Sokkolták az olaszokat

2024.06.15. 22:55

Történelmien gyorsan került hátrányba a címvédő, de helyre billentette a világot

Ugyan egy perc sem kellett, hogy Olaszország hátrányba kerüljön Albánia ellen a labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjának 2. mérkőzésén, Barelláék hamar fordítottak, s megnyerték az összecsapást.

Kvanduk Bence

Nicoló Barella gólja döntött Albánia ellen Olaszország javára

Fotó: Crystal Pix/MB Media/Getty Images

Még talán volt, aki oda se ért a tévé elé, amikor már Albánia megszerezte a vezetést Olaszország ellen. Dimarco borzasztó bedobására csapott le Bajrami a tizenhatoson belül, majd egy igazítás után kissé jobbról, kiszorított szögből kilőtte a bal felsőt. A labda a 22. másodpercben landolt Donnarumma hálójában, ezzel az albán középpályás az Európa-bajnokságok történetének leggyorsabb gólját szerezte. Talán az olasz hálóőrt meglepték a történtek, mert abból a szögből a rövidre elvétve kapnak csak gólt a kapusok.

A találat nem fogta meg persze a címvédő olaszokat, s óriási elánnal vetették rá magukat áldozatukra, hogy minél előbb javítsák a hibát. Végül a 11. percben értek be az erőfeszítések először. Pellegrini beadását Bastoni közvetlen közelről, Strakosha mellől felugorva fejelte a kapuba.

A fordítás is összejött pár perccel később, Barella szerezte meg a labdát veszélyes helyen, s lőtt azonnal. A kapu bal oldalában kötött ki a pettyes.

A folytatásban is nyomott az olasz válogatott, s többször is közel járt hozzá, hogy növelje a különbséget. A 33. percben Frattesi vette át a labdát a tizenhatoson belül, de Strakosha óriási bravúrral védett. Nem sokkal később Scamacca lövését kellett hárítania, majd Chiesa remek beadása után Pellegrini fejelt mellé.

A pihenőt követően felfrissülve jöttek ki az albánok, s megpróbálták ismét meglepni jóval magasabban rangsorolt ellenfelüket, de igazán veszélyesek nem tudtak lenni. Az első pár perc után aztán ismét Strakoshának kellett remekelnie, hogy ne nőjön tovább együttese hátránya. 

Végül bárhogyan is próbálkoztak Chiesáék, nem tudták újra mattolni az albán védelmet, sőt, Donnarummának kellett óriásit védenie a rendes játékrész utolsó percében, hogy ne kelljen osztozkodniuk a meccs végén. Manaj próbálta átpöccinteni a kapus felett a labdát kiszorított szögből, kevés kellett a góljához. A 2–1-es sikerrel viszont így fontos lépést tettek meg az olaszok a Horvátországot kiütő spanyolok mögött.

A mérkőzést a ráadásban egy szurkoló zavarta meg, aki valahogy bejutott a pályára. Nagyjából fél perc kellett, hogy elkapják a biztonságiak.

Labdarúgó Európa-bajnokság
B-csoport, 1. forduló
OLASZORSZÁG–ALBÁNIA 2–1 (2–1)
Dortmund, Signal Iduna Park, 60 512 néző. Vezeti: Felix Zwayer (német).
OLASZORSZÁG: Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco (Darmian, 83.) – Jorginho, Barella (Folorunsho, (90+2.) – Frattesi, Pellegrini (Cristante, 77.), Chiesa (Cambiaso, 77.) – Scamacca (Retegui, 83.). Szövetségi kapitány: Luciano Spalletti.
ALBÁNIA: Strakosha – Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj – Asilani, Ramadani, Bajrami (Muci, 87.) – Asani (Hoxha, 68.), Broja (Manaj, 76.), Seferi (Laci, 68.). Szövetségi kapitány: Sylvinho.
Gólszerzők: Bastoni (11.), Barella (16.), ill. Bajrami (1.).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva