Gasztronómia

2009.03.01. 11:14

Gasztrokaland: a szószok

Bármilyen ételt feldobnak, és egyszerű elkészíteni őket. Húsokhoz, zöldséges ételekhez, ünnepi ebédhez és hétköznapi, gyors vacsorákhoz is kiváló, igazán finom szószok receptjeit osztjuk meg.

BAMA

A hollandi mártással rokon bernaise szósz a francia konyha gyöngyszeme, a kínai mogyorószósz remek kiegészítője a csirkés-tésztás ételeknek, a szilvamártást vadakhoz és vörös húsokhoz ajánljuk, míg a mustáros szósz grillezett vagy faszénen sütött finomságok kiváló kísérője lehet.

Bernaise szósz

Hozzávalók:
1 dl fehérborecet
5 szál apróra vágott újhagyma
2 evőkanál apróra vágott tárkony
½ teáskanál fehérbors
4 tojássárgája
1 dl forró víz
2 dl meleg tisztított vaj

1 evőkanál turbolya

Elkészítés:
Keverjük össze az ecetet az újhagymával, 1 evőkanál tárkonnyal és a borssal, majd forraljuk fel, és főzzük el a levét. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd egyesével keverjük hozzá habverővel a tojások sárgáját, végül a vizet, jól keverjük el. Gőz felett, vagy egészen kis lángon folyamatos keverés mellett melegítsük újra a szószt. Amikor krémesre sűrűsödött, vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni egy kicsit. Adjuk hozzá a felmelegített vajat – ugyanolyan hőmérsékletűnek kell lennie, mint a tojásos keveréknek. Ha szükséges, szűrjük át a szószt, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a maradék tárkonyt és a turbolyát.

Szilvamártás

Hozzávalók:
2 púpos evőkanál szilvalekvár
5 szem szilva
1-2 evőkanál szójaszósz
½ teáskanál erős csiliolaj
1 teáskanál szezámolaj
¼ teáskanál frissel reszelt gyömbér
¼ teáskanál fahéj
1 teáskanál rizsecet vagy sherry – elhagyható

Elkészítés:
Keverjük el a hozzávalókat, és főzzük fel az apróra vágott szilvával.  Ha túl híg, egy kis vízzel elkevert keményítővel sűrítsük be. Aggódalomra semmi ok, forrón sokkal hígabb (a lekvár is), mire kihűl egy kicsit, sűrűbb lesz.

Kínai mogyorószósz

Hozzávalók:
1 csokor koriander
15 dkg natúr pörkölt mogyoró
1 dl szójaszósz
10 gerezd fokhagyma
2-5 evőkanál cukor ízlés szerint
1 evőkanál száraz sherry, vagy kínai főzőbor
Csípős szósz (tabasco) ízlés szerint

Elkészítés:
Aprítóban keverjük pépesre a mogyorót a fokhagymával és a korianderrel. Ajuk hozzá cukrot, a csípős szószt és az alkoholt. A szójaszószt keverés közben, a kis nyíláson csurgatva adjuk hozzá apránként. Ha hígabbra szeretné, adjon hozzá még szójaszószt. Hagyjuk állni legalább 1 órát szobahőmérsékleten, hogy az ízek összeérjenek.

Mustáros szósz

Hozzávalók:
1 evőkanál + 1 teáskanál őrölt mustármag
2 dl majonéz
1 evőkanál Worcestershire szósz
2 evőkanál tejszín
2 evőkanál tej

Elkészítés:
Keverjük el a mustárt a majonézzel, verjük habverővel egy percig. Adjuk hozzá a szószt, a tejszínt és a tejet, egy csipet sót, és keverjük krémesre. Ha szeretné kicsit csípősebben, adjon hozzá még ½ teáskanál mustárt, és jól keverje el. Fedjük le, és tegyük hűtőbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva