Friss hírek

2011.02.08. 09:40

Megegyezett a kettős állampolgárság ügyében a szlovák kormánykoalíció

A koalíciós tanács hétfőn késő este jóváhagyta a Híd és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hét végi megállapodását ebben az ügyben - közölte Iveta Radicová miniszterelnök az ülés után.

(MTI)

"Döntésünk a KDH és a Híd megállapodásának eredménye a már meglévő törvények olyan módosítására, hogy ne büntessük állampolgárainkat" - jelentette ki Radicová. A körvonalazódó kompromisszum lényege, hogy a magyar állampolgársági törvény a Szlovák Köztársaságban nem lesz érvényes, illetve hogy a jövőben már nem veszítené el szlovák állampolgárságát az, aki felvenné egy másik ország állampolgárságát.

Ugyanakkor a kettős állampolgárok nem tölthetnének be bizonyos állásokat, ahol titkos, illetve szigorúan titkos információkkal kerülnek kapcsolatba.
 
Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a megegyezés értelmében a fegyveres testületek tagjai, és az államigazgatás titkos és szigorúan titkos információkkal kapcsolatban kerülő tagjai esetében kizáró ok lesz a kettős állampolgárság, mások azonban a szlovák állampolgárságuk elvesztése nélkül vehetik fel más állam állampolgárságát.
 
Mindezek ellenére a törvénymódosítás megszavazása továbbra is kétséges. Ennek oka, hogy a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) négy tagja - az Egyszerű Emberek frakció - továbbra sem hajlandó támogatni az indítványt. Igor Matovic képviselő társai nevében azt javasolta: úgy módosítsák a törvényt, hogy csak azok veszítsék el szlovák állampolgárságukat, akik anélkül vesznek fel egy másik állampolgárságot, hogy az illető országban lakóhelyük lenne. Ez a gyakorlatban nyilvánvalóan azokra a szlovákiai magyarokra vonatkozna, akik magyar állampolgárságot kérnek.


 
Matovic jelezte: ha a koalíció nem hajlandó tárgyalni velük, akkor nem zárja ki, hogy a négy képviselő az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) módosító indítványát fogja támogatni. E módosítási javaslat alapján Szlovákia engedélyezné a kettős állampolgárságot azoknak, akiknek legalább fél évig az adott országban bejelentett lakhelyük van.
 
"Ő (Matovic) egyelőre nemet mondott. Úgy gondolja, nem ez a megoldás. A továbbiakban is törekedni fogunk arra, hogy meggyőzzük őt, és minden képviselőt, akinek kétségei vannak" - mondta Bugár.
 
A szlovák jogszabály tavalyi módosítása kimondja: automatikusan elveszíti állampolgárságát minden olyan szlovák állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. A jogszabály válasz a határon túli magyarok egyszerűsített honosítására vonatkozó budapesti törvénymódosításra.
 
A koalíciónak 79, az ellenzéknek pedig 71 képviselője van a 150 tagú szlovák parlamentben. A koalíciós módosító indítványról várhatóan a héten szavaz a parlament.

(MTI) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva