Gasztronómia

2009.03.01. 10:10

Szupergyümölcsök

Mivel a fagyban nemigen terem semmi, a télbe a nyárból érkeznek a gyümölcsök. A sokáig elálló alma és az édes körte hagyományos téli gyümölcs, ám igazán sok vitamint ebben az időszakban a déligyümölcsökből kaphatunk.

BAMA

A déligyümölcsök, különösen a citrusfélék rengeteg antioxidánst tartalmaznak: két mandarinból hozzájuthatunk a szükséges napi C-vitamin mennyiséghez. A grapefruit is sok C-vitamint és rostot tartalmaz, a kálium és a folsav mellett. A rózsaszín és a piros húsú fajták likopént is tartalmaznak, ami a szív-érrendszerre és a prosztatákra nagyon jó hatással van.

Méretéhez képest a legtöbb tápanyagot a kivi tartalmazza: egy darab kielégíti a napi C-vitamin szükségletet, és sok kálium is van benne, ami a vérnyomásproblémákban lehet segítség. Ráadásul a kiviben több E-vitamin és több lutein – ami a látást óvja –található, mint bármelyik másik zöldségben vagy gyümölcsben.

A mangó a világ legtöbbet fogyasztott gyümölcse, ami nem csoda, mivel több mint 1000 fajtája létezik. Mély narancs színét a béta-karotin adja, ami erőteljes antioxidáns. A mangóban jó adag C-vitamint és rostot is találunk, és édes-savanykás íze sok finomság kedvelt alapanyagává teszi.

Vaníliás téli gyümölcssaláta

Hozzávalók (6 személyre):
4 evőkanál méz
3 csillagánizs
½ rúd vanília
1 citrom hámozott héja
8 szem aszalt barack félbevágva
4 szem aszalt füge negyedbe vágva
3 körte hámozva, szeletelve
1 alma hámozva, szeletelve
1 citrom leve

Elkészítés:
Fél liter vizet forraljunk fel a kikapart vaníliával, az ánizzsal és a citromhéjjal. A tűzről levéve keverjük bele az aszalt gyümölcsöket, majd ha kissé lehűlt, a mézet is. Az alma- és körteszeleteket locsoljuk meg a citrom levével, forgassuk jól össze, majd öntsük rá a fűszeres-aszalt gyümölcsös keveréket. Fedjük le, és tegyük hűtőbe egy éjszakára.

Lazac narancsszószban

Hozzávalók (4 személyre):
4 szelet friss lazac
1 evőkanál citromlé
só, bors
3 dkg vaj
1 fej hagyma
1 marék friss zöldfűszer vegyesen
2 dl hallé (lehet kockából)
3 dl száraz fehérbor
2 evőkanál kapribogyó
2 dl sűrű tejszín
2 narancs leve
8 szelet narancs a díszítéshez

Elkészítés:
Tisztítsuk meg a lazacot, majd dörzsöljük be sóval, borssal. Egy nagy serpenyőben pároljuk meg a hagymát az olajon, szórjuk rá a zöldfűszereket és keverjük össze. Öntsük fel a hallével és a borral, szórjuk bele a kapribogyót, és forraljuk össze. Adjuk hozzá a narancslevet is, majd fektessük bele a lazac-szeleteket, és főzzük mindkét oldalán öt percig kislángon. A végén keverjük a tejszínt a szószba, tálaláskor öntsük a halra és a narancsszeletekre. Rizzsel, párolt zöldségekkel, spárgával nagyon finom.

Curry-s csirke mangóval

Hozzávalók:
3 evőkanál olívaolaj
4 csirkemell filé
2 dl natúr joghurt
1 evőkanál lime-lé
1 evőkanál méz
1,5 teáskanál curry por
só, bors
2 kisebb mangó (vagy ananász vagy papaya) felkockázott húsa
4 salátalevél

Elkészítés:
Vágjuk csíkokra a csirkemellet. Enyhén sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg 1 teáskanál curryvel, majd süssük pirosra a felhevített olajon. Adjuk hozzá a felkockázott mangót, és süssük még együtt pár percig. Keverjük el a joghurtot, a lime-levet, a mézet, a maradék curry port, egy kevés sót és több borsot. Forgassuk össze a tűzről levett mangós csirkével, és salátaleveleken tálaljuk. Hidegen is nagyon finom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva