Ezotéria

2009.09.15. 12:00

Miről álmodtál?

Álmunkban furábbnál furább képek jelennek meg a fejünkben, olyan lények, terek, tárgyak, amelyekkel a hétköznapokban sose találkoznánk, mégsem csodálkozunk rajtuk, mert akkor és ott magától értetődőnek tűnnek.

Összeállította: Szerémi Bora

Vagy éppen hétköznapi dolgok, mégis olyan érzelemtartalommal, hogy leizzadva, kimerülve, levegőért kapkodva ébredünk, pedig ha elmeséljük az álmunkat, nincs benne semmi különös...

Ez azért lehetséges, mert az álmaink szimbólumokban jelennek meg. C. G. Jung svájci pszichiáter szerint ezek a szimbólumok a tudattalanunk jelzőrendszeréből valók, és ez a jelzőrendszer ősidők óta létezik és generációról generációra száll. Jung ezt a kollektív tudattalannal magyarázza, mely helytől és időtől függetlenül mindannyiunknak rendelkezésére áll és bárki meríthet, és merít is belőle. Az álmainkban szereplő szimbólumok tehát javarészt ugyanazt jelentik mindannyiunk számára.

Jung szerint az egymás utáni álmokat álomsorozatokként kell elemezni, ahogy a tudat tudatfolyamatot alkot, úgy a tudattalan is. Az álmok feladata, hogy kompenzálják a tudatos részt, hogy fennmaradjon az egyensúly (kompenzatív jellegű). Az álom egy belső színház, aminek a tudattalan a rendezője, minden szereplő egy-egy személyiségrészünket képezi, vagyis álmunk minden szereplője mi magunk vagyunk.

Sigmud Freud, a pszichoanalízis felfedezője szerint az álmunkból megfejthetjük a lelkiállapotunkat befolyásoló régmúltban – vagy jelenben történt dolgokat, ezért ő a terápiáiban is rendszeresen használta az álomelemzést.
C. G. Jung szerint azonban az álom nem feltétlenül a múltra utal. Rendelkezhet előrejelző szereppel is, lehet egyfajta intuíció a jövőről. Itt megmutatkozik misztikus gondolkodása.  Érdekes, hogy a népi álomfejtés is a jövőt hivatott megfejteni az álmokból.
Jung megkülönböztetett hétköznapi álmokat és archetipikus álmokat. Utóbbiak főleg kritikus élethelyzetekben jellemzőek, nagyon megmozgatják az embert, mindig mitológiai tartalmúak, vagyis kortól, helytől és időtől függetlenül értelmezhetőek. A Jung által felállított szimbólumrendszer személyiséget meghatározó szereplői például a Persona, mely annyit jelent, maszk. A Persona szerepszemélyiséget jelent, minden ember egója kialakít egy olyan személyiségrészt, amivel érintkezik a többiekkel. Ennek a résznek vannak tudatos és tudattalan részei is. Egy Personánk van, de több szerepben is szerepelünk, pl.: anya, dolgozó nő, szerető, stb… Ha nem lenne Personank, nem tudnánk társas kapcsolatokat kialakítani.
Vagy archetípus az Árnyék, mely a személyiségünk alsóbbrendű része. Az Árnyék az álomban például megjelenhet koldus, szegényember formájában.

 

Az Anima a férfiben élő nő, az Animus a nőben élő férfi (a férfiak is képesek nőiesen viselkedni és a nők is tudnak férfiasan viselkedni). Ez teszi lehetővé, hogy megtaláljuk a párunkat, ezért érezzük úgy, hogy a másikat ősidők óta ismerjük. Ha megtaláljuk azt az embert, aki az animánkat vagy animusunkat képezi, Jung szerint szerelmesek leszünk belé.

Álomfejtéskor az álomban található szimbólumok megfejtése nem ad megoldást az álom jelentésére. Jung tanítványainak azt mondta, hogy tanulják meg a mítoszokat, szimbólumokat, aztán felejtsék el őket. Ugyanis szerinte sokkal fontosabb a szimbólumok jelentésének figyelembe vétele mellett az egyénnel szóasszociációs vizsgálatot végezni, hogy kiderüljön, személyesen mit jelentenek neki azok a tartalmak, amelyek megjelentek az álmában.

Néhány szimbólum, a teljesség igénye nélkül

ABLAK - Csukott ablak: kíváncsiság, olyat szeretnél megtudni, amihez nem sok közöd van. Nyitott ablak: félsz, hogy titkod kiderül. Ablakot mosni: mulasztás. Ablakot betörni: nem egészen tisztességes eszközökkel szerzett információ; hallgatózás, vagy más levelének elolvasása. Befalazott, bedeszkázott ablak: nem tudsz megfejteni egy rejtélyt

AJTÓ - Nagy ajtó, kapu: újdonság, kedvező változás. Csukott ajtó: úgy gondolod, kirekesztenek valamiből, esetleg beszélnek rólad a hátad mögött. Nyitott ajtó, amin belépsz: elhatározásodat valóra váltod, terved sikerül. Ha nyitott ajtó előtt állsz, de nem lépsz be azon: halogatsz egy régóta szükséges teendőt; félsz belekezdeni valamibe; viselkedéseden módosítanod kell, ha célt akarsz érni

AKADÁLY - Ha álmodban nem sikerül átjutnod egy akadályon, akkor a valóságban sikerülni fog. Leküzdesz egy akadályt, megszabadulsz egy nehézségtől. Ha megtorpansz egy akadály előtt, de később üggyel-bajjal átjutsz rajta: hiábavalóság, valamin fölöslegesen fáradozol; gyerekes dolgokon töröd a fejed

ANGYAL - Felnőtt ember álmában: sok tűrés, zsörtölődés házastárssal vagy partnerrel. Ablak előtt lebegő angyal: nincs erőd változtatni a helyzeteden, rosszul értelmezett kényelemszeretetből. Angyal gyermekálomban: elszenvedett igazságtalanság

LÁB – Az egylábú istenek különböző bölcseletekben tengelyszimbólumként szerepelnek, vagyis a stabilitást testesítik meg. A kabbalisztikában a keménységet és a dicsőséget jelképezik, Egyiptomban pedig ez a felemelkedés jele. A láb arra szolgál, hogy segítségével előre tudjunk haladni, ezt a haladást pedig többféle sebességgel valósíthatjuk meg. Régen a pszichoanalízis elmélete szerint a láb szexuális szimbólum volt, mert a cipőbe bújtatott lábban az emberek a szeretkezés jelképét látták. Ez a jelentése még ma is érvényes.

SZÁJ - Mohóság, szeretetigény, amivel nem ritkán terhére lehetsz másoknak. Kitátott, fenyegető száj: igazságtalanul kapott letolás. Saját szájad, ha idegennek, sebesnek érzed: meggondolatlanul kifecsegett titok, rágalom. Száj, ami nincs a helyén: elszólod magad; zavarba jössz. Fogatlan száj: alaptalan lelkesedés.

ÁGY – Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát. Az az ágy, amit álmodban láttál, életed és lelked aktuális állapotát szimbolizálja. A rendetlen ágy a nyugtalanságot mutatja, egy koszos ágy pedig elégedetlenségedről árulkodik. Ha a fekhely üres, az arra utal, hogy életedben valamitől vagy valakitől elváltál, el kell válnod.

CSÓNAK – Egy ingadozó, lyukas, felborult vagy elsüllyedt csónak, esetleg egy veszélyes utazás a viharos tengeren problémákat jelezhet a szakmai és magánügyeidben egyaránt. De arra is utalhat, hogy nem rendelkezel elég önbizalommal, vagy túlzottan félsz az élet kihívásaitól. Egy biztonságos és tiszta csónak, egy kellemes hajóút a rendezett életkörülményeket és a kiegyensúlyozott személyiségszerkezetet szimbolizálja.

BIKA – Ha rád támad, nőknek: kihívó viselkedés után visszautasítod, olykor megszégyeníted azt, akit Te bátorítottál fel. Férfiaknak: magadra erőltetett keménység, cinizmus; látszat, amit erőnek erejével fenn akarsz tartani. Bika, ha barátságos, megnyerő látvány: nőknek igazi egyenjogúság, mi több: egyenértékűség a férfiakkal. Támadó bika, ha megfékezed, legyőzöd: férfiálomban: nem szégyellsz szeretni; gyengédnek lenni, nem kell erőlködnöd, hogy férfinak lássanak, ez magától értetődő. Bika, ha felöklel: nőknek: csábítási kísérletek, amelyek rossz véget érnek; férfiaknak: vonzódsz az erőszakhoz, akár úgy is, hogy áldozata vagy annak. Bikát meglovagolni: szerelmi önzés.

SZÍNPAD – A színpad ábrázolhatja a jelenkort és az aktuális környezetet. Azt is megmutathatja, hogy több figyelemre vágysz, szeretnéd, ha több nyilvánosságot kapnál és vágysz a rivaldafényre, elismerésre. Meg akarod ismertetni másokkal saját érdeklődésedet, kívánságaidat, reményeidet.

KAGYLÓ – Titok. Kagylóhéj: szerelem, aminek az elmúlása ellen küzdöttél. Eleven kagyló: férfiálomban: erős testi vágy, fiatal szerető. Nők álmában: önszeretet, szex, titok, amit nem osztasz meg partnereddel. Kagylót, osztrigát enni: jó partnerkapcsolat; ha undorodsz: női álomban: terhességtől való félelem; férfiálomban: benned feltámadó vágyak, amelyeket elutasítasz magadtól. Kagylóban gyöngyre lelni: szerelmesed megríkat.

BUSZ – Ez nem személyiség- vagy státuszszimbólum, nem az individuális szellemi-lelki és testi energiákat jelképezi. Ha busszal álmodsz, az azt jelenti, hogy több emberi kapcsolatra vágysz, hiányolod a társaságot és a vele járó közösségi érzéseket. Rámutathat a magánéleti és a szakmai társasági igényeidre egyaránt.

KAMRA - Rejtélynek tartod mások magánügyeit; mindenkiben titkot sejtesz. Csak akkor érzed magad biztonságban egy társaságban, ha mindenkiről mindent tudsz. Ha kamrába vagy zárva: egy kellemetlen emléked minduntalan az eszedbe jut, gyakran olyankor is, amikor ez zavarba hoz.

SZERETKEZNI - Ha valaki olyannal szeretkezel, ami megdöbbent, esetleg irtóztat: keresd azt a személyt, aki álombeli szeretkezőpartnered ismeretségi, baráti körében található, és akire ébren nem mersz gondolni. Szeretkezni igen tiltott személlyel: bátorság; egyenes jellem; jó feladatmegoldó, elemző képesség.

Forrás:
www.traumfernschule.ch
www.wikipédia.hu
Ha meg akarod fejteni az álmodat, szörfözz el a http://alom.puha.hu/alomfejto.php  oldalra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva