Gasztronómia

2009.03.01. 10:34

Brutális és csokoládés

Akármit is mond a naptár, hideg van, és az utolsókat rúgja a tél - ahogy ilyenkor mi is. Most nagyon szükségünk van van valami igazi édes és tömény lélekápoló süteményre.

BAMA

Brutális csokitorta

Hozzávalók:
20 dkg puha vaj
40 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
½ dl kakaólikőr
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
4 tojás
30 dkg liszt
10 dkg édesítetlen kakaópor

A mázhoz:
10 dkg édesítetlen kakaópor
50 dkg porcukor
15 dkg olvasztott vaj
4-5 evőkanál tej

Elkészítés:
Keverjük habosra a cukrot a vajjal és a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá egyesével a tojásokat. Alaposan dolgozzuk össze az előzőleg elkevert liszttel és kakaóporral. Öntsük kivajazott formába, és süssük 25-30 percig 170 fokos, előmelegített sütőben. Rácson hagyjuk egy kicsit hűlni.
Közben a mázhoz keverjük össze a kakaóport a porcukorral, majd a vajjal, és végül annyi tejjel, hogy sűrű mázat kapjunk Kenjük a még meleg tortára, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Nagyon édes, nagyon tömény, és nagyon finom.

Mandulás-mákos szelet

Hozzávalók:
3 bögre liszt
2 bögre barna cukor
1 nagy csipet só
1 teáskanál sütőpor
30 dkg puha vaj
1,2 dl tejföl
6 tojás
1 dl amaretto vagy mandulalikőr
1 dl darált mák
2 marék durvára vágott mandula

A mázhoz:
250 g tejszín krémsajt
1 evőkanál citromlé
2 csomag vaníliás cukor
1 tábla étcsokoládé

Elkészítés:
Keverjük el a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport. Keverjük hozzá a vajat, a tejfölt és három tojást. Adjuk hozzá a maradék három tojást egyenként, felváltva csurgassuk hozzá az amarettót. Végül forgassuk bele a mákot és a mandulát, és öntsük a tésztát kivajazott, kilisztezett tepsibe. Előmelegített 170 fokos sütőben 35-40 perc alatt sül meg.
A mázhoz keverjük habosra a tejszín krémsajtot a cukorral és a citromlével, és olvasszuk meg a csokoládét. Kenjük a krémet a kihűlt piskóta tetejére, majd csurgassuk rá a csokoládét, és villával vagy fogpiszkálóval húzogassuk márványosra. Tegyük a hűtőbe legalább fél órára, hogy a máz kissé megszilárduljon.

Almatorta mézes diókrémmel

Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg cukor
20 dkg darált dió
25 dkg liszt
3 tojás
1 csomag sütőpor
5 nagyobb alma
1 teáskanál rumaroma

A krémhez:
15 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás sárgája
15 dkg darált dió
12 dkg méz

Elkészítés:
Reszeljük le az almákat. Keverjük habosra a vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a rumaromával és a tojásokkal. Keverjük el a lisztet a sütőporral és a darált dióval, majd dolgozzuk össze a tojásos keverékkel. Keverjük hozzá a reszelt almát, és öntsük a tésztát kivajazott, kilisztezett tortaformába, vagy kisebb formákba. Előmelegített 170 fokos sütőben egy órát sül, utána rácson hagyjuk kihűlni.

A krémhez dolgozzuk össze a hozzávalókat, ügyeljünk hogy a vaj és a méz langyos legyen. Ha tortát sütöttünk, ezzel vonjuk be, majd tegyük a hűtőbe dermedni. Ha kis tortácskákat készítettünk, habzsákból nyomjunk körkörösen a tetejére, és így hűtsük be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva