terheli a beteget. Ebben az esetben deréktáji felfüggesztést alkalmaznak. Az eljárást elsősorban kopásos megbetegedések esetén nyújt enyhülést. 

Jó hír, hogy a nagyvárosi rohanásból, irodai stresszből kiszakítva magunkat a Hévízi tó partján ma is bármikor elérhetjük ezeket az évszázadok tapasztalatai alapján tökéletesített, különleges lazító és rehabilitáló kezeléseket. Annak, aki valóban javulást akar elérni, vagy pedig kifejezetten a betegségmegelőzést tűzte ki célul magának, a Hévízgyógyfürdőben legalább egy kis időre el kell felejtenie a kapkodást. Ezeknek a kezeléseknek a titka ugyanis az, hogy kúraszerűen, vagyis három héten át, rendszeresen folytatni kell őket a legjobb eredmény érdekében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva