Ezotéria

2010.03.23. 21:32

A gyógyszer neve: szeretet

Úgy tűnik, minden bajra van már ellenszer – bár aki ebben túlságosan is bízik, az alaposan megjárhatja. A testi bajok, hiányosságok, nyavalyák ellen hol ilyen kenőcsöt, hol olyan tablettát, hol amolyan gyógyszert adnak. De a szeretetre vagy a szerelemre nem volt recept – eddig. Mint gyógymód, egyik sem szerepelt semmiféle szakkönyvben. Ám mostantól megváltozott a helyzet.

Nemere István

Dean Ornish amerikai szívgyógyász " Az intim szféra gyógyító hatalma a tudomány fényében" című könyve nem véletlenül lett sikermű. Amit ebben állít, igazából nem újdonság: a néphit, a népmese régen ugyanazt állította: a szeretet, a szerelem átsegít a bajokon. Sőt! A legkomolyabb betegségeken is... De eddig ezt tudományosan nem sikerült bebizonyítani.

A szerelem gyógyító ereje

A szerző oly meggyőző példákat és statisztikákat említ, hogy aki elolvasta a könyvet, megváltoztatja addigi nézeteit és keményen hinni kezd a szerelem gyógyító erejében. Számos más nyelvben, a magyartól eltérően, a szerelmet és a szeretetet egyazon szóval fejezik ki.

Ornish ugyanis azt állítja, hogy a legszörnyűbb betegség karmaiból is van menekvés, ha a közelben van valaki, aki önzetlen szeretetet, szerelmet érez. Ha kölcsönös a szeretet, akkor ez valamilyen ma még ismeretlen módon, de nagyon tapasztalhatóan és bizonyíthatóan segít megúszni a bajt. Még az is előfordul, hogy egyes betegek egészen reménytelen stádiumból visszajöhettek és megmenekültek a haláltól – kizárólag a szeretet révén.
- A magány, az elszigeteltség és az érzelmi üresség legalább annyira veszélyes, mint a dohányzás, a stressz vagy a környezeti és genetikai ártalmak – állítja az orvos. És hozzáteszi: mielőtt felállítja a szívpanaszokkal hozzá forduló beteg diagnózisát, előbb négyszemközt kifaggatja az illetőt a családi viszonyai felől. S ha nős, azt is megkérdezi, vajon szereti-e a felesége?

Szeretni kell!

A betegek egy része bizony ma még csodálkozik ezeken a kérdéseken – pedig nagyon is érthető a kérdéssor logikája. Az Ornisht követő német orvos, a frankfurti egyetemi klinikán dolgozó Andreas Zeiher meg is indokolja. - A válás vagy az állandó házastársi veszekedés már elég ok infarktusra.
A Yale Egyetem tudósai komolyan hozzáláttak a problémához és szigorúan vett tudományos módszerekkel bizonyították e tétel igazságát.
Az új évezredben a szeretethiány lehet a legnagyobb és legpusztítóbb kór a civilizált országokban. Az embereket ez számos fronton támadhatja, nemegyszer a szívpanaszokon túlmenően akár rákra is hajlamosíthat a magány, a szerelem hiánya. A tudósok rájöttek, hogy férfiak esetében a feleség szerelme, kitartása, vigasztalása komoly tényező, enek révén ugyanis megelőzhető a szívgörcs.
De hasonlóképpen áll a helyzet a férfiak gyomorfekélyével is. Vizsgálat során száz nős férfinak tették fel a kérdést: szereti a felesége? A nemmel válaszolók között háromszor annyi fekélyest találtak, mint azok között, akiknél otthon a családban teljes volt a harmónia. Ahol már bekövetkezett a baj, ott is sokat segít, hogy a házastárs hogyan áll a kialakult helyzethez, kész-e mindenképpen enyhíteni párja szenvedését.

A tudományos elemzések napnál világosabban kimutatták, hogy a szeretet többet jelenthet, mint az összes többi, egészséget befolyásoló tényező: a kor, a dohányzás, a vérnyomás és a munkahelyi stressz.
Ornish könyvéből kiderül, akinek a szülei folyton veszekedtek, az felnőttként maga sem tud szert tenni jó kapcsolatra, szerető párra, sorsa a magány és a betegség lesz. Vagyis a napnál világosabb, hogy igazából az együtt élő emberek lehetnek egymás orvosai, de – némi túlzással – egymás hóhérai is.

A szeretet megtanulható

Az elv annyira meggyőző és tudományos bizonyítékokkal annyira alátámasztott, hogy az amerikai társadalombiztosítás több szervezete átvállalja a pszichoterápia költségeit. Ugyanis világos lett: megmenthetők a magányosak, megtaníthatók szeretni. És az is kifizetődik a társadalombiztosításnak, ha gondoskodik arról: ezek az emberek ne maradjanak egyedül, vagy ha van is párjuk, tanulják meg szeretni és másokban önmaguk iránt szeretetet ébreszteni. Társadalmi méretekben ez anyagilag is hasznos lehet, hiszen sokkal kevesebb ember betegszik meg, akiknek gyógyítási költsége messze felülmúlja azt az összeget, amibe a terápia kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva