Ezotéria

2010.05.06. 09:30

Mágikus termálvíz - a fiatalságért

Lehet tusolózselében, testápolóban vagy öregedésgátló krémben – egyre több szépségápoló termékben találkozunk ezzel az értékes folyadékkal. Kutatások bizonyítják, hogy ez sokkal több, mint egy múló divat.

astronet.hu

Egy száraz kémiai képlettel leírható minden élet nedves eredete: H2O, két rész hidrogén és egy rész oxigén, magyarul víz. Az ember is legfőképpen ebből áll. Születéskor nagyjából kilencven százalékban, felnőtt korra viszont az arány visszaesik hetven százalékra, mert az öregedéssel romlik a vízmegkötő képesség.

Ennek ellenére is nagyjából negyven liternyi életelixír folyik a szervezetben lévő kilencvenezer kilométernyi (a szám stimmel!) folyadékcsatornában, tehát az erekben, a nyirokrendszerben stb.
Az összes anyagcsere-folyamat is ebben a vizes miliőben zajlik. De a víz nemcsak a táp- és hatóanyagok oldószere és szállítóeszköze, ez szállítja el a szervezet méregtelenítő funkciójának végtermékét, a salakanyagokat is, és ez szabályozza a testhőmérsékletet. A termálvíz viszont még ennél is többet tud. A csapvízzel ellentétben ugyanis a termálvízben több mint harmincféle ásványi anyag és nyomelem található – ezekben rejlik a szépség és az egészség.

A föld mélyéből

Ha tudjuk, hogyan keletkezik a termálvíz, tisztában leszünk a különlegességének okával is. Esővízként a földkéreg repedésein át sok száz év alatt akár 3000 méter mélyre is beszüremkedhet. A kőzetrétegeken, agyagon és krétaszegmenseken átvezető hosszú út során egyre értékesebb hatóanyagokkal gazdagodik, mielőtt érintkezésbe lép a tüzes magmával, és felmelegszik. Ebből ered a neve: a „therme” görög eredetű, és melegséget jelent. Forró forrásvízként geológiai hasadékokon át tör a felszínre, közben nem veszít értékes hatóanyagaiból, és a benne lévő szénsav segítségével természetesen bugyog ki a földből. Csak akkor szabad továbbra is termálvíznek nevezni, ha közben legalább 20 Celsius-fokos marad, és megfelelő mennyiségű ásványi anyag és nyomelem található benne, nem túl alacsony koncentrációban.

Természetes bőrfeszesítés

Az isteni nedű egészségjavító hatása évszázadok óta közismert. De csak a legújabb tanulmányok mutatták ki, milyen ásványokból és nyomelemekből álló keverék teszi egyedülállóvá a bőr számára. A kalcium például aktiválja a felső bőrréteg enzimeinek munkáját, és ezzel egy időben serkenti a sejtosztódásért felelős proteineket. Így a bőr gyorsabban meg tud újulni, mert a sejtfalak kívülről is jobban áteresztik a hatóanyagokat.

A kovasav feszesíti a bőrt, megköti a méreganyagokat és a felesleges zsírt – ideális túlzott faggyútermelés és pattanásos bőr esetén. A cink gátolja a hisztamin nevű hormon kiáramlását, viszont enyhíti az allergiás reakciókat. A cink és a kálium kombinálva elég energiát ad, hogy új sejtek és kollagénrostok képződjenek. És a cink még többet tud: képes hatni a szabad gyökök ellen, gátolja a gyulladások kialakulását és erősíti a bőr saját védőpajzsát a káros környezeti hatásokkal szemben. Ebben a vas és a mangán is segíti, melyek szintén megtalálhatók a termálvizekben. Tökéletes összjáték alakult ki a szép bőrért a nátrium és a kálium között is. A nátrium megköti a vizet, a kálium pedig ennek az egyenletes eloszlásáért felelős.

Ez a forrás nem az a forrás

A legtöbb kozmetikum legfőbb alkotórésze a normál víz. Mi sem egyszerűbb tehát, mint hogy kicseréljék a mélyből érkező energiaitallal. A termálvizes alapú kozmetikumokból ugyanis nem csak az érzékeny bőrűek profitálhatnak. Tesztek bizonyítják, hogy azok a normál bőrű nők, akik rendszeresen ilyen termékekkel ápolták bőrüket, negyven százalékkal kevésbé voltak fogékonyak a környezet káros hatásaira. Ha bőrpír vagy irritáció fordult elő, akkor már öt nap után hetven százalékos javulás következett be. A Frankfurt am Main-i egyetemi bőrklinika bőrgyógyászai még azt is felfedezték, hogy a termálvízzel ápolt bőr lassabban öregszik. Ami a bőr jobb immunrendszerének, de a szelén nyomelemnek is köszönhető. Ez ugyanis fontos funkciót vesz át: a cinkhez hasonlóan a szelén is megköti a káros oxigéngyököket, amelyek többek között a napsugárzás hatására alakulnak ki, és amelyek nagyon károsak a bőrsejtek számára. Következményei lehetnek az idő előtt kialakult ráncok vagy pigmentfoltok. Cinkkel együtt még jobban felerősíthető ez az antioxidáns hatás.

Az erős páros: termál és tenger

A legújabb termál felfedezés Izlandról származik: ott van egy forrás, amely természetes keveréke a termál- és a tengervíznek – „geothermal”-nak nevezik, és egyedülálló a világon. Egy lávakövekből álló lagúnából tör fel a víz, a „Blue Lagoon”-ból (kék lagúna). A bőrre gyakorolt különleges gyógyhatását egy véletlen folytán fedezték fel: egy munkás minden este megfürdött a lagúna meleg vizében, és már rövid idő után megállapította, hogy elmúlt a pikkelysömöre. Tudósok elkezdtek kutatni az okok után, és találtak egy világos, mikro-finomságú kovaföldből, tengeri eredetű ásványi sókból és kékeszöld algákból álló különleges keveréket. Klinikai tesztek bebizonyították, hogy ez a keverék regenerálja, vitalizálja a bőrt, és még öregedésgátló hatása is van. Tehát ez a termálvíz nem mindig az a termálvíz, de mindegyikben rejlik egy kevés a fiatalság vizéből.

Kapcsolódó anyagok

  • Gyógyító vizes-kezelések

  • Víz, víz, tiszta víz!

  • Vízforrásokra utalnak a Nazca-vonalak?

  • Watsu terápia: Meditatív lebegés a selymes vízben

  • A víz misztikája
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva