Ezotéria

2010.08.13. 07:56

Alexander-technikával az izomfájdalmak ellen

Széles mosoly, kicsattanó kedv és 100%-os feltöltődés – többek között ezt nyújtja az Alexander-technika.

ASTRONET.HU

Sting, Robin Williams, Keanu Reeves és Kepes András – hogy mi a közös bennük? Mindannyian az Alexander-technika elkötelezett hívei. És nem csak ők: egyre többen fedezik fel ezt az egyedülálló módszert, mellyel hatékonyan javíthatók a helytelen mozgásminták.

Görnyedt hát, feszes nyak és felhúzott vállak – csaknem minden emberre jellemző a rossz, hanyag testtartás. A stressz, a mindennapos ülőmunka és a mozgás néküli élet csak még inkább súlyosbítja a helyzetet, akárcsak az, hogy a nem megfelelő testhasználat nem tudatosul bennünk, így nem is korrigáljuk azt. A következmény: túlzott izomfeszültség, kimerültség és mozgásszervi fájdalmak. A megoldás: Alexander-technika.

A régóta beidegződött, helytelen és kényszeres izomtartások testi-lelki feszültséget okoznak, így gondolkodásunkat is befolyásolják. Megváltoztatásuk nehéz és időigényes, de nem lehetetlen. Az Alexander-technika olyan gyakorlati – pszichofizikai módszer, amely ebben segít azáltal, hogy tudatosítja és feloldja a problémákat. Így nem csak mozgásunk válik szabadabbá, de közérzetünk, életvitelünk is megjavul – nem beszélve a testtartásunkról.

Hogyan zajlik egy óra?

Ahhoz, hogy a módszer jótékony hatásait élvezhessük, Alexander-órákon kell részt vennünk, ahol képzett tanár segítségével újratanulunk mindent: az üléstől az állásig ismételjük a mozgásokat, miközben felismerjük a káros beidegződéseket és blokkoljuk azokat. A foglalkozás személyre szabott, négyszemközt zajlik, így a szakember maximális figyelmet fordít ránk: szavaival és a kezének finom utasításaival tanít minket a megfelelő mozgáskoordinációra. Bár már egy alkalom is jelentős változásokat hozhat, ajánlott mégis rendszeresen (kb.20-szor) az órákra látogatni: a berögzült, hibás mozdulatok ugyanis nagyon nehezen, csakis sok ismétléssel és kellő időráfordítással változtathatók meg.

Kinek ajánlott?

Mivel kitűnő stresszoldó, az Alexander-technika mindenkinek hasznos lehet, de kimondottan ajánlott ülőmunkát végzőknek, mozgás-és gerincproblémákkal küzdőknek, előadóművészeknek, sportolóknak és kismamáknak. De a módszer olyan betegségek esetén is hatékony, mint a gerincsérv – hatására gyakran elkerülhető a műtéti beavatkozás –, az enyhébb mozgásszervi elváltozások, sőt, a technika tanítói a dadogás terén is sikereket értek el, valamint a fülzúgást is enyhítették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva