Friss hírek

2011.02.11. 23:15

Kiadható a leányfalui ír gázoló Magyarországnak

Első fokon elvesztette a magyarországi kiadatás ellen indított jogi harcát Francis Ciarán Tobin, a két kisgyermek halálát okozó, több mint egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelőse, aki azonban fellebbez a dublini felsőbíróság pénteki, nem jogerős végzése ellen.

(MTI)

Tobin, az Irish Life biztosítótársaság volt magas rangú tisztviselője, aki három évig dolgozott Magyarországon, 2000. április 9-én, Leányfalun Volvójával előzés közben felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket, akik a helyszínen meghaltak. Az egyik áldozat öt-, a másik kétéves volt; utóbbi babakocsiban ült a szerencsétlenség pillanatában.

Tobint - aki 2000. november 30-án, kiküldetése lejártával távozott Magyarországról - 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte.
 
Az ítéletet másodfokon megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.
 
A baleset ír felelősét 2009 novemberében - a magyar hatóságok által kiadott, immár második európai elfogatóparancs alapján - Dublinban őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhetett. Ennek egyik feltétele volt, hogy a bíró által megszabott időpontokban meg kellett jelennie a dublini felsőbíróságon, emellett hetente háromszor a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon is jelentkeznie kellett.
 
Az őrizetbe vétel óta eltelt több mint egy évben tucatnyi meghallgatást tartott a dublini bíróság, a legtöbbször azonban csak néhány perces bírósági megjelenésekről volt szó, amelyek során gyakran csak adatkiegészítés elrendeléséről és a tárgyalás újabb és újabb, esetenként több havi elnapolásáról születtek döntések.


 
Pénteken azonban - a The Irish Times című vezető ír napilap internetes kiadásának beszámolója szerint - a dublini felsőbíróság eljáró bírója meghozta végzését arról, hogy nincs akadálya Tobin magyarországi kiadatásának. A bíró megállapította egyebek mellett, hogy semmilyen jogi korlátja nem volt az újabb magyar elfogatóparancs kiadásának, miután az előző teljesítését az ír igazságszolgáltatás korábban elutasította.
 
A tényleges kiadatás azonban jó eséllyel még hosszú hónapokig elhúzódhat, mivel a pénteki végzés után Tobin bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be az ír legfelsőbb bírósághoz.

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva