Ezotéria

2009.07.20. 13:00

Világszülő fekete lyukak

A címről majd később - előbb azt kellene tisztáznunk, mik is azok a fekete lyukak? Olyan magukba roskadt egykori nagy csillagok, amelyek már kialudtak és azóta csak a bennük lévő anyag vonzásának engedelmeskednek. Kritikus mennyiségen túl az ilyen csillagok neutroncsillaggá válnak, vagyis úgy összetöpörödnek, hogy még az atomjaik is egymáshoz tapadnak.

Nemere István

Olyannyira kiterjesztik gravitációjukat, hogy egy idő után már a szó szoros értelmében mindent elnyelnek, amit csak képesek magukhoz vonzani. Gázokat, arra szálló köveket vagy égitesteket - és magát a fényt is! Hiszen az is részecskékből áll. A nagy gravitációs tér elgörbíti a fénysugár útját; ezt bármelyik csillag, akár a mi Napunk is megteszi. De a fekete lyuk - és innen ered a neve - olyannyira magába vonz mindent, hogy belőle kifelé már semmi sem jöhet. Vagyis a helyén semmit sem látnak a csillagászok - "lyuk" van a kozmosz egy pontján.

Ha valaha a jövőben űrhajósaink jelentősen eltávolodnak a Földtől, ügyelniük kell a fekete lyukakra, amelyek szerencsére azért nem olyan gyakoriak, de tudósaink már eddig tizenegyet fedeztek fel a Földről "belátható" égbolton. Nyilván sokkal több lehet, gyengék és erősek, veszélyesek és (még) veszélytelenek.

Sok kutató meg van róla győződve - bár bizonyítékokkal még nem rendelkeznek -, hogy a fekete lyukakban a téridő olyan fokú eltérése tapasztalható, amely már-már egy másik világ jelenlétére utal! E "más világok" természetesen valamilyen más tulajdonságú teret rejtenek. A más dimenzióba szerintük csak ezeken a lyukakon át juthatnánk. Már persze csak akkor, ha bármilyen biológiai lény kibírná az áthaladást e sajátos és veszélyes "csatornákon".
Hiszen a fekete lyukban olyan erős a gravitáció, hogy az űrhajót összeroppantaná, mint a tenger nyomása a túl mélyre merészkedő tengeralattjárót. A fekete lyukban - ismétlem, mai tudásunk szerint! - alaktalan masszává válna minden anyag, amely oda bekerül. Akkor is, ha az a valami "értelmes anyag", vagyis ember.

Azt is mondják a kutatók, hogy ha ezek a fekete lyukak mindent elnyelnek, akkor hová lesz az innen eltűnő anyag? És még ennél is fontosabb kérdés a következő: ha sok-sok milliárd éve folyamatosan léteznek fekete lyukak, és azokban eltűnik világmindenségünk anyagának egy része - akkor tetszőleges hosszúságú idő múlva minden anyagunknak bele kellene hullania a fekete lyukakba! Vagyis itt nem marad semmilyen anyag...
Ha viszont igaz, hogy a természetben anyag nem vész el, csak átalakul - akkor az innen eltávozó anyagunknak valahol meg kell lennie, az továbbra is létezik. Ha létezik, abból valahol másutt más világok épülhetnek fel.
Igen ám, de ha a fekete lyukak folyamatosan nyelik el a mi anyagunkat, honnan van nekünk anyagunk? A mi világunk nem kaphat-e ugyanígy valahonnan anyagot?

Feltételezik, hogy amíg a mi világunkban fekete lyukak működnek, és azok egy másik világban "fehér lyukakként" működnek, vagyis szinte ontják magukból az "átszipkázott", "ajándék" vagy "szerzett" anyagot - úgy ennek fordítva is működnie kell!

Nem zárható ki: a mi világunkban is vannak efféle furcsa "fehér lyukak", amelyek "szülik az anyagot" számunkra. Így létrejön (létrejött) egyféle egyensúly. Mi anyagot veszítünk egy másik világ javára, ám egy harmadik dimenzióból pótoljuk azt, a harmadik meg egy negyedikből pótolja, és így örök körforgás tanúi lehetünk!
Ettől már eláll az ember lélegzete. De ez még nem minden. Nagy elmék már azt is kitalálták - vagy mondjuk úgy, bizonyítékok híján egyelőre csak feltételezik -, hogy lehet valahol a mi világunkban egy vagy több gigantikus nagyságú "fehér lyuk". Ebből vagy ezekből született az egész világ!

Esetleg úgy, hogy a képzelt Nagy Ősrobbanás előtt az a minden ma létezőt magában foglaló elképzelhetetlen sűrűségű, hőmérsékletű és nyomású anyag "egy az egyben" jött át ezen a lyukon valamelyik másik világból. De úgy is elképzelhető, hogy nem is volt Ősrobbanás, hanem azt egy ilyen sajátos "szülés" helyettesítette. Valahol a világunk időbeli és térbeli kezdetén a két - vagy több - dimenzió között megnyílt egy átjáró. Ez a másik oldalon fekete lyuk volt, vagyis magába nyelte az anyagot, a mi oldalunkon pedig fehér lyukká szelídülve kiadta magából ezt az itteni világot. Mindazt, amit most magunk körül megtapasztalhatunk akár itt a Földön, akár bárhol a végtelennek tetsző világűrben...

Fotó: wikipedia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva