Ezotéria

2010.03.04. 23:38

Mit jelentenek az erotikus álmok?

Fontos az erotikus álmok értelmezése, gyakran ennek segítségével lelünk megoldást gondjainkra. Az efféle élmények ráadásul szexuális életünkre is jó hatással lehetnek.

Kocsis Tímea

A nők álmainak négy százaléka erotikus tartalmú, de sokszor csak szemlélőként vannak jelen az aktusnál. A férfiak szinte mindig tevékeny résztvevők. Tudományos kutatások szerint a nők álmainak négy, a férfiakénak tizenkét százaléka erotikus tartalmú, de az aktus ritkán jelenik meg egyértelműen. A gyermekkorból eredő gátlások és elfojtások miatt a szexualitás sokszor csak jelképek formájában mutatkozik meg. A nők és a férfiak eltérő módon dolgozzák fel az erotikus tartalmakat. Míg a férfiak szinte mindig tevékeny résztvevői a szexuális aktusnak, a nők sokszor csak szemlélőként vannak jelen. Emiatt a férfiaknál az erotikus álom sokkal gyakrabban vezet orgazmushoz.

A szexuális álmok nem azonosak az erotikus képzelgésekkel. Utóbbit mi magunk alakítjuk, a fantáziánkban levetített képsorok végkimenetele megjósolható. Álmaink viszont rengeteg meglepetéssel szolgálnak, sokszor zavarba ejtőnek, megmagyarázhatatlannak tűnnek. Alvás közben nyitottabbak vagyunk, gyakran találunk megoldást olyan gondokra, amelyekkel éberen nem tudunk megbirkózni.

Dr. Almási Kitty klinikai szakpszichológus szerint az álmok értelmezése szakembert igénylő, komoly feladat. Nem szabad azt hinnünk, hogy bizonyos történések egy-egy meghatározott dolgot jelölnek. Az álmoskönyv szintű leegyszerűsítésnek nem sok értelme van, valódi következtetéseket nem vonhatunk le belőle. Az átvitt értelmű álomképek természetesek és egészségesek, de nem feltétlenül vágyainkat tükrözik. Inkább a tudattalanunk üzen általunk. Így az is könnyen előfordulhat, hogy egy látszólag erotikus álomnak valójában semmi köze a szexualitáshoz. Sokszor inkább azt fejezi ki, miként viszonyulunk önmagunkhoz és más emberekhez.


Jellegzetes képsorok

SZEX EGY IDEGENNEL
Jelentheti azt, hogy partnert keresünk, főleg, ha vonzó az illető. Az idegen megtestesítheti énünk rejtett oldalát.

ERŐSZAKOS AKTUS
Mindig konfliktusra utal. Harcban állhatunk önmagunkkal vagy a minket körülvevő világgal.

MEZTELENKEDÉS
Olyannak szeretnénk mutatni magunkat, amilyenek valójában vagyunk. Ha nem érezzük jól magunkat meztelenül, nyitottabbá kellene válnunk bizonyos dolgok iránt.

A nőiesség jelképei 







A férfiasság jelképei








Megjelenik az az élmény, amelynek feldolgozására ébren képtelenek vagyunk

Dr. Almási Kitty, klinikai pszichológus: Az álom nem általában tárja elénk tudattalanunk világát, hanem csak bizonyos tartalmakat emel ki,

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva