Ezotéria

2010.05.03. 09:40

Nem gyomorégés, reflux

Gyomorégés. Égő érzés a torokban. Savas íz a szájban. Nyelési problémák… Egyre többen tapasztalunk magunkon hasonló tüneteket. De vajon gondolunk-e arra, hogy ezek hátterében egy manapság még nem nagyon ismert betegség, a reflux állhat?

astronet.hu

A magyar lakosság 55 százaléka a reflux elnevezésű betegség tüneteitől szenved. Huszonnyolc százalékuk fokozottan veszélyeztetett. Ezek a legfontosabb megállapításai annak a reprezentatív felmérésnek, amelyet a Magyar Gasztroenterológiai Társaság felkérésére végeztek.

Mi a reflux?

A betegek gyakran – tévesen – úgy vélik, hogy gyomorégésük helytelen táplálkozásuk miatt alakul ki. Valójában azonban a gyakori gyomorégés mögött a nyelőcső és gyomor közötti záróizom nem megfelelő működése áll. Betegségről akkor beszélünk, amikor a gyomorsav rendszeresen feláramlik a nyelőcsőbe, és ott maró fájdalmat, gyomorégést okoz. Az égő és maró tünetek akár órákig is eltartanak, és az étkezéseket követően egyre súlyosbodnak.

Életmódbeli kockázatok

A felmérés szerint a megkérdezett reflux-betegek csaknem egyötöde gyakran iszik alkoholt, 38 százalékuk dohányzik, többségük legalább egy doboz cigarettát szív el naponta. 65 százalék nem sportol, sok közöttük az elhízott, túlsúlyos. A refluxosok mintegy 63 százaléka reggelizik csak rendszeresen, és a főétkezés is estére tolódik. A kései étkezés pedig nagymértékben hozzájárulhat a reflux kialakulásához.
A tünetek pedig egyre szaporodnak. Állandó gyomorégés. Állandó nyelési kényszer. Már hiába iszunk tejet, rágcsálunk kétszersültet, isszuk a szódabikarbónás vizet, nem múlik a kellemetlen érzés.

Miért nem mennek orvoshoz a betegek?

Bár egyre többen szenvednek a refluxtól, mégis kevesen jutnak el orvoshoz. Dr. Kiss G. Gyula, a Kenézy Kórház főorvos igazgatója szerint az a probléma, hogy az emberek hozzászoknak a tünetekhez (keresnek valamilyen öngyógyító módszert), és csak akkor jelentkeznek szakembernél, amikor a tünetek már jóval súlyosabbak.
– Tény, hogy a reflux civilizációs betegség, és kialakulása nagy részben az életmódunknak tulajdonítható. Jelentkeznek a tünetek, és mivel nem változtatunk az életmódunkon, állandósulnak a problémák. Bár romlik az életminőség, a betegek még mindig azt hiszik, elég meginni egy pohár szódabikarbónás vizet, és már el is múlik a probléma. A refluxon nem segít a szódabikarbóna, az öngyógyítás. Ezt a betegséget nem lehet otthoni módszerekkel kezelni. Hiába veszünk méregdrága savlekötőket a patikában, ezek nem alkalmasak a gyógyításra. Ma még kevesen tudják, a refluxra van gyógyszer, csak el kell menni egy gasztroenterológiai szakorvoshoz, aki 90 százalékos térítésű vényre felírja a megfelelő gyógyszert.

Gyerekkorban

Sok szülőben felmerül a kérdés, hogy a csecsemő túl sok bukása, hányása mögött nem reflux áll-e. Erről dr. Arató András gyermek-gasztroenterológust kérdeztük.
– Sokszor alaptalan a szülők aggodalma. Persze előfordul, hogy az étel feljön a gyerek szájába, és ezáltal a légutakba is belemehet. Ilyen esetben azt javasoljuk, hogy vegyenek anti-reflux tápszert, és ha a mama még szoptatja a gyereket, keverjen egy kis port a lefejt anyatejbe, és azt adja oda a kicsinek. A tápszerben egyébként a szentjánoskenyérfa magjának a kivonata van, mely sűríti a tápanyagot, és ezáltal nehezebben jön ki a gyerekből. Érdemesebb inkább többször és keveset enni, hogy ne legyen tele a gyomor. Ha továbbra sem múlik a bukás, azt javasoljuk, hogy fektesse a gyereket hasra, fejét kicsit magasabbra (30 fokra emelje meg). Csak a legvégső esetben (ez pedig ritka) ajánljuk a gyógyszeres kezelést.

Kapcsolódó anyagok

  • Papaya: elegáns fogyasztószer a Karib-tengerről

  • A betegség jelzés

  • Különleges magyar ásványvizek

  • Fogyás a jegyek jegyében
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
    A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva