Ezotéria

2010.09.30. 08:21

Az érzelmek ereje

A szerelem mindent legyőz! – tartja a mondás. De a negatív érzelmek mindent tönkre is tehetnek. Boldogságot, egészséget, de még életeket is. Arra kevesen gondolnak, hogy az érzelmek hiánya is sok-sok problémát okozhat.

ASTRONET.HU

Olyan társadalomban élünk, amely általában retteg az érzelmektől. A férfiak kifejezetten szégyellik érzéseiket, s ma, amikor a nők egyenjogúságra törekszenek, nemcsak a munkában veszik át a férfias tempót, hanem a magánéletben is. Az intuíciót a racionalitás jegyében ugyancsak elveti a mai ember. A negatív érzéseket pedig „illik elnyomni”, hiszen a spiritualitásra nyitottak úton-útfélen azt hallják: „legyél pozitív”.


„Amikor negatív érzésekkel – félelemmel, sértettséggel, szomorúsággal, fájdalommal, haraggal – találkozunk, kényelmetlenül érezzük magunkat. Azért nevezzük negatívnak, mert nem értjük és félünk tőlük – ad magyarázatot a jelenségre Shakti Gawain Az átalakulás útja című, magyarul is megjelent könyvében.


– Mindezek az érzések természetesek és fontosak, valamennyi értelmes funkciót tölt be az emberi létezésben. Visszautasítás és kerülés helyett inkább fel kellene őket fedeznünk és meg kellene találnunk az adományt, amit számunkra jelentenek.”

Ma már egyre többen elfogadják és vallják, hogy „a gondolat hat a fizikai egészségre”. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy az érzelmek épp úgy szerepet játszanak a jó közérzet kialakulásában.

Gondolatok és érzések

azoknak megfelelően cselekszik

Döbbenetes néha felfedezni, hogy milyen kevesen értik meg az érzelmi gyógyítás folyamatát – sok terapeutára és gyógyítóra is vonatkozik ez, akiknek pedig segíteniük kellene e folyamatban.

Kisgyermekként rengeteg érzéssel bírtunk. Szükségünk volt olyan emberekre, akik a megfelelő módon elismerték ezeket az érzéseket és válaszoltak rá. Gyermekként lényegében érzéseink igazolására volt szükségünk szüleink, tanáraink, a körülöttünk lévő világ részéről. Meg akartunk bizonyosodni arról, hogy jogunk van az érzéseinkhez, és azok nem helytelenek vagy rosszak. Éreznünk kellett, hogy mások képesek bennünket megérteni és együtt éreznek velünk. Csakhogy a legtöbb szülő már nem tudja, hogyan támogassa gyermekei érzéseit. Legtöbbször olyan üzeneteket közvetítenek, hogy az érzések helytelenek, nem megfelelőek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva