Ezotéria

2010.07.09. 09:00

A szuggesztió hatalma

Mit is rejt a szuggesztió fogalma? Sugallatot, mások érzelmeinek, elképzeléseinek és akaratának szándékos befolyásolását. Az autoszuggesztió viszont önmagunk, a saját én befolyásolását jelenti.

BAMA

Ez egyáltalán nem titokzatos dolog, hiszen érzelmeinket, elképzeléseinket és akaratunkat naponta érik különféle befolyások. Minden plakáttal, minden – a tévében, rádióban elhangzó reklámmal, minden apróhirdetéssel megpróbálják szuggesztív úton elérni a leendő vásárlókat a ravasz reklámpszichológusok.

Egy eszme azonban csak akkor válhat szuggesztióvá, ha a megszólított tudatalattijához eljutva képes felpezsdíteni a fantáziáját és hatni tud érzelmi beállítottságárára.

Erhard F. Freitag Az erő benned van! című – magyarul is megjelent – könyvében azt javasolta, hogy ne a gazdasági szakemberek és a reklámmenedzserek által kínált piac felé fordítsd az érzelmeidet, hanem a saját magadban rejlő óriási értéket használd ki a jövőben önmagad javára. Tudatosítsd magadban ezt a kis drágakövet, amely belső világod középpontjában található. Mostantól soha többé ne hagyd magad a külső ingerektől manipulálni, hanem magad határozd meg a pozitív szuggesztiókkal a belső világodban zajló folyamatokat. Azt persze egyetlen pszichológus sem tudja neked elmagyarázni, hogyan, mert ők kizárólag az értelemmel dolgoznak, amely úgy áll szemben a tudatalattival, mint a Nap a Holddal.

Ha egy nő szemet vet a boltban egy bundára, vagy egy férfi szuper motorról álmodik, akkor ennek a vágyképnek az állandó képzete, ismétlődése által szuggesztíven hat, és ostromolja a tudatalattiját, hogy végtelen lehetőségeit vesse be a vágyálom megvalósítása érdekében. Ilyenkor különösen hatékony egy kívánság képszerű megjelenítése – mint jelen esetben a bunda vagy a motor –, ami tudattalan énünket sokkal közvetlenebbül mozgósítja, mint az elvont szavak.

Az élet több, mint puszta gondolkodás és érzékelés. A gondolatvilágod nem fakó elmélet, amellyel saját életérzésedet a külvilághoz igazítod, hanem szabadon engedett szellemi energia, mely megvalósulásra, megtestesülésre törekszik. A jövőbe ezért sokkal elővigyázatosabban kell bánnod vele. Minden esetben vizsgáld meg elképzeléseid pozitív tartalmát, mielőtt végleges formájukba tömörítve kibocsátanád a vágyaidat.


Amíg nem dolgozol tudatosan együtt a tudatalattiddal, addig az olyan, mint ha egy úszni nem tudó kiesne a csónakból. Minden elképzelhető trükkel megpróbálja fenntartani magát a vízen, de nem ismeri azt az egyszerű lehetőséget, hogy kihasználja a víz felhajtóerejét.

A tudatlanság, a szellemi törvényekben való tájékozatlanság az oka minden negatív élményednek, köztük a testi és lelki betegségeknek is.
A rossz gondolatok neurózist, félelmet szülnek, ami beteggé tesz. Ha viszont ez igaz, akkor a jó gondolatok feloldhatják ezeket a betegségeket, meggyógyíthatnak.

Az orvosok, természetgyógyászok nem véletlenül kérik a betegeiket „együttműködésre”. Arra, hogy ők maguk is higgyenek a gyógyulásban, akarják a javulást. Aki peches embernek, szerencsétlennek érzi magát, aki örökké szorong, hogy vele megint valami rossz történik, vagy fél a haláltól, és örökké azon rágódik, sikerül-e legyőznie a betegséget, a tudatalattija negatív programját erősíti.

Biztosan érezted te is, hogyan váltál képzeleted rabszolgájává. Hogyan aggódtál, hogy a párod megcsal, elhagy, és ettől egyre rosszabb volt a közérzeted. Oda lett a magabiztosságod.
A pozitív gondolkodás a legelső gondolatot is fülön csípi, és a helyére teszi, ha úgy tűnik, hogy rossz irányba mutat. Amit e pillanatban gondolsz, az határozza meg, hogy legközelebb mit fogsz átélni. Első lépés tehát, hogy tudatosítsd magadban az erőt. Aki olyanokat gondol, hogy „nem tudok… félek… nekem biztosan nem sikerül…” – vagy hasonlókat, az a tudatalattijába félelmet, bizonytalanságot, tehetetlenséget szuggerál. És tényleg nem fog neki sikerülni…

Ha viszont azt mondja, gondolja, hogy „Meg tudom tenni… átélem, úgy történik, ahogyan vágyaim szerint meg akarom élni…” akkor ez egy idő után kimeríthetetlen ereje szétárad a testében, és tényleg belső hajtóerővé válik.

Aki szeretetre vágyik, és azt másoktól várja, annak először önmagából kell kisugároznia a környező világ iránti szeretetet. Így az a legfontosabb, hogy hagyd magadban kicsírázni a szeretetet – ahogyan Erich Fromm A szeretet művészete című könyvében részletesen bemutatja. Önmagunk szeretete az előfeltétele annak, valaki mást szeretni tudjunk.
Vágyj teljes szívedből a szeretetre, és valósítsd meg vágyad. Amikor egy sámán vagy javasasszony, vagy varázsló varázsigéket mormol, valójában a tudatalattidra próbál hatni azzal, hogy elmondja: „égjen el a rossz… szálljon el a füsttel a fájdalom és így tovább. De te magad is megteheted, hogy átprogramozod a tudatalattidat. Talán a következő „mantra” mondogatásával: „Mélységes nyugalom és harmónia lakozik bennem. Szeretem az életemet és a testemet. Tudatalattim kimeríthetetlen ereje szétárad a testemben, eljut minden egyes sejtemig, megtisztít és megerősít. Tökéletes harmónia és szeretet vagyok, egészséges és boldog.”

Az önmagunk iránti szeretet abban is megmutatkozik, miképpen bánunk a testünkkel. Elhanyagoljuk-e, vagy tisztán tartjuk e világi szentélyünket, hogy szellemi erőnk töretlenül sugározhasson rajta keresztül, a világba. Az önmagunk iránti szeretet nem önzést, a környezet kizsákmányolását, a magunk akaratának előtérbe helyezését jelenti, hanem azt, hogy szellemi erőnkkel legyőzünk minden alantas vágyat és kívánságot, s pozitív gondolkodással tartjuk fenn belső lényünket az élet során, tökéletes összhangba hozzuk sorsunk önmeghatározásával. Az önmagunk iránti szeretet végül is azt jelenti, hogy fenntartjuk a szellem, a test és a lélek harmóniáját. Ez egy út az önmegvalósításhoz.

Ajánlott irodalom: Erhard F. Freitag: Az erő benned van

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva