Ezotéria

2010.04.21. 09:34

Hastánc: önbizalmat ad

Egy arab mondás szerint a hastánc az, amikor a világ a nő csípőjében ringatózik. A női önkifejezés egyedi, ősi eszközének tartott hastáncnak, illetve keleti táncnak (Raks Sharki) egyre több hódolója van Magyarországon.

Astronet.hu

Lebegő selyemkendők és -szoknyák, csípőn és bokán himbálódzó ékszerek és mindenfelé selymesen csillogó női testek. Flitteres és hímzett bársony- és selyemszoknyák suhogtak... már a ruhák mívessége, aprólékos kidolgozása is sokat sejtetnek, nem is beszélve a csillámporos fedetlen testek látványáról. Amint azonban valaki táncba kezd, az „olcsó” külsőségek másodlagossá válnak: a mozgás, a báj, a ritmus elvonja a néző figyelmét; a csípő és a mell rengése a fellépő mimikája, mosolya kerül középpontba. Az, hogy kinek milyen az alakja, alkata korántsem lényeges. Sőt, a testesebb, „pocakosabb” lányok ringása olykor még erotikusabb lehet. Ezt egyszerűen bárki kipróbálhatja!

A hastánc eredete

A hastánc ősi időkből származik és valószínűleg Egyiptomból ered. Az ókori Rómában a hastánc puszta erotikus bemutató, később szexuális tettre ösztönző tánc volt. A törökök a 16. század elején ismerték meg a hastáncot, amit a török háremekben eszközként használták arra, hogy a háremhölgyek elnyerjék uruk jóindulatát. A hastánc az arab világban még mai is szerves része a mindennapi életnek. A táncosnők megítélése azonban ma sem egyértelmű. Bármennyire csábosak és elragadóak tánc közben, feleségként nem szívesen választják őket.

Test és lélek

Nyugat-Európában – főleg Németországban és Skandináviában –, valamint az Egyesült Államokban a hastánc éppúgy tömegsportnak számít, mint mondjuk, az aerobic vagy a jogging. Fantasztikusan fejleszti a hát tartóizmait, a combot és persze a hasat is. Ennek némileg ellentmondanak a keleti táncosnők telt idomai, ők azonban szándékosan növesztik a hasukat, hogy legyen mit rezegtetni. Ha szükséges, akár olvasztott vajat is isznak, hogy nőjön a hájuk. Ami egyébként a keleti ízlés szerint egyben a bájuk is.

A hastánc népszerűségének másik oka, hogy karbantartja a lelket is. Erősíti az önbizalmat, ráadásul jó hatással van a szerelmi életre. A szultáni udvarokban eredetileg vágykeltésre alkalmazták a hastánc művésznőit. Az ő dolguk volt hangulatba hozni az uralkodót, hogy aztán az megfelelően teljesítsen az éppen soros feleségnél. Gazdag családok pedig az esküvők utáni vacsorára hívtak hastáncosokat. Ez jelentette a szexuális felvilágosítást az ifjú párnak nászéjszaka előtt. Idővel az oktató jelleg lekopott a táncról, mára maradt a művészet.
Nem elhanyagolható a hastáncnak köszönhető pszichológiai hatás sem. Alapvetően erotikus táncról van szó, a has- és a csípőmozdulatok helyreállítják a szexuális energiát, növelik a libidót, és nem utolsó sorban hatásos fegyver lehet a csábításban.

Hastánc, mint egészséges testmozgás

A hastáncról azt tartják, hogy a legegészségesebb testmozgások egyike! Ezért is fedezi fel magának egyre több nő ezt a “sportot”. De miért olyan egészséges? A válasz egyszerű: az izmok és az inak gyöngéden, harmonikusan mozognak. A hastáncban semmilyen durva, kellemetlen mozdulat nem szerepel. A ritmikus mozgás fejleszti a has-, a hát- és a lábizmokat. Közben a felesleges zsírszövet gyorsan leépül. Még orvosok is ajánlják, jó hatással van a csontokra és az ízületekre.
A gyönge pontokon erősíti a szervezetet. Különösen azoknak jó, akik egyensúlyi zavarokkal küzdenek. Puha, lágy, de széles mozdulatai harmonikusan fejlesztik az egyensúlyérzéket. A térdfájósak legyenek óvatosak, csak alapos bemelegítés után kezdjenek hozzá.

Hogyan lehet megtanulni?

Otthon, könyvből szinte lehetetlen. Csupán jól képzett tanár útmutatása szerint sajátítható el. De legalább egy évig kell rendszeresen órára járni ahhoz, hogy valaki úgy érezhesse, ő már tud valamit. A jó hír viszont, hogy a kor nem számít, a lelkesedés a fontos. Főleg a testesebb hölgyek kövessék figyelmesen a tanár útmutatását. A túlsúly miatt ugyanis nehezen megy a mozgás, és ezért sokan hamar feladják!


Milyen öltözet kell hozzá?

Lényeg, hogy a ruha kényelmes legyen! Továbbá kell még egy selyemkendő, ami könnyen, légiesen lebben a vállakon, a csípőn. De vehetünk csilingelő, érmékkel teli övet vagy fejdíszt is, hogy jobban ráhangolódjunk a táncra. És persze nincsen hastánc zene nélkül. A keleti muzsika először egyhangúnk tűnik, de aki valóban figyel a lüktetésére, hamar rájön, mennyire izgalmasak és érzékiek az idegen dallamok.

Kapcsolódó anyagok

 

  • Lélek-testtánc

  • Spirituális fogyókúrás tánccal a megvilágosodás felé

  • Az üresség tánca

  • Az önbizalom a siker titka

  • A hit, az ima és a gondolat ereje
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva