Ezotéria

2010.03.22. 21:26

Testünk hét kereke

A szanszkrit eredetű *csakra* szó jelentése nem véletlenül *kerék*. Energiacsakráink az örvénylő vízhez, illetve egy kerékhez hasonlóan forognak az óramutató járásával megegyező irányban, amikor környezetünkből energiát veszünk fel, illetve azzal ellentétesen, ha energiát adunk le.

Ordódy Eszter

Az emberi test csakrarendszere rendkívül összetett: 7 nagyobb és több, mint 300 kisebb energiacsakrával rendelkezik, melyek az idegrendszerhez és a gerincoszlophoz kapcsolódnak, és szervezetünket energiával látják el. Ha valamelyik szervünk aktivitása közben energiatöbblet keletkezik, az adott testrészhez való csakránk a környezetünkbe vezeti le a fölösleget. Ha viszont valamilyen oknál fogva hirtelen megszűnik a test energiaellátása, bizonyos ideig a csakrák képesek a testet energiával ellátni. Ebből is látszik, hogy testi-lelki állapotunk és csakráink állapota között komoly összefüggés figyelhető meg, amely megfelelő lelki élettel, meditációs gyakorlatokkal és egészséges életmóddal befolyásolható.

1. Gyökércsakra (Muladhara)

Az első csakránk - amely az egész csakrarendszert ellátja - a gerincoszlop aljánál, a keresztcsont és a farokcsont között helyezkedik el. Közvetlenül a mellékvese mirigy működésére hat. A fizikai léthez kapcsolódik, így vitalitásunkért és a fizikai erőnlétünkért felelős. A munka, a karrier, a hivatás energiaközpontja. Ha kevés energia jut a gyökércsakránkba, valószínűleg önbizalomhiányban, birtoklási vágyban, lustaságban vagy mértéktelenségben szenvedünk, amin változtatnunk kell. A szaunázás, a böjt, a friss levegőn való mozgás és az egészséges életmód segít megtisztítani testünket a felgyülemlett méreganyagoktól.
Kapcsolódó betegségek: aranyér, bélgyulladás, hasmenés, székrekedés,  gerincpanaszok, hátproblémák, vesekő, vérnyomás-problémák
Színe: vörös
Kövei: minden vörös és fekete kő (gránát, rubin, ónix, füstkvarc)
Illóolaja: mandarin, rozmaring, cédrus, szegfűszeg
Gyógyítása: Fogadjuk el hibáinkat. Az önellenőrzés és az állandó maximalizmus beteggé tesz. Gondolkozzunk el, mit „üzennek” csakraproblémáink: fejtsük meg testünk és lelkünk üzeneteit.

2. Keresztcsonti csakra (Svadhishthana)

A második csakra két ujjnyi távolságra, a köldök alatt található. A szexuális viselkedést és a kreativitást irányítja, megmutatja, mennyire vagyunk érzelemben gazdagok, toleránsak, harmonikusak önmagunkkal és másokkal. E csakránk működése felelős a párkapcsolatainkért, ezért ha bármi problémánk lép fel ezen a területen, nehezebben tudunk szót érteni a másik nem képviselőivel.
Kapcsolódó betegségek: felfúvódás, gombás fertőzések, hajhullás, hereproblémák, hízás, hólyaggyulladás, impotencia, méh- és mellproblémák, petefészekciszták, menstruációs zavarok, prosztatagyulladás
Színe: narancs
Kövei: borostyán és karneol
Illóolaja: kardamom, szantálfa, ylang-ylang, narancs
Gyógyítása: Kapcsolatunk problémáit nyíltan beszélük meg társunkkal, különben önbizalmunk látja kárát. Ismerjük meg és jelöljük ki saját határainkat, ne féljünk kimondani, ami a lelkünket nyomja, szerető társunkban megértésre találunk! Ne akarjunk mindenáron másoknak megfelelni, nem ez a dolgunk a világon. Közvetítsünk szeretetet és segítsünk másoknak a bajban!

3. Elosztócsakra (Manipura)

Két ujjnyira a köldök fölött, kicsivel a mellkas alatt helyezkedik el a harmadik csakra, amelyet napfonat-csakrának is neveznek. A mellékvesére, az epehólyagra és az idegrendszerre fejti ki hatását. Érzelmeink és gondolataink születésének helye, kreatív kifejezési módunkért és nyitottságunkért felelős. Megfelelő működése esetén meg merjük élni teljes valónkat, egyéniségünk szárnyal, és képesek vagyunk megteremteni egzisztenciánkat. Ellenkező esetben elégedetlenek vagyunk az egész világgal, és úgy érezzük, nem tudunk érvényesülni, esetleg tartós kisebbrendűségi érzéssel küzdünk.
Kapcsolódó betegségek: cukorbetegség, emésztési problémák, epekő, gyomorégés, gyomorfekély, májbetegségek, szempanaszok
Színe: sárga
Kövei: jáde, tigrisszem, citrin, kén
Illóolaja: bergamott, levendula, citrom, rozmaring
Gyógyítása: Dolgozzuk fel álmainkat, és merjünk szembesülni az árnyékos oldallal is. Ne feledjük, a rossz dolgok is építenek bennünket: általuk megtanuljuk becsülni a jót, és elgondolkodunk azon, milyen szerepet játszottunk a dolgok alakulásában, mit kellett volna másképp csinálnunk. Ez az a tanulási folyamat, amiért megszülettünk. Meditáljunk gyertya vagy tűz mellett, és szeressük embertársainkat önzetlen szeretettel!

4. Szívcsakra (Anahata)

A negyedik csakra a mellbimbók magasságában található. A csecsemőmirigyre, a szívre, a vérkeringésre és az immunrendszerre hat. Szívcsakránkon keresztül éljük meg a szeretetet és az érzelmi életünket, és általa alakítunk ki szeretetteljes kapcsolatokat magunk körül. Harmonikus működése esetén megfelelő empátiával rendelkezünk, képesek vagyunk megbocsátani a minket ért sérelmeket, bízunk magunkban és az emberekben. Akinek gyenge a szívcsakrája, sokszor annyira fél a csalódástól, hogy képtelen kimutatni a szeretetét, így sokszor örömtelenül, zárkózottan, magányosan éli le egész életét.
Kapcsolódó betegségek: allergia, autoimmun-betegségek, immungyengeség, AIDS, daganatos megbetegedések
Színe: zöld, rózsaszín, arany
Kövei: aventurin, rózsakvarc, smaragd és minden zöld kő
Illóolaja: bazsalikom, rózsa, kömény
Gyógyítása: Szeressük önmagunkat és embertársainkat! Legyünk megbocsátók és empatikusak másokkal, higgyünk a szeretet erejében!

5. Torokcsakra (Vishuddha)

Az ötödik csakránk a nyak és a törzs találkozásánál található. A pajzsmirigy működését befolyásolja. Világnézetünkért, az emberekkel való kommunikációért és az értékítéletünkért felelős, de ide tartozik művészi önkifejezésünk is. Harmonikus működése esetén őszinték, nyitottak és optimisták vagyunk. Ellenkező esetben állandó megfelelési kényszerben szenvedünk, különféle álarcokat viselünk, mert azt gondoljuk valódi énünket nem szeretnék igazán a számunkra fontos emberek.
Kapcsolódó betegségek: tüdőproblémák, fülpanaszok, mandulagyulladás, megfázás, pajzsmirigyproblémák, szájpanaszok
Színe: világoskék
Kövei: amazonit, türkiz és minden kék kő
Illóolaja: eukaliptusz, fenyő, zsálya
Gyógyítása: Énekeljünk, olvassunk, beszélgessünk minél többet! Merjük kifejezni érzelmeinket, és ne gondolkozzunk túl sokat szívből jövő sugallatainkról! Csak az szerethető igazán, aki önmagát is képes szeretni.

6. Homlokcsakra (Ajna)

Hatodik csakránk, azaz "harmadik szemünk" a homlokunk közepén, a szemöldökök között helyezkedik el. Az agyalapi mirigyre hat. A lélek csakrájának is nevezik, amely a meditációt irányítja. Ezen keresztül éljük meg intuíciónkat, amellyel megérzünk olyan eseményeket, érzéseket, amelyek még nem következtek be, vagy fizikailag tőlünk távol vannak. Harmonikus működése esetén bölcsességre, belátásra, alázatra törekszünk.
Kapcsolódó betegségek: fejfájás, látászavarok, migrén, nátha
Színe: indigókék
Kövei: ametiszt, zafír, szodalit és minden ibolyakék kő
Illóolaja: jázmin, menta
Gyógyítása: Nem szabad belső hangunkat elnyomva racionális elménkre támaszkodni! Tanuljunk meg  magunkon nevetni, felejtsük el a büszkeséget! Gondolkozzunk el a következő kérdésen: Mi az életfeladatom?

7. Koronacsakra (Sahasrara)

A fejtetőn, a kutacsoknál található hetedik csakrát tartják a legfontosabb energiaközpontnak, ahol a lélek összeolvad Istennel, ahol egységben érezhetjük magunkat az univerzummal. Ez a csakra köti össze fizikai valónkat felsőbbrendű, spirituális énünkkel. Ezen a szinten a szellemünk irányít minket, nem félünk felelősséget vállalni az életünkért és a belső hangunkat követni.
Kapcsolódó betegségek: lelki és pszichés megbetegedések (pélául depresszió), Parkinson-kór, Alzheimer-kór, epilepszia, öngyilkossági hajlam, skizofrénia
Színe: fehér, ibolyakék
Kövei: gyémánt, hegyikristály
Illóolaja: lótusz, tömjén
Gyógyítása: Merjünk emlékezni a múltra, az elfeledett emlékekre, és épüljünk belőlük. Éljük meg és fogadjuk el a rossz dolgokat is, hogy utána új periódust kezdhessünk az életünkben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva