Ezotéria

2010.06.24. 09:00

Ájurvéda – a szépség és egészség záloga

Rohanva, kapkodva élünk, kiszipolyozva testünket és lelkünket. Nem könnyű szakítani rossz szokásainkkal, megszokott napirendünkkel. Egy kis időre megtorpanni pedig csak egy-egy betegség megjelenésekor szoktunk. Ám nagyon sokan a fölírt és beszedett gyógyszerektől csodát várva már rohannak is tovább pénzt keresni, szórakozni.

BAMA

Az emberek többsége átszáguld az életén. Pedig meg kellene tanulni elcsendesedni, befelé figyelni és minőségében megélni az életet. Az ájurvéda ebben segít.
Sokan misztifikálják ezt a rendszert, tele tűzdelve mantrákkal, füstölőkkel, gyertyákkal, pedig igazából ez egy nagy múltú, komoly orvostudomány, amelyet az öt és fél éves ájurvéda orvostudományi egyetemeken oktatnak. Nyolc fő területet foglal magába, többek között a belgyógyászatot, nőgyógyászatot, gyermekgyógyászatot, toxikológiát és a sebészetet.

Az ájurvéda gyógyászat óriási hangsúlyt fektet az egészség megőrzésre. Az életmód itt azt jelenti, hogy a genetikai alkatnak megfelelően kell táplálkozni, az egyén adottságának legelőnyösebb mozgás típust kell gyakorolnia, ügyelni kell az emésztésre és ürítésre, stb. Az ájurvédában minden személyre szabott, de bárkinél alkalmazható.
Egyes WHO és európai felmérések szerint a nyugati országokban az elmúlt negyedszázad legerőteljesebb trendje – mind a prevenció, mind a betegségek kezelése területén. Nem kell mellékhatásoktól tartani, viszont lehetőséget ad az embernek, hogy megértse önmagát, saját szükségleteit és képességeit. Segítséget nyújt az egészség, a fiatalos erőnlét és szépség megőrzésére, ugyanakkor hatékony a betegségek kezelésére is.

Ájurvéda a gyógyászatban

Az ájurvédikus gyógyászat lényege a három dosa (azaz a három hatóerő). Erre épül fel az ájurvédikus anatómia, az egészségmegőrző programok, a betegségek kezelése és az ájurvédikus gyógyszerészet is. A három hatóerő – váta, pitta és a kafa.– szabályozza a szervezet fölépítését és működését."

A váta dosa uralja a testen belüli összes mozgást, az idegrendszer és az elme működését. Ha felszaporodik, vagy kibillen egyensúlyából, olyan problémákat okoz, mint az alvászavar, aggodalmak, félelmek, görcsök, remegés, székrekedés, paralízis, vándorló fájdalmak, stb. A váta dosa hatására működik a vér- és nyirokkeringés, a menstruáció, ürítési folyamatok, a beszéd és hallás, a lelkesedés, kreativitás, stb.

A pitta dosa szabályozza a test hőmérsékletét, a hormonrendszert és az átalakítást (beleértve az elme működését is). A pitta dosa állapotától függ az emésztés milyensége, az érzékszervek működése és a megkülönböztetés képessége. A diszharmonikusan működő pitta dosa olyan problémákat okozhat mint a dühkitörések, fekély, hasmenés, bőrkiütések, gyulladásos folyamatok, gyomorsav túltermelődés stb.

A kafa dosa az emberi szervezet „kötőanyaga”. A kafa hatóereje hozza létre és tartja fenn a szerkezetet, a test struktúráját és ellenálló képességét. A kafa dosa segítségével történik az ízületek kenése, a bőr olajossága, és a kafa dosa támogatja a sebgyógyulás folyamatát, energiával látja el a szívet és a tüdőt. A kafa dosa szabályozza az olyan érzelmeket, mint az odaadás, a hűség, a hosszúideig tartó sérelmek, a megbocsátás, a letargia, stb. Diszharmonikusan működve elhízást, letargiát, allergiát, vérbőséget, víz-visszatartást és hasonló tüneteket okoz.


Személyre szabottan

 

Az ájurvéda tudományának fontos része az egyéni alkat meghatározása. Ez a dosák keveredésének és arányának függvénye. A lelki és testi folyamatokra itt egyaránt figyelnek a szakemberek, sőt az öröklött tulajdonságok is nagyon fontosak a meghatározásban. Betegséghez az vezet, ha a három dosa velünk született, genetikai aránya megbomlik.

 

Ájurvéda a szépség szolgálatában

 

Magyarországon elsősorban az ájurvédikus masszázskezelések érhetőek el. Ezek a kezelések akkor hatékonyak, ha a megfelelő, személyre szabott ájurvédikus gyógyanyagokkal végzik.
Nagyon sokféle masszázs létezik, éppen azért, hogy mindenki a leghatékonyabb kezelést kaphassa. A masszázsok zöme egy óráig tart, és a kezelések jó részét két masszőr végzi szinkronban.

 

 

Hogy kinél melyik gyógyolajat vagy egyéb gyógyanyagot kell használni, az függ a személy személyes alkatától és a problémáinak milyenségétől. De érdemes figyelembe venni az életkorát és egyéb tényezőket is (így például jelentős túlsúly esetén szigorúan tilos olajos masszázst végezni!).
Az ájurvédikus szépségprogramot ma a világ 104 országában ismerik. Hatékonyságának köszönhetően egyre nagyobb teret hódít a világ minden országában. Angliában és Németországban ájurvéda szakkórházak és klinikák működnek, egész Európában számos egészség-szépség farm alkalmazza ezt a különleges kezelési módszert.
Az ájurvéda csak úgy működik, ha azt eredeti formájában az eredeti termékekkel végzik – személyre szabottan.

 

A szépségápolási termékek elsősorban gyógynövényekből és fűszernövényekből készülnek, méghozzá teljesen más módszerrel, mint a nyugati kozmetikumok. A nyugati termékekben általában egy-egy gyógynövény kivonatát használják, míg az ájurvéda a gyógynövények gyökeréből, leveleiből, virágaiból készít főzeteket, párlatokat, olajakat és ezekből állítja elő a kozmetikumokat. Gyakran használt gyógynövények az erdei kurkuma (hatásában más mint a fűszer kurkuma), vörös és fehár szantál, ashwagandha, ním, kardamon, rózsaszínű lótusz, vadrózsa, egyiptomi lótusz (kék lótusz), krisztustövis és más igen hatékony gyógynövények, amelyek segítségünkre lehetnek bőrproblémák kezelésében, a bőr megfiatalításában, ránctalanításában. De léteznek nagyon különleges anti-ageing készítményei, amelyek 24 karátos arany, gyémánt, smaragd, rubin, topáz és zafír speciális feldolgozásával készülnek, gyógynövény bázisban.

Ilyen típusú készítményeket használtak a szépségükről híres indiai hercegnők a régi időkben, és az indiai világszépség királynők és filmsztárok a modern korban. Egyébként a Shahnaz ájurvédikus szépségápolási programot és termékeket használta a néhai Indira Gandhi, a néhai Diana hercegnő, és alkalmazza ma is Hillary Clinton, Cherry Blair, Naomi Campbell és más világsztárok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva