Ezotéria

2010.03.30. 09:16

Gyógyulás - Természetesen!

Egyes betegségek modern gyógyszerekkel és természetgyógyászati módszerekkel egyaránt gyógyíthatók. Ha nem is mindig, de (a baj súlyosságától függően) lehet választani.

LAKÁSKULTÚRA ONLINE

Felmérésünk szerint a nők 72 százaléka - hétköznapinak számító probléma / betegség esetén -, inkább a természetgyógyászatot választaná, mint a szakorvoslást... többségük valójában nem az orvosok szakértelmében, sokkal inkább a pénzközpontú gyógyszeripar csoda-drazséiban nem bízik, amelyek sokszor többet ártanak, mint használnak.
Az alábbiakban felsoroltunk néhány igen gyakori egészségügyi problémát, amelyet - (amennyiben nincs semmilyen súlyos, krónikus betegséged) orvosi konzultációt követően, sikeresen kezelhetsz gyógynövényekkel és természetes házi praktikákkal.

Magas vérnyomás

Gyógyszer: Az orvos többnyire patikaszerek kombinációját írja fel: vízhajtót, hogy csökkentsék a lerakódott víz mennyiségét a sejtekben. A másik tabletta az idegrendszerre hat, a harmadik tágítja az érfalat. Így csökken a nyomás az erekben.
Természetes szer: Csak kiegészítésként ajánlható a Kneipp-kúra vagy más vízterápia. Igazán hatásos azonban csakis a korszerű, gyógyszeres vérnyomáscsökkentő kezelés lehet. A magas vérnyomást mindig komolyan kell venni, az egészséges életmód azonban minden esetben javítja az általános közérzetet.

Székrekedés

Gyógyszer: Hashajtót – akár növényi hatóanyagút is – csak több napos székrekedés után szabad szedni. A puhító tabletták hígabbá teszik a székletet, ezáltal könnyebbé teszik az ürítést, így szüntetik a székrekedést, míg az úgynevezett izgató hatású gyógyszerek a bélmozgást fokozzák.
Természetes szer: Állandósult székrekedéstől csakis az étrend megváltoztatásával és bizonyos mértékű életmód-változtatással lehet szabadulni. A diéta legfőbb jellemzője: rostban gazdag táplálék, azaz sok zöldség és gyümölcs, utóbbiakat, ha lehet, héjastól kell fogyasztani. Kiegészítők a finomítatlan gabonafélék: barna rizs, teljes őrlésű kenyér, korpás tészta. Elengedhetetlen a rendszeres, napi és bőséges (2-3 l) folyadékfogyasztás is. Hatékony segítséget nyújthat az aszalt szilva(lé), amely segíti az emésztést és a székelést.

Magas koleszterinszint

Gyógyszer: Ma már korszerű és célzott gyógyszerekkel lehet csökkenteni a szív- és keringési betegségek legfontosabb rizikófaktorának hatását. Eközben ügyelni kell táplálkozásra: kerülni az állati zsírokat (szalonna, császárhús és a többiek), a tojást. Helyette halat és olívaolajat, zöldséget és gyümölcsöt fogyassz rendszeresen. Többet mozogj, mint korábban: fontos a napi testmozgás!
Természetes szer: Ha a koleszterinszint csak enyhén haladja meg az előírt értéket (5,2), elég lehet az étrendváltoztatás is. Az előbb említett céltudatos táplálkozás mellett étrend-kiegészítőként ajánlható az articsókakivonat és a halolajkapszula.

Alacsony vérnyomás

Gyógyszer: Az alacsony vérnyomás önmagában nem betegség. Csak akkor írnak fel orvosságot, ha panaszt okoz (szédülés, ájulás), illetve ha okai között vérszegénység, szívritmuszavar, az izmok működésének zavara áll.
Természetes szer: Ha időnként szédülsz, dörzsöld be a talpad rozmaringolajjal! Utána tedd lavórba, és önts rá 35 fokos vizet. Apránként töltsd fel a lavórt egyre melegebb vízzel, amely a végén - 20 perc elteltével -, már nagyon forró is lehet. A rendszeres sportolás (úszás, tempós kocogás, jóga, szobabiciklizés) szintén hatékonyan segít a vérnyomás optimalizálásában.

Fejfájás

Gyógyszer: Ha rendszeresen visszatérő fejfájásról van szó, az orvosnak nagyon sokféle korszerű és erős hatású gyógyszer áll a rendelkezésére, ezek egy része blokkolja a fájdalomemlékezetet is. Ha csak néha lép fel, enyhébb fájdalomcsillapítókkal orvosi segítség nélkül is próbálkozhatsz.
Természetes szer: A fejfájás, különösen a migrén hátterében sokszor a szervezet elsavasodása áll. Érdemes méregtelenítő kúrát végezni: aqua detox kezelést igénybe venni, búzafű-kúrát végezni, és minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, valamint napi 2,5 liter tiszta vizet inni. Segíthet a magnézium és B-vitamin tartalmú vitaminkészítmények szedése, amely megakadályozza a fejgörcsök kialakulását. Végezetül fontos a pihentető alvás, rendszeres mozgás és egészséges életmód.

Hólyaggyulladás

Gyógyszer: Ha már kialakult a gyulladás, az orvos is általában bőséges folyadékfogyasztást és hólyagteát javasol, amely kimossa a húgyutakat. Makacs fertőzés esetén antibiotikumot rendel, amely sikeresen veszi fel a harcot a baktériumokkal. Mindig komolyan kell venni a hólyaggyulladást, különösen nőknél, mivel a probléma elodázása meddőséghez vezethet!
Természetes szer: Már az első panaszok megjelenésekor célszerű fekete ribizli- vagy áfonyalevet inni (lehetőleg biolevet). E két gyümölcs az antibiotikumhoz hasonló hatású fenolsavat tartalmaz. Megelőzésként is ajánlatos a napi 1 pohár lé, hogy csökkentsük a gyulladások kialakulásának kockázatát.

Depresszió

Gyógyszer: Ha a hangulatváltozás oka nem köthető konkrét eseményhez (például egy tragikus halálesethez), illetve gyakori és vissza-visszatérő, az orvos a lehetséges testi okokat is kivizsgálja (hormonális problémák, pajzsmirigy működési zavar stb). Ha ez kizárható, érdemes pszichológus/pszichiáter segítségét igénybe venni.
Természetes szer: Rossz hangulat esetén az aromaterápia segíthet! Cseppents citromolajat egy illatlámpába, és lélegezd be mélyen. Nagyobb mennyiségű orbáncfűvel is segíthetsz a depressziós lelkiállapoton. Nem okoz függőséget, viszont kissé fényérzékennyé tesz.
Hatékony segítséget nyújthat a sport, a kirándulás, a sétálás, és minden olyan társasági program, amelyben örömödet leled - mert kellemesen kimerít fizikailag, így a nyugtalanító gondolatokra már nem marad felesleges energiád.
Kötőhártya-gyulladás

Gyógyszer: A mindenkori kezelés a kiváltó októl függ, amely lehet vírus, baktérium, allergia, UV-sugárzás, de akár neonfény is. Így az orvos többféle gyógyszerrel élhet: felírhat allergiaellenes szert, kortizont vagy antibiotikumot.
Természetes szer: Ami mindig jótékonyan segít, az a borogatás. Ez készíthető kamilla- vagy szemvidítófű-teából. Mindkét gyógynövény nyugtatja a kötőhártyát, és gyulladáscsökkentő hatású is.

Megfázás

Gyógyszer: Aki minél hamarabb szeretne talpra állni, hatékony gyógyszerekkel enyhíthet a tüneteken (torokfájás, köhögés), ám ha vírus a kiváltó ok: az ellen nincs gyógyszer.
Természetes szer: Ha nem is hat olyan gyorsan, mint a gyógyszerek, de igen hatásos az izzasztókúra: igyál meg esténként két bögre hársfateát, és bújj a paplan alá: a tea kiűzi a méreganyagokat a pórusokon keresztül. Inhalálj! Forrázz le 2 liter vízzel 4 evőkanál kamillavirágot. Hajolj a fazék fölé, tegyél a fejedre törülközőt, és inhaláld be a kamillagőzt legalább 10 percen át. Eredményesen segíthet ilyen esetekben a tengeri só: fürdőként és orr-spray-ként egyaránt.
Amennyiben a váladék a fülre húzódna, érdemes kövirózsa-cseppet használni, ezzel elkerülhető a komolyabb fülgyulladás.
Nem szabad figyelmen hagyni a mézet sem, amely komoly baktériumölő hatással van. Fogyasztható magában is, vagy teában.

Kapcsolódó anyagok

  • A betegség jelzés

  • Meditációval a mindennapos stressz ellen

  • Amikor belső hangunk üzen

  • A pozitív gondolat bevonzza a jót

  • Egészség a csillagok tükrében

  • Egészséges nassolnivalók
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva