Ezotéria

2010.04.17. 22:45

Grafológia - iránymutatással

A múlt század elején a grafológia az úri szalonok hölgyeinek kedvtelését kereső játék volt. A közben eltelt emberöltőben néhány évtizedre szinte teljesen eltűnt játékos lélekismerő módszer nem csupán előbukkant a feledésből, hanem a mai napra már a kategorizáló, tipologizáló pszicho-grafológia időszakát is túlhaladta. Holisztikus irányzatai messze túlmutatnak azon, amire száz éve még gondolni sem merhettek a kézzel írott szerelmes levelekkel játszó úrasszonyok.

Bucher Katalin

Szeret - nem szereA grafológiát szerencsére egyre kevesebben képzelik el úgy, mint egy leltárkészítő, valaki jó és rossz tulajdonságait lajstromba szedő áltudományt, amivel egyes megfontolatlan HR vezetők döntéseket hoznak mások feje felett. A grafológiát használó HR vezetők már tudják, hogy ez az eszköz jóval túlmutat egy szeret - nem szeret lajstromon. A kézírásból a hozzáértők nem csupán tulajdonságlistát készíthetnek, hanem javaslatokat tehetnek arra nézvést, hogyan is érdemes motiválni egy-egy embert, vagy éppen segítenek jelezni, miként is viszonyul az illető a megoldásra váró problémahelyzetekre.

Holisztikus irányzatok

A holisztikus irányzatok lényege, hogy konkrét céllal készülő vizsgálatokkor ne csupán a tulajdonságok buta halmazának megállapításáig jussanak el, hanem irányt is mutathassanak, valóban segítő tanácsokat is adjanak annak az embernek, aki kézírásának elemzését rábízza a grafológusra. Ha ez a viszony nem csupán kétoldalú, tehát például egy cég szeretné minél jobb alkalmazottait kiválogatni ezzel a módszerrel, úgy a modern iskolák grafológusa úgy segít a feleknek, hogy mindegyikük úgy érezhesse, hogy előbbre jutott, több lett az által, hogy az elemzés elkészült.

Őszinte beszélgetések

A grafológiai elemzésekből sokat tanul nem csak a grafológus, és az író személy, hanem az elemzést készíttető HR vezető is. Hogy ezeket a tapasztalatokat meg is tudják beszélni, hogy létrejöjjön egy kommunikáció, melyben nem csupán áruba bocsátott munkaerőről van szó, hanem a személyes tulajdonságok is szóba kerülnek, ahol őszintén lehet beszélni ezekről a kérdésekről, úgy, hogy meghallgassák egymást, ezáltal a munkalégkör is figyelemmel teljes és nyitott lehessen, bizony két ember szükséges. Ha sikerül egy ilyen kapcsolatot teremteni, úgy a beszélgetésben résztvevők képessé válnak arra, hogy még akkor is értékes emberi kapcsolat birtokában, mosolyogva fejezzék be a beszélgetést, ha az adott interjú nem úgy végződik, hogy üzletet kötnek egymással.

A holisztikusan gondolkodó grafológus inkább közvetítő, nem pedig bíráló.
Egységben látja minden hozzá forduló személyes érdekét és célját, és ennek ismeretében úgy képes segíteni, hogy mindenki a saját életútján haladhasson az általa fontosnak tartott cél felé.

Kapcsolódó anyagok

Cikkhez kapcsolódó cikkek

  • Hazudj csak! De az írásod elárul...

  • A főboszorkány számlát is ad

  • Szepes Mária: Az élet örök, halál nincs

  • Lélek-testtánc

  • Grafológia: érzelmek a kézírásban
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva